Найбільш тривожна ознака з останньої доповіді про рецесію в Росії

25.01.2016 0 By Chilli.Pepper

Російська економіка побачила великий спад в 2015 році, хоча “промінь надії” є в тому, що дані були дещо кращими, ніж очікувалось.

Capital Economics: ВВП Роїсі

Тим не менш, аналітики Capital Economics попереджають, що також є дещо тривожні сигнали у даних: було уповільнення у грудні.

Попередні дані по ВВП показали, що економіка Росії скоротилася на 3,7% у 2015 році, трохи менше ніж очікуване падіння на 3,8%.

Крім того, аналітики оцінюють, що економіка скоротилася на 3,5% в порівнянні з минулим роком у 4-му кварталі, меньше ніж 4,1% падіння виробництва в 3 кварталі.

Все це звучить досить добре на перший погляд.

Але, як пише старший економіст ринків, що розвиваються Capital Economics Вільям Джексон: “Бентежать дані про діяльність у грудні …  які підказують, що економіка погіршилася до кінця четвертого кварталу”. Це означає, що стан речей, швидше за все, погіршиться, перш ніж відбудеться будь-який значний поворот.

Джексон вказує на три ключових точки, які вказують на особливо потворні звалювання, зокрема:

1) Промислове виробництво занурилося на 4,5% рік/рік у грудні, після скорочення на 3,5% р/р у листопаді.

2) Інвестиції в основний капітал впали на 8,7% р/р, після падіння на 4,9% р/р у листопаді.

3) Роздрібні продажі впали на 15,3% р/р, після скорочення на 13,1% р/р у попередньому місяці.

Capital Economics: Ціни на нафту і курс рубля

Джексон також зазначає, що “несприятливі базові наслідки” в економіці Росії, не видаються виключно пояснюючими для цих значно слабкіших даних, ніж аналітики очікували.

Варто також відзначити, що наприкінці 4 кварталу слабкість Росії співпала зі зниженням грудневих цін на нафту.

Ціни сьогодні, менші ніж $ 37.60 за барель, впали ще нижче в січні, Brent торгується біля$ 31.30 за барель наприкінці грудня.

І хоча це занадто спрощено ототожнювати низькі ціни на нафту зі слабкістю російської економіки, але представники Capital Economics Ніл Ширінг і Ліза Єрмоленко стверджували минулого тижня: “це безсумнівно, що Росія перебуває в гіршому становищі, коли ціни на нафту падають”.

“Коротше кажучи, дані яскраво освітлюють, що поки найгірша з Російських криз зараз минула (2009), економіка як і раніше вкрай слабка. Останнє зниження цін на нафту і падіння рубля означає високу ймовірність зростання рецесії другий рік поспіль”, завершує Джексон.

FinViz: Brent сировинної нафти

За матеріалами: Yahoo Finance


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: