Ні – брехні: чистимо слуг всі разом. Ексклюзив

29.12.2020 0 By NS.Writer

Взяти під контроль «слуг народу» кожному виборцю дозволяє щойно створена технологія масового поточного зворотного зв‘язку. Всі 216 виборчих округів отримали спеціалізовані ФБ-групи, де самі виборці збирають і оприлюднюють інформацію про «обліко морале» обраних в окрузі депутатів. Віртуальне мереживо переводить до практичної площини концепцію «персональний мандат», яка передбачає право виборця відкликати подаваний на виборах голос в разі обману з боку обранця.

Концепція новації була оприлюднена на факультеті соціології КНУ імені Тараса Шевченка ще за Майдану. Офіційна презентація за участі (ще живого тоді) народного депутата ІІ скликання Верховної ради професора Віктора Мусіяки, який був одним з провідних авторів тексту чинної Конституції.

Від початку концепція передбачала впровадження традиційним шляхом: підготовкою відповідного законопроекту і його ухваленням Верховною радою. Проте політикум та мас-медіа замовчують небезпечну для Системи інформацію, і за кілька років стало очевидним, що шансів отримати Закон про зворотний зв‘язок обраних з виборцями звичайним шляхом не залишається.

ІНСАЙТ ЗМІНЮЄ ПАРАДИГМУ

У відповідь на блокування новації дослідницька група Спільний Проект вдалася до «нештатної» технології: нехай спочатку виборці змінять склад політикуму по факту, а потім оновлена ВРУ змінить законодавство. Так відбудеться поступова трансформація представницької демократії в мережану — відповідно до сучасного суспільного процесу.

Саме для чистки від політичних шахраїв і створена віртуальне мереживо за схемою франчайзингу. Громадянською франшизою стала «торгова марка» Спільного Проекту «Персональний Мандат», яка давно зафіксована в наукових і популярних публікаціях, і вже відома багатьом соціологам, філософам та правознавцям.

ІСТОРИЧНИЙ ПРОРИВ

Масова чистка депутатського корпусу самими виборцями — процес дійсно історичний, піонерний. На додачу до концептуальної відповіді на філософське запитання давньоримського сатирика Ювенала: ХТО буде стерегти сторожів? надає загальну суспільну технологію: ЯК будуть стерегти сторожів.

Пояснювати українцям сенс центральної проблеми представницької демократії не треба. Всі бачать, як антикорупційні інституції, які призначалися «стерегти сторожів», перетворилися в інструменти вибіркового переслідування конкурентів, що цілком логічно і невідпорно за наявної феодально-олігархічної Системи.

Відтепер стерегти мають змогу ті люди, які наймають цих «сторожів»-депутатів — самі громадяни: за допомогою сучасних інформаційних технологій. Досить у ФБ-пошуку набрати «пароль» ПЕРСОНАЛЬНИЙ МАНДАТ і поряд нього зазначити номер свого виборчого округу, аби потрапити до своєї ФБ-групи мисливців да політичними шахраями.

ЯК ПРАЦЮЄ УКРАЇНСЬКЕ ЧИСТИЛИЩЕ

В окружних групах самі виборці починають збирати відкриту інформацію про обраних в окрузі депутатів: програма, обіцянки і декларація — голосування, виступи, публічні вчинки, заяви, витрати і т.п. Кожне відхилення від правди буде коштувати обранцю зниження рейтингу. Коли рівень довіри впаде до критичної, на думку групи, позначки, виборці проведуть голосування в своєму окрузі: чи можна й надалі йому/їй довіряти наше представництво в Раді?

В разі вотуму недовіри інформація буде поширена групою на всі адреси від імені виборців округу. Оскільки процес роботи групи запрограмований цілком прозорим і доступним до масової перевірки, гіпотетичні можливості фальсифікацій зменшуються до мінімуму.

Як приклад: на початку грудня 289 народних депутатів всіх фракцій ВРУ всупереч своїм програмам і публічним обіцянкам ухвалили Закон, який звільняє можновладців від кримінальної відповідальності за «помилки» в деклараціях. Ось причина і нагода кинути по чорній «кульці» до персональних кейсів цих обранців: саме в тих округах, де вони отримали мандати.

Скористатися Мережею не становить жодних проблем для членів партій, неурядових структур, громадських організацій. Серед них особливі надії покладаються на ветеранів війни та волонтерів: адже саме вони мають найбільший стимул і реальні можливості кардинально оздоровити політикум і завершити Революцію Гідності.

Зрозуміло, що першим кроком стало збирання програм і обіцянок з відкритих джерел: на сайтах виборчих комісій, в мережах і в архівах мас-медіа.

1. Найбільш важливими, унікальними кейсами мережі мають стати заяви виборців округу за результатами звернень до своїх обранців, та ПЕРЕВІРКА цих заяв.

2. Суттєво полегшує роботу мережі інформація неурядових організацій, що вивчають і оприлюднюють схожу інформацію. Так, в повній відповідності до концепції «персональний мандат» Центр Протидії Корупції щойно створив проект «Серпом по рейтингу».

ДОПОМАГАЄ ЦПК

«Ми пропонуємо вкласти ваші 10 грн у зрізання рейтингу недоброчесного депутата, який у Раді за ваші ж гроші займається хтозна-чим, але точно не захистом ваших інтересів…» Проект збирає дані з важливих голосувань на депутатів, які вибираються із сайту Верховної Ради. Після цього у профілі нардепа висвічується, чи підтримав він сумнівний закон.

«Далі самі українці вирішують, кого з депутатів вони хочуть покарати — і фінансують фейсбук-рекламу з правдивою інформацією про обраного депутата… Ми ж зі свого боку готуємо пост, запускаємо його так, щоб побачили виборці. Потім усім, хто підтримав кампанію, надсилаємо звіт з
витраченими грошима та охопленням поста.»

Наразі ЦПК повідомив, що до проекту залучено півтори тисячі громадян, і мабуть активісти мережі Персональний Мандат стануть важливими учасниками програми. За цією же методикою мережа зворотного зв’язку може використовувати результати досліджень і розслідувань Комітету виборців України, руху ЧЕСНО, та інших неурядових організацій.

УНІКАЛЬНІСТЬ МЕРЕЖИВА

Мереживо Персональний Мандат починає робити ніби таку ж дослідницьку роботу, але має принципові відмінності:

— ЛЕГІТИМНІСТЬ Кейси депутатів і партій (у ФБ-групах) створюють не наймані розслідувачі, а самі виборці цих депутатів: які САМІ надали голоси обраним. І тому мають усі підстави САМІ же ті голоси ВІДКЛИКАТИ — в разі обману з боку обраних на підставі Конституції (ст.5), яка оголосила народ ЄДИНИМ носієм влади.

— ДОВІРА Депутатські кейси в мережі ПМ формують не за іноземні гроші, а за рахунок власного часу, власних емо і власного інтелекту виборців, яких можна побачити в реалі, бо вони поряд з нами, тут живуть.

— ДОСТУПНІСТЬ Результати чистки викладаються не на кількох сайтах неурядових розслідувачів, які мають структуру на розсуд власника, а структуровано і ДОСТУПНО для кожного виборця.

Олександр ТЕРТИЧНИЙ,

консультант з питань публічної соціології,

координатор групи незалежних дослідників Спільний Проект


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: