Надзвичайно майстерно вирізаний камінь знайдений в 3500-річній гробниці стародавнього воїна

13.11.2017 0 By Chilli.Pepper

Витончено вирізаний дорогоцінний камінь, знайдений в давньогрецькій гробниці, зображує воїна, що стоїть над тілом убитого ворога, встромляє свій меч в шию іншого солдата – лише близько півтора дюймів (3,81 см) в обсязі, повідомляє livescience.

Малий розмір грецького різьбленого каменю, разом з прожилками на поверхні, означав, що багато чого з крихітних деталей можна було побачити тільки з використанням фотомікроскопіі. © Надано кафедрою класики, Університет Цинциннаті

 

Відкриття приходить з гробниці, виявленої в 2015 році в Пілосі, Греції, в якій перебував 3500-річний скелет людини, що отримала назву «Гріффін-воїн». Гробниця була наповнена цінностями, в тому числі плитою зі слонової кістки з грифоном, чотирма золотими перснями, слоновою кісткою і зброєю. Нове відкриття – sealstone або різьблений дорогоцінний камінь – зображає сцену битви на 1,4-дюймовому (3,5 см) шматку полірованого агату.

«Деякі деталі на ньому не більше півмілліметру», – йдеться в заяві Джека Девіса, професора грецької археології в Університеті Цинциннаті і одного з дослідників, що вивчають більше 3000 об’єктів поховання. «Вони незбагненно малі».

Детальна сцена

Різьблений камінь був вкритий вапняком і більше року було витрачено на тонку очистку, за словами Девіса і Шарон Стокер, керівника розкопок і старшого наукового співробітника по класиці в Університеті Цинциннаті. Коштовність показує воїна в розпалі битви в неймовірних деталях, аж до подробиць текстури волосся двох солдатів і м’язів їх в основному голих тіл.

Збільшений малюнок показує складну детальну бойову сцену, захоплену на різьбленому агаті, відкриту Шарон Стокер з Університету Цинциннаті і Джеком Девісом. © Тіна Росс / Courtesy Department of Classics, Університет Цинциннаті. Кольорова ілюстрація / Бен Гарднер, UC Creative Services

 

«Дуже цікаво, що уявлення людського тіла знаходиться на рівні деталізації і мускулатури, які не можна знайти до класичного періоду грецької мистецтва і ще через 1000 років потому», – сказав Девіс. «Це захоплююча знахідка».

За словами дослідників, багато деталей вимагають збільшення або навіть мікроскопа.

Щедра могила

Камінь був знайдений у досить щедрих обставинах. Воїн Гріффіна був мікенцем, який помер приблизно в 1500 р до н.е. Його тіло було знайдено в дерев’яній труні, в оточенні золота, бронзових і срібних чаш і судин, а також бронзового озброєння. Були сотні напівкоштовних кам’яних намистин, золотих коштовностей, бронзове дзеркало з ручкою слонової кістки і зуби кабана, які, ймовірно, колись прикрашали шолом воїна. Штокер скаже, що це була заповітна частина колекції.

«Це було цінним і дорогим володінням, яке, безумовно, є представницьким для ролі Гріффіна у микенському суспільстві», – сказала вона в заяві. «Я думаю, він напевно ідентифікував себе з героєм, зображеним на печатці».

Мікенці завоювали мінойську цивілізацію на острові Крит, на південний схід від Пілоса, між 1500 до н.е. і 1400 до н.е. За словами дослідників, переважання мінойських товарів в мікенської гробниці може свідчити про те, що, це не просто пряме завоювання – стародавні держави також брали участь у складній торгівлі та культурному обміні. Нова знахідка різьблених каменів також викликає питання про ранній розвиток давньогрецького мистецтва.

«Здається, мінойці виробляли мистецтво такого типу, якого ніхто ніколи не припускав, що вони здатні створити», – сказав Девіс. «Це демонструє, що їх здатність і інтерес до образотворчого мистецтва, особливо до руху і анатомії людини, виходять за рамки сучасних припущень. У поєднанні зі стилізованими рисами це само по собі просто екстраординарно».

©magazine.uc.edu

©magazine.uc.edu

©magazine.uc.edu

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: