Нащадкам варто знати. Ексклюзив

28.06.2021 0 By NS.Writer

У Лаврі поховано короновану імператрицю Священної Римської імперії німецької нації Адельгейду, уроджену Євпраксію Всеволодівну, внучку Ярослава Мудрого.

Вночі з 21 на 22 квітня 1718 року у Києво-Печерській лаврі спалахнула масштабна пожежа. Разом із численними будівлями згоріли величезний архів і бібліотека, де зберігалися книги й рукописи ще княжих часів. Матеріальні втрати від цієї біди відновили досить швидко. А от духовна скарбниця досі потерпає від тодішніх збитків. Адже відразу після пожежі почали переписувати літопис древнього монастиря, аби привести його у повну відповідність до інтересів новопроголошеної Російської імперії. (Якраз тоді Петро І надумав перейменувати Московське царство на Російську імперію). Результатом їхніх трудів постало вірнопіддане писаніє, з якого вилучили найважливіші факти української сутності історії обителі.

В німецькій історіографії — Адельге́йда Ки́ївська (нім. Adelheid von Kiew)

Євпра́ксія Все́володівна — князівна з династії Рюриковичів,німецька імператриця (1088–1105), дружина німецького імператора Генріха IV. Донька великого князя київського Всеволода Ярославича, онука Ярослава Мудрого. Сестра Володимира Мономаха. 1093 року втекла від чоловіка до Італії, 1097 року — до Угорщини, 1099 року — до Русі. 1106 року стала черницею. Коронаційне ім’я — Адельгейда. Також — Євпра́ксія-Адельге́йда Все́володівна.

У юному віці вийшла заміж за маркграфа Північної Саксонії Генріха Штаденського Довгого, але незабаром в 1087 овдовіла. У 1086 Євпраксія прийняла католицизм і дістала нове ім’я — Адельгейда. У 1088 була повінчана з німецьким імператором Генріхом IV під іменем Адельгейди.

У 1097 виїхала до Угорщини, а звідти на Русь — до Києва. 1106 року постриглася в черниці Андріївського жіночого монастиря, де її рідна сестра Анна Всеволодівна була настоятелькою. Похована в соборі Успіння Богородиці Києво-Печерського монастиря, де й встановлено надгробну таблицю з епітафією.

Вперше вона скупо згадується в «Повісті временних літ» Нестора Літописцяпід 1106 роком: «Того ж літа постриглася [в черниці] Євпраксія, Всеволодова дочка, місяця грудня в 6-й день». І так само коротко він повідомляє про завершення її життя: «В літо 6617 (1109). Померла Євпраксія, дочка Всеволодова, місяця липня в 9-й день. І поклали тіло її в Печерському монастирі біля дверей, що далі на південь. І зробили над нею божницю, де лежить тіло її».

Трагічній долі руської красуні Євпраксії, яка була імператрицею Німеччини, присвячені італійські та німецькі хроніки, історичні праці, навіть романи та поеми.

Портрет (уявний) Євпраксії-Адельгейди Всеволодівни. Худ. К. Чепіга. 2008 р.

Джерела:

https://www.alatyr-history.club/?page_id=408;

https://www.5.ua/svit/yak-onuku-yaroslava-mudroho-peretvoryly-na-rabyniu-i-chy-stala-vona-vilnoiu-238341.html;

https://www.radiosvoboda.org/a/29170789.html;

https://m.day.kyiv.ua/uk/article/ukrayina-incognita/chomu-bulo-zabuto-imperatricyu-adelgeydu;

https://flibusta.site/b/505180/read

ПБ Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: