НАТО продовжило контракт з ДП «Антонов» за програмою SALIS на 5 років

16.11.2021 0 By NS.Writer

Україна та НАТО продовжать співпрацю за програмою Strategic Airlift Interim Solution (SALIS) щодо виконання стратегічних вантажних авіаперевезень в інтересах країн НАТО і ЄС, пише mbiz.censor.net.

Про це йдеться в повідомленні «Антонова» в Facebook.

«Вперше за багато років плідної співпраці підписано контракт на 5 років щодо використання літаків повітряного флоту ДП „Антонов“ для виконання стратегічних авіаперевезень в інтересах країн НАТО та ЄС за програмою Міжнародне вирішення стратегічних повітряних перевезень (SALIS)», — сказано в повідомленні.

Підписанню документа передували конструктивні перемовини, зокрема, під час зустрічі генерального директора ДП «Антонов» Сергія Бичкова, заступника генерального директора ДП «Антонов» Михайла Харченка, керівництва Antonov Logistics SALIS та представників країн НАТО та ЄС — учасниць програми SALIS, а також Агенства НАТО із закупівель та підтримки NSPA на саміті в Празі 29 та 30 вересня 2021 року.

Про інші деталі продовженого контракту «Антонов» розповість на прес-конференції 12 листопада.

ДП «Антонов» — провідний український розробник і виробник авіатехніки, з 2015 року за рішенням уряду входить в держконцерн «Укроборонпром».

Як зазначається на сайті НАТО, контракт SALIS забезпечує гарантований доступ до двох літаків Ан-124-100 з повідомленням за 72 години, доступ до ще двох літаків з повідомленням за шість днів і ще одного літака Ан-124-100 з повідомленням за дев’ять днів. На додаток до літака Ан-124 поточний контракт також передбачає вантажні перевезення інших великих вантажних літаків, а саме Ан-225, Ан-22 і Іл-76 (глава IV ІКАО), при наявності.

Країни консорціуму зобов’язалися використовувати літак як мінімум 1600 льотних годин на рік. У 2020 році в рамках контракту SALIS було забезпечено в цілому 2580 льотних годин.

Один Ан-124-100 може перевозити до 120 тонн вантажу. Країни-учасниці SALIS в минулому використовували літаки «Антонова» для перевезення обладнання в Афганістан і з Афганістану, для доставки допомоги жертвам землетрусу в жовтні 2005 року в Пакистані та для перекидання миротворців Африканського союзу в Дарфур і з Дарфура. SALIS використовується країнами-учасницями майже щодня в національних операціях, операціях НАТО і ЄС. З початку пандемії COVID-19 SALIS відіграє важливу роль у наданні допомоги країнам, що беруть участь у транспортуванні обладнання для надання невідкладної медичної допомоги для подолання кризи.

Консорціум складається з дев’яти союзників по НАТО: Бельгії, Чехії, Франції, Німеччини, Угорщини, Норвегії, Польщі, Словаччини та Словенії.

«Авіалінії Антонова» — структурний підрозділ ДП «Антонов», один із провідних світових операторів важкого транспортного Ан-124-100 вантажопідйомністю 150 тонн. Надає послуги в рамках програми SALIS з 2006 року.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: