На Закарпатті почнуть видобувати сіль

12.08.2022 0 By NS.Writer

У Закарпатській області планують почати видобуток солі у Буштинському соляному родовищі через пів року. Очікується, що родовище забезпечить потреби країни на 100%, повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита, пише forbes.ua.

Ілюстративне фото

Ключові факти

Йдеться про Буштинське соляне родовище, де можна добувати до 150 000 т солі на місяць методом підземного вилуговування через бурові свердловини з поверхні землі.

Після попередніх геологічних досліджень там виявили соляний пласт, що починається з 35 до 500 м.

На обʼєкті вже розпочали інженерні роботи з будівництва під’їзної дороги, розмітки бурових майданчиків, облаштували місця для працівників, закупили сучасне обладнання для глибокого промислового буріння.

«За інформацією фахівців, вже через шість місяців ми будемо мати першу добуту сіль. Родовище зможе забезпечити 100% потреби України у технічній солі, яку постачатимуть для утримання доріг у зимовий період. Зараз потреба країни в технічній солі — до 450 000 т на сезон», — повідомив Микита.

Після планового розвитку інфраструктури підприємство має розпочати постачання столової солі для населення.

Контекст

У квітні одне з найбільших підприємств з видобутку і реалізації солі «Артемсіль» зупинило роботу.

Станом на 1 квітня підприємство ще відвантажувало сіль. Видобуток та переробку вели три копальні та працювали усі допоміжні дільниці. Солефабрики переробляли соляний мінерал згідно із заявками, що надходили на підприємство. Проте невдовзі його довелося зупинити, бо стало неможливо вивозити залізницею готову продукцію із Соледара Донецької області. Запас готової продукції з ДП «Артемсіль» змогли евакуювати також у квітні.

Чистий прибуток ДП «Артемсіль» у 2021 році становив 105 млн грн. За підсумками 2021-го підприємство видобуло, переробило та відвантажило споживачам 1,9 млн т солі, що на 60% перевищувало аналогічний показник 2020 року.

В Україні є три основних родовища, на яких видобувається камʼяна сіль. На Артемівське припадало понад 95% видобутку.

Читайте також на Newssky «Конференція у Копенгагені за день зібрала €1,5 млрд на виробництво боєприпасів» та дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: