#Накипіло вкрай: чернівчани спільно розроблятимуть Ідею міста

28.07.2020 0 By NS.Writer

Нещодавно громадянський рух «Єдина Альтернатива» презентував свій маніфест та одразу, як і обіцяв, розпочав роботу над Ідеєю міста.

Учасники «Команди А», так себе називають небайдужі чернівчани, які об’єднались в Громадянський рух «Єдина Альтернатива», спільно з засновником Києво-Могилянської бізнес-школи та Школи управління УКУ, колишнім президентом Київської школи економіки, Міністром економічного розвитку і торгівлі України (2014), відомим українським менеджером-економістом Павлом Шереметою взялись за розробку бачення міста та пріоритетів у розвитку.

Під час чергової зустрічі «альтернативники» проаналізували ситуацію в місті, обговорили проблемні питання з пропозиціями їх вирішення.

У ході обговорення Павло Шеремета зазначив, що одним з болючих питань чернівчан є те, що місцева влада не чує проблеми своїх мешканців. Тому, формат таких дискусій запланували в усіх мікрорайонах Чернівців, щоби думку кожного почули і чернівчани почували себе співучасниками у розбудові власного міста.

– Чернівці вже мають «перемоги», але цього замало

Насправді мешканці вже можуть похвалитися місцевими проектами, завдяки яким Чернівці знають й за кордоном (Міжнародний поетичний фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ, розвиток гастрономічного туризму тощо), проте цього замало для розвитку та впізнаваності міста.

Серед окреслених проблем також обговорювали питання занепаду інфраструктури, причини збитковості комунальних підприємств та неефективного менеджменту загалом.

На думку політолога Максима Михайленка, учасники «Єдиної Альтернативи» розпочали свій шлях у міську та крайову політику Чернівців та Буковини найбільш адекватним, стилізовано європейським заходом — креативною дискусією, де мали змогу висловитися представники різних фахових спільнот, а також місцевих самоврядних організацій.

«Вважаю, що — за необхідної динаміки — вимальовується перспектива створення альтернативи знавіснілому десятилітньому суперництву двох кланів (політизованих фінансово-промислових груп) у Чернівцях».

Політолог додає, що саме це суперництво призвело до деградації політичного, економічного та культурного значення Чернівців і Буковини, занепаду інфраструктури, а також трагічної дегенерації дискурсу міських та крайових медіа.

– «Поки Чернівці нагадують серйозно хворого пацієнта» —

На думку лікаря та кандидата медичних наук Андрія Бербеця, який також долучився до обговорення, проблеми в Чернівцях настільки масштабні, що їх помічають навіть туристи і гості міста. До застарілих економічних проблем додався ще й карантин, викликаний пандемією Сovid-19. Тому зараз асоціації з містом у лікаря більш невтішнні, як і діагноз: «пацієнт серйозно хворий».

«Потрібна рутинна, системна, щоденна робота протягом декількох років, перш ніж ми побачимо результат. Для таких змін потрібна політична воля і фаховийпідхід».

Лікар переконаний, якщо думку містян будуть надалі враховувати та допомагати в розбудові міста — Чернівці приречені на позитивні зміни.

– «Настільки #накипіло, що налаштовані на конструктив» –

Зрештою, чернівчан вже не потрібно додатково мотивувати, час допомогти їм самоорганізуватися.

Саме під час дискусії можна виокремити ідеї, які в майбутньому перетворяться на готовий робочий план до реалізації. Позитивним моментом у спільній розробці візії Чернівців є хоча б і те, що містяни вже позиціонують себе, як небайдужі чернівчани. Це зазначив засновник Києво-Могилянської бізнес-школи Павло Шеремета і підсумував:

«Вже після першої дискусії ми дійшли до висновку, що в нас немає візії міста. Тому, вся робота ще попереду. Тут не потрібно робити додаткових прогнозів, треба просто почати діяти.

Про результати наших зустрічей можна буде говорити лише тоді, коли ідеї та можливості чернівчан будуть втілені».

– «Вас будуть критикувати навіть тоді, коли ви будете робити правильні речі» —

За словами екс-міністра економіки України, зараз важливо діяти, розробити візію міста й разом слідувати плану. Якщо є критика стану речей в Чернівцях, отже має бути власне бачення вирішення тієї чи іншої проблеми міста. Попереду в учасників команди ще три візійні зустрічі для того, щоби дійти спільної думки та спільно розробити план дій для їх вирішення.

Залучають до проекту всіх небайдужих мешканців міста. Вочевидь, #накипіло всім, адже питань як і пропозицій до їх вирішення за час першої зустрічі у чернівчан назбиралося багато.

Будуть і ті, що критикуватимуть процес. Це природньо, що прибічники збереження «статусу кво» докладатимуть всіх зусиль, аби загальмувати позитивні зміни.

Але як говорив Махатма Ганді, — «спершу вони вас не помічатимуть, потім — вони з вас сміятимуться, після цього з вами боротимуться, але зрештою ви переможете!»

Не можливо спинити ідею час якої настав. Чернівчани мають нагоду продемонструвати собі та усім противникам змін, що ідея розвитку Чернівців стає безальтернативним сценарієм.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: