NEL-2 для української роти РХБЗ

08.10.2021 0 By NS.Writer

Про те, що у межах цьогорічного українсько-американського військового навчання «Репід Трайдент —2021» відбувалось оцінювання наших підрозділів фахівцями НАТО та країн-партнерів, АрміяІnform вже повідомляла, пише armyinform.com.ua.

І ось, процес оцінювання добіг завершення. Залучені до процесу фахівці вирушили писати звіти, а підрозділи, які складали іспити за чек-листами, відправились до пунктів постійної дислокації.

До прикладу, наші «марунові берети» проходили оцінювання за програмою NEL-1, що означає лише початок тривалого процесу підготовки до взаємосумісності з підрозділами армій країн Північноатлантичного Альянсу.

А от фахівці роти РХБ захисту складали, як то кажуть, фінальний тест за програмою NEL-2. Тобто їхній чотирирічний цикл підготовки вже завершено. Про те, яких результатів очікувати, кореспонденти Арміяinform поцікавились у директора оцінювання підрозділів РХБ захисту з української сторони майора Артема Карпуся.

З його слів, рота РХБ захисту складала оцінку впродовж чотирьох діб. Тепер міжнародна команда фахівців звітує про те, що вони побачили. Initial feedback report у стислі терміни отримає командир українського підрозділу військових хіміків. А Final feedback report — комплексний звіт, який визначатиме оцінку рівня боєздатності роти РХБЗ, надійде безпосередньо до вищого керівництва ЗС України.

— У межах оцінювання перевіряли низку питань. Зокрема, адміністративні, логістичні, практичні дії особового складу та їхні оперативні можливості, питання зв’язку та решти видів забезпечення, — говорить офіцер. — Потребує покращення, як виявилось, питання блоку логістики, а саме — забезпечення засобами деконтомінації військ РХБ захисту, які, на превеликий жаль, відсутні у Збройних Силах України. Крім цього, звернули увагу на застарілі зразки озброєння, які досі є у військах РХБЗ. Зокрема, на невідповідність вимогам сьогодення машин РХБ розвідки ще радянського виробництва. Співпраця з нашими іноземними партнерами будуватиметься таким чином, щоби розробити спільну концепцію застосування наших фахівців відповідно до наявних протоколів НАТО щодо дій підрозділів РХБ захисту в умовах зараженої місцевості.

Офіцер підкреслив, що фахівці НАТО насамперед зважали на навченість та мотивацію особового складу, розуміючи, що питання оснащеності новітніми технічними засобами не лежить у площині відповідальності конкретного підрозділу. Отже, оцінювачі НАТО та країн-партнерів побачили в роботі особового складу української роти РХБЗ результат, що дійсно вражає, і зафіксували це в своїх звітах. Прогноз на рішення щодо взаємосумісності наших фахівців РХБ захисту та профільних підрозділів НАТО є досить позитивним. І незабаром ми отримаємо ствердну відповідь щодо придатності української роти РХБЗ до спільних дій із закордонними колегами в рамках сил негайного реагування Альянсу.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: