Нафтуся замість нафти. Шо відбувається з НПК агресора

13.04.2022 0 By NS.Writer

По нафтовій галузі Росії щодня наносяться удари. Справа дійшла до того, що завантаження тепер іде катерами (?!), або такими які тягнуть невеличкі баржі у Середземне море, і лише там відбувається переливання на танкери тих компаній-країн, що ще її купляють.

Щось подібне відбувається і на півночі зі сходом, хіба що Балтіка зараз украй некомфортна, треба якось прокрадатися в Північне море (та до німецьких портів) подаль від берегів (ну-ко, ну-ко, шваброкапітанен, зараз подивимося, хто з вас грав у Pirates 2). Але на східному напрямі хто ще купляє? Китай за «держціною», можливо малайці, хтось з Південної Америки (але, от хто бував у справах у Латинській Америці, той знає, що кабальєро не платять, образливо навіть нагадувати про таке — колись, колись, на весілля твоєї доньки, можливо). Індія днями обрубала все. От і розпочався армагєддєць. Майже всі глобальні посередники (трейдери) відмовляються купляти російську нафту. Вхідні платежі в нафтогазовій галузі за підсумками березня скоротилися, порівняно з четвертим кварталом минулого року, майже вдвічі — на 47,8 відсотка. У лютому також спостерігалося помітне зниження на 29,6 відсотка. Уже третій день наказом Міненерго засекречено дані про видобуток. У Кремлі, здається, забули про географію колишньої РРФСР. Чорне море заміноване і частково заблоковане, навіть довелося вивести 16 військових кораблів, лишилося зо 20 (а для них закрито Босфор на вхід), у Новоросійську важка криза в порту і на терміналах. Вірогідно, незабаром ці комплекси доведеться передати туркам (отак просто і напряму). Тихоокеанська інфраструктура недобудована, логістика туди наддорога, навіть якщо запровадити радянські «безкоштовні» порядки. Крім того, там посилилася американська та японська активність. Що лишається? Каспій і Арктика. Через Каспій відбувається взаємодія з підсанкційним Іраном, але в нафтовому сектору це конкурент. Раніше Росія продавала його нафту як свою, тепер залишками кешу розплачується за власну ж (!) зброю. Лишаються Мурманськ на Баренцевому морі (у ньому найбільшого поширення крижаний покрив досягає у квітні, коли близько 75 % поверхні моря зайнято плавучою кригою.)

Сєвєродвінськ і Архангельськ на Білому морі — крига тане в кінці травня. Субмарин на Сєвмаші тепер особливо не побудуєш, а розбудова інфраструктури і транспортування нафти у цих умовах — непересічний виклик, здатність відповісти на нього в деіндустріалізованої та здичавілої Росії коливається «околоноля», як і називався роман затриманого В.Суркова. Якщо Путін і думав якось готуватися до санкцій, то не врахував, що Росія — не Ірак з його величезною і теплою Перською затокою, і тим більш не Венесуела з її берегами та заливом-озером Маракайбо. Знищивши динозаврів метеоритом (бо зажралися), Господь подарував людям нафту, але розуму вона вочевидь не додає.

Ексклюзив

Максим Михайленко, головний редактор Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: