Німеччина фінансує оновлення армії, щоб протистояти загрозі Росії

05.06.2022 0 By Chilli.Pepper

У п’ятницю парламент Німеччини проголосував за поправку до конституції, яка передбачає створення фонду в 100 мільярдів євро (107 мільярдів доларів) для зміцнення військової оборони перед загрозою агресії з ​​Росії, публікує новину newssky.com.ua із посиланням на spacewar.

Депутати нижньої палати Бундестагу схвалили цей захід 567 голосами проти 96 при 20 утриманих після того, як лівоцентристський уряд і консервативна опозиція досягли угоди в неділю.

Переломний крок є відповіддю на багаторічну критику з боку близьких союзників про те, що Берлін не зміг досягти цілі НАТО щодо витрачання двох відсотків ВВП на оборону.

Верхня палата Бундесрату ще має схвалити цей захід.

“Це момент, коли Німеччина каже, що ми там, коли Європа потребує нас”, – сказала депутатам міністр закордонних справ Анналена Бербок з партії Зелених.

Через три дні після російського вторгнення в Україну в лютому канцлер Олаф Шольц пообіцяв виділити спеціальний бюджет у розмірі 100 мільярдів євро на переозброєння німецьких військових і модернізацію застарілого обладнання протягом наступних кількох років.

Але з тих пір критики звинуватили Шольца в боязкості в його підтримці Києва і не вжиття достатньо конкретних заходів щодо поставок зброї.

Угода дозволить Берліну досягти цілі НАТО щодо витрачання 2,0 відсотка ВВП на оборону “в середньому протягом кількох років”.

Росія розкритикувала цей крок у п’ятницю, звинувативши Німеччину в «ремілітаризації» та використанні лексики, яка описує її нацистське минуле.

“Ми сприймаємо це як чергове підтвердження того, що Берлін на шляху до нової ремілітаризації”, – заявила речниця російського МЗС Марія Захарова. «Ми дуже добре знаємо, чим це може закінчитися».

Схоже, це посилання на програму переозброєння нацистської Німеччини в 1930-х роках під керівництвом Адольфа Гітлера, яка втягнула світ у війну.

“Найбільша армія в Європі”

Основна частина німецьких інвестицій – 40,9 мільярда євро – буде спрямована на ВПС з придбанням 35 американських винищувачів F-35, 15 літаків Eurofighter і 60 транспортних вертольотів Chinook.

Майже 20 мільярдів євро буде виділено на флот, в основному на нові корвети, фрегати та підводний човен 212 моделі.

Понад 16 мільярдів євро поповнять запаси армії транспортними танками Marder і бронетранспортерами Fuchs.

Цього тижня Шольц заявив, що угода «значно посилить» безпеку Німеччини та її союзників по НАТО.

«Незабаром Німеччина матиме найбільшу звичайну армію в Європі в рамках НАТО», – сказав він місцевим ЗМІ.

Виключний фонд буде фінансуватися за рахунок додаткового боргу.

Для цього потрібно було обійти закріплене в конституції правило «боргового гальма», яке обмежує державні запозичення.

Ось чому уряду потрібна була підтримка консервативної опозиції, щоб набрати дві третини голосів у парламенті, необхідних для ухвалення поправок до конституції.

Після закінчення «холодної війни» Німеччина значно скоротила військовий склад з приблизно 500 000 у 1990 році до лише 200 000 насьогодні.

Згідно зі звітом, опублікованим у грудні про стан військових, менше 30 відсотків німецьких військово-морських кораблів були «повністю функціонально придатними». Багато винищувачів країни непридатні до польотів.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: