На ринок Аравійського півострова виходять українські антиматеріальні піхотні гармати

14.08.2021 0 By NS.Writer

Наразі вже проведені перші випробування адаптованої під місцевий клімат версії «Аравія. Dezert Snake» піхотної гармати ПГ-14,5 виробництва АТ «Завод «Маяк», пише defence-ua.com.

Днями фахівці «Маяк-Перспектива» (підрозділ АТ «Завод «Маяк», що займається розробкою нових піхотних гармат для ЗСУ калібром від 14,5 до 30 мм) повернулись з відрядження з Аравійського півострова.

Мета їх перебування в одній з країн Близького Сходу — введення в експлуатацію адаптованого під місцевий геотактичний профіль варіанту піхотних гармат ПГ-14,5 (в українському профілі — «Нічний хижак»).

Голова цієї місії — директор «Маяк-перспектива» (він же головний конструктор підприємства) Олександр Гордєєв в ексклюзивному інтерв’ю Defense Express повідомив низку подробиць з цих випробувань.

За його словами, нові піхотні гармати калібру 14,5 мм були виконані з урахуванням геотактичного профілю аравійського півострова (варіант — «Аравія. Dezert Snake»). Місцевим замовникам було продемонстровано їх дію у рамках власного учбово-практичного курсу «Тактика та стратегія сучасного антиматеріального бою на основі бойового досвіду піхотної гармати ПГ-14,5».

Олександр Гордєєв розповів, що основним завданням команди заводу було довести вже апробований європейський варіант гармати до умов зовсім іншого клімату. Зокрема, в зразки були внесені відповідні зміни у проектуванні балістичного охолоджувача.

«Зараз у пустелі +46 день, +38 ніч. Оператор піхотної гармати того самого теплоконтуру, і при бойовій роботі профіль ПГ-14,5 залишається у рамках холодного. ПГ-14,5 Dezert Snake має відповідно розрахований балістичний охолоджувач, бойова робота якого не має теплової плями на виході в умовах аравійської пустелі», — зазначив головний інженер АТ «Завод «Маяк».

Ще однією з місцевих вимог до роботи подібного виду озброєння є так звана «маска броньованих антиматеріальних цілей», яка, на відміну від українських реалій, здебільше представлена високомобільними бронемашинами типу MRAP, а не більш повільними, броньованими та «низькими» цілями (як то радянські/російські БТР, БМП та танки).

Олександр Гордєєв відзначив, що піхотна гармата ПГ-14,5 Dezert Snake має можливість протистояти будь-якому з представлених місцевих видів озброєння й впевнено може уразити їх на відстані за межами дії сучасних легких армійських тепловізорів, котрі здебільше «бачать» ціль на відстані до 1,5 км, тоді як у вітчизняної гармати цей параметр (ураження броньованої мобільної цілі) становить від 2000 до 3000 метрів.

«На сьогодні опрацьовуються варіанти методу та навчання збройних сил низки армій країн Аравійського півострова використанню українських ПГ-14,5», — повідомив директор «Маяк-перспектива», додавши, що найближчим часом будуть проведені подальші тренування місцевих операторів.

Поки що інформація про майбутні ймовірні постачання й назви країн не розголошуються, однак на «Заводі «Маяк» впевнені, що їх нова зброя буде мати попит у країн Аравійського півострова, котрі, до того ж мають чималий фінансовий ресурс.

«Наразі ми чітко можемо сказати одне — на Аравійському півострові наші гармати є і надалі їх буде більше», — наголосив Олександр Гордєєв.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: