Надія Вірна: «Такі справи для тих, кому не байдуже»

04.05.2015 0 By Chilli.Pepper

Надія Бабинська фотоЧернівецький журналіст та громадський активіст Надія Бабинська  добилася свого, змусивши керівництво Національного університету виконати вимоги Закону  України «Про доступ до публічної інформації» та оприлюднити дані про заробітну платню та інші нарахування. Але на цьому вона зупинятися не збирається – кампанія за прозорість триває далі, і як виявляється – не тільки в Чернівцях. Як це їй вдалося і що треба робити тим, хто намагається змінити Україну вбік європейських стандартів? Про це Надія Бабинська розповіла NEWSSKY.

Чи Ви задоволені результатом — розкриттям відомостей про заробітну платню ректора (та інших працівників?)

Я отримала відповідь на свій запит, тому, звичайно, я задоволена результатом. Окрім власне розкриття відомостей, відбулась, сподіваюсь, якісна зміна керівництва юридичного управління ЧНУ. Зокрема, з’явилось розуміння нового інформаційного законодавства, поняття публічності інформації,  зроблено крок до відкритості шляхом інформаційного наповнення сторінки «Фінансова інформація» на сайті ЧНУ.

Чому, на Вашу думку, стався цей прорив (чи це ще не прорив)?

Думаю, переломним моментом стало рішення суду закликати на засідання всіх шістьох керівників навчального закладу. Їм були надіслані повістки. На мою думку, це і стало причиною до перегляду своєї диспозиції. Після цього якраз і змінився керівник юруправління і підхід до справи. Варто зауважити, що Міністерство освіти і науки теж стежило за цією справою.

Chernivtsi_University

Чернівецький НаціональнийУніверситет

Це справа для одинаків-ентузіастів, неурядових організацій, ЗМІ? Які закони треба вивчати?

Подібні справи для тих, кому не байдуже. Це можуть бути всі перелічені Вами суб’єкти. Звичайно, краще, коли є підтримка. Мені допомагав Інститут розвитку регіональної преси. Юристи готували мені позов, заперечення. Інтереси в суді представляла адвокатка Валентина Софяк. Однак наразі у вільному доступі є зразки скарг, позовів щодо порушення права на доступ до публічної інформації. Головне –  бажання і трохи грошей, аби сплатити держмито. Потрібно читати Закон України «Про доступ до публічної інформації», можна переглянути Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції» в розрізі інформації, яка не може бути обмеженою в доступі і повинна бути відкритою, а також супутні закони, відповідно до конкретної ситуації (в моєму випадку це був Господарський кодекс України), Кодекс про адміністративні правопорушення тощо.

Як розповсюдити цей досвід на інші виші та регіони?

Власне сам запит щодо статків керівництва ЧНУ я написала, коли ознайомилась з розслідування колег з Рівного від «Четвертої влади». Тому треба просто подавати запити, цікавитись тим, як витрачаються кошти, вимагати прозорості та відкритості їх розподілу.

Що далі?

У мене наразі у Вінницькому апеляційному адміністративному суді розглядається апеляція щодо відмови у розгляду позову до ЧНУ щодо ненадання відомостей або копій декларацій керівництва вузу. Тому чекаю рішення цієї інстанції і буду домагатись отримання інформації. Написані скарги в Міністерство освіти і науки щодо нереагування на інформаційні запити Чернівецький національним університетом. Написана скарга до Уповноваженого з прав людини на Міністерство освіти і науки щодо ненадання інформації на запит. Також написала повторний запит до іншого вищого навчального закладу Чернівців Буковинського державного фінансово-економічного університету, або вони надали повну відповідь щодо зарплат, допомог, надбавок та премій. Бо на перший запит вони надали тільки оклад. Отож, справ є достатньо. І, маючи розмову з представникам Міністерства освіти і науки, Чернівецького національного університету, я бачу крок назустріч.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: