Науковий прорив? Експерти знаходять спосіб обернути старіння

08.12.2017 0 By Chilli.Pepper

Вочевидь, що дегенеративні захворювання, такі як хвороба Альцгеймера і рак, можуть зробити досить похмурими “золоті роки” людини, повідомляє foxnews.

Сині подвійні спіральні моделі (2015) foxnews

Проте, на горизонті з’явилися певні надії, завдяки новим дослідженням з Англії. Дослідницька група Університету Ексетера знайшла спосіб запобігти цим хворобам, змусивши старі клітини повноцінно діяти і виглядати молодшими.

Старі клітини мають тенденцію припиняти поділ (або сплайсинг, зрощення) з віком людей, що може призвести до багатьох дегенеративних захворювань. Тіло очищає себе від таких клітин, але вони можуть накопичуватися, коли постарша імунна система починає руйнуватися.

“Ми спостерігали у застарілих клітин людських популяцій, що чинники зрощування знижуються, разом із тим як ми старіємо, і тому не можемо адаптуватися з таким же успіхом до проблем в своєму внутрішньому і зовнішньому середовищі”, – говорить керівник дослідження і професор молекулярної генетики Університету Ексетера Лорна Харріес, за повідомленням Fox News. “Ми не знали, чи були ці зміни причиною старіння чи його ефектом”.

Дослідники надихнулися ресвератролом, хімічною речовиною, що виявлена ​​природним чином в темному шоколаді, чорниці і червоному вині. Харріес ознайомилася зі звітами, в яких говорилося, що цей природний фітоалексин здатний розвертати деякі з 170 різних чинників з’єднання і задалася питанням, чи може ресвератрол пом’якшити рівні інших з них.

“Ми насправді не намагаємося сказати людям, що шоколад або червоне вино змушують вас виглядати молодше або жити довше”, сказала Харріес. “Це так його представили багато засобів масової інформації!”

Хоча регенеративні ефекти ресвератрола були задокументовані раніше, Харріес і її команда виявили, що створення з’єднання, яке могло б імітувати відновний механізм ресвератола, було більш ефективним, ніж сам ресвератрол.

“Насправді ми не тільки використовували ресвератрол, так як це з’єднання має безліч інших ефектів”, – пояснила вона. “У співпраці з колегами з Університету Брайтона ми зробили ряд інших хімічних речовин, які нагадували ресвератрол, але не були ідентичні і мали різні властивості, що дозволило нам ізолювати ефекти рівнів чинника зрощування від інших ефектів ресвератрола”.

Команда експериментувала з новим складом, перевіряючи його вплив на живі людські клітини в лабораторії. На їхнє здивування, клітини почали омолоджуватися.

“Я очікувала, що ми зможемо побачити деякі зміни в рівнях чинників зрощування, але для нас дійсно стало несподіванкою спостерігати такі помітні зміни в рівнях застарілих клітин”, додала Харріес.

Тепер команда вважає, що унікальна причина не є обов’язковою для кожного дегенеративного захворювання старіння, більшість з них фактично мають загальні причини і, що зміни у вираженні чинника зрощування можуть бути лише однією з них. Звертаючись до цих причин, теоретично ми могли б атакувати відразу кілька захворювань, включаючи поширені хвороби людей похилого віку, такі як рак, серцево-судинні захворювання, деменція і діабет.

Отже, коли ми можемо побачити цю технологію в роботі? На жаль, Харріс пророкує, що це станеться, принаймні у майбутні  20 – 30 років.

“Нам необхідно точно визначити, як чинники зрощування змушують клітини омолоджуватися і визначити ключові моменти, в які ми могли б втрутитися, щоб зупинити їх, коли ми старіємо, або відновити їх після перенесення шкоди”, – сказала вона. “Зараз ми звернемося до того, чому чинники зрощування відключаються по мірі старіння, які подальші наслідки цього для регулювання наших генів і поведінки наших клітин, а також для виявлення нових способів, за допомогою яких ми могли б втручатися в ці процеси”.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: