На прикладі «ЮКІ» розповідаємо, як українському фільму поповнити онлайн-бібліотеку Amazon та Apple TV

08.11.2021 0 By NS.Writer

Нещодавна документальна стрічка «ЮКІ — Історія перемог вільних українців», у якій зібрані історії українців-володарів хокейного Кубка Стенлі, з’явилася на стрімінговому сервісі Apple TV. Вона також доступна для перегляду на Amazon Prime Video, Google Play та YouTube Movies and Shows. Це перший кейс успішної дистрибуції українського англомовного продукту одночасно на 4 міжнародні платформи. Сьогодні фільм можна переглянути у понад 70 країнах світу.

Володимир Мула (зліва). Фото — автора

Режисер та продюсер стрічки Володимир Мула розповів AIN.UA, як українському фільму поповнити онлайн-бібліотеку міжнародних відеосервісів та чому стрічки немає на Netflix.

Коли я почав думати над ідеєю свого третього фільму (перші два: «Американська мрія», 2015, та «Американська мрія. У пошуках правди», 2017), у мене була стратегічна ціль — зробити англомовний продукт для міжнародної аудиторії. Щодо теми, я продовжував досліджувати тему емігрантства, зв’язку з Україною — у світі надзвичайно багато людей, які ідентифікують себе з нею, які відомі на весь світ, але у нас про них ніхто практично нічого не знає. Особливо в хокеї. Для мене було важливо розповісти про цих людей в Україні та щоб через них про Україну дізналися у світі. Так виникла стрічка «ЮКІ — Історія перемог вільних українців», над якою робота велась три роки.
Загальний бюджет фільму — $225 000, з них близько $175 000 — від Держкіно.

Це виключно українське виробництво. Ми спочатку знімали за власні кошти, потім залучили спонсорські, звернулися за підтримкою в Держкіно. На якомусь етапі у мене почалися перемовини з NHL (Національна хокейна ліга), довелося підписувати ліцензійну угоду. За інших обставин не було можливим використовувати торгові марки, логотипи, назви клубів — весь брендинг NHL у фільмі. Суму довелося сплатити чималеньку, але я чітко розумів, — якщо планую виходити на міжнародний ринок, потрібно працювати у чіткому правовому полі.

Чому не Netflix

Перша ціль, яку я перед собою ставив — потрапити на Netflix. Це доволі амбіційне завдання. Коли я почав спілкуватися із людьми з галузі, зокрема в США, вони втоптали мені у вуха, що є багато інших, не гірших майданчиків, які дозволяють здобувати аудиторію та куди простіше пробитися. Більше того, я мав розмову з британським офісом Netflix. Вони сказали, що продукт класний, але ми не беремо готове документальне кіно від інших виробників зараз, знімаємо його самі або інвестуємо на етапі препродакшну.

Цікава історія, коли ти один раз звернувся до Netflix, у них є глобальна база по всьому світу, вони вносять тебе і твій фільм в неї. До кого іншого із них у світі ти б уже не прийшов, вони це бачать. Вже немає сенсу говорити з американським офісом Netflix, канадійським і і т.д. Система працює доволі злагоджено.

Amazon Prime Video

Кейс з Amazon Prime Video — це результат у тому числі кооперації з американською партнерською компанією. В процесі виходу на міжнародні відеосервіси без такого роду співпраці не обійтися, адже жодна з платформ не працює напряму з Україною. Компанія-партнер виконує велику роботу на ринку США: комунікує з Amazon і має відсоток від прибутку з продажів стрічки. При цьому Prime Video працює по доволі типовій схемі — забирає 50%.

Спільно з американським партнером ми виконали усі технічні рекомендації, які висуває сервіс Prime Video до стрічок, розібралися у технічній документації. У кожної платформи технічна специфікація різна. Amazon висуває ряд вимог до самого фільму. Окрім цього, потрібно надати всі ілюстрації у відповідних форматах. Далі дуже важливий момент — субтитри. Вони повинні бути сертифікованими, іншими словами, зроблені доволі прискіпливо та ілюструвати те, що відбувається на екрані. Але навіть коли всі вимоги, здавалося б, виконані, Amazon Prime Video може не прийняти, завернути фільм, не вказуючи причину.

«ЮКІ» ми змогли дистрибувати на платформу без претензій та зайвого клопоту, адже за плечима у мене уже був досвід з попередніми стрічками — вперше мені вдалося вийти на Prime Video з фільмом «Американська мрія. У пошуках правди». Цього разу для нового кейсу знадобилося 2 місяці. Зараз ми у себе в компанії TeleProstir Studio почали пропонувати допомогу у виході на Prime Video українським продюсерам, які відчувають рівень фільму.

Важливо підкреслити, що сам факт присутності фільму на Amazon Prime Video нічого не дає. Ти повинен розуміти, як будеш залучати аудиторію на своє кіно. Це великий маркетплейс, де продається дуже багато різних стрічок. Щоб твій фільм подивилися, ти маєш зробити або дуже класну промокампанію, або іншим чином привести глядача. Конкуренція на платформі неймовірна. У сервісу також є правило — якщо фільм не користується попитом у глядачів, він може бути вилучений з платформи.

Промо стрічки

У «ЮКІ» промо виключно на американську аудиторію, українська і так присутня за рахунок того, що це українське кіно, і у ньому піднімаються теми, які добре сприймають наші заокеанські глядачі. Початково мені було важливо, аби героями фільму були люди, яких знають саме у США. Розумів, що коли вийду на Amazon Prime Video, вони допоможуть мені з промо стрічки. За інших умов залучати впізнаваних особистостей до рекламних кампаній — це коштує великих грошей. З героями фільму ми робили інтерв’ю безкоштовно, сама ідея «ЮКІ» переконала їх долучитися.

Від липня фільм показує дуже хорошу динаміку. Купити стрічку назавжди можна за $14,99, вона буде в бібліотеці зберігатися. За $9,99 ви можете переглянути її один раз. 50% з кожної продажі забирає Amazon Prime Video, далі йдуть різного роду витрати на американській стороні. Відтак дохід від такого роду дистрибуції може складати до 30%.

Промо у нас органічне. Я використовую активно соцмережі та соцмережі людей, які знялися у фільми. У них величезна аудиторія, і кожен їхніх пост у Twitter привертає увагу. Реклама в медіа і на телебаченні на американському ринку — це дуже дорого.

Є також додаткові сервіси безпосередньо від Amazon — зокрема, система для промоції всередині маркетплейсу. Ти прописуєш ідентифікатор об’єкту, у моєму випадку — фільму, система одразу розпізнає проект. Далі залишається вказати ціну кліка, термін дії кампанії та банківські реквізити. Після активації сервіс автоматично підтягує кіно на головний екран Amazon Prime Video у вкладку «Рекомендовані». Кошти знімаються лише тоді, коли людина безпосередньо натиснула і перейшла на сторінку фільму. Практика показує, що краще робити ставку на рекламний сервіс Amazon, аніж на сторонні сайти, як то Facebook чи Twitter.

Apple TV

Я не планував виходити на Apple TV, але до мене почали звертатися люди з різних країн, які хотіли подивитися кіно і не мали такої можливості. Я почав шукати способи це зробити. Фактично, потрібно було знайти агрегатор, який працює напряму із Apple. Варто зазначити, що програмна політика Apple полягає у комунікації лише через авторизовані компанії, так званих офіційних представників. Мені довелося шукати такого — ним стала європейська компанія.

Потім потрібно було переконати європейців, що «ЮКІ» — класне кіно із хорошим потенціалом. Ми почали комунікацію у березні цього року і лише на початку літа компанія погодилася займатися його агрегацією. В червні я отримав усі технічні специфікації і вимоги. Понад 2 місяці довелося працювати над технічними моментами, у той час як у вересні нам прийшла відповідь із зазначенням помилок. Із першого разу доволі складно зробити усе правильно. Адже технічні вимогу в Apple TV інші, не такі, як у Prime Video. Якщо Amazon вимагає 3 графічні елементи, то Apple — 6, звук лише 5.1, і формати, які не вимагає жодна інша платформа.

Лише в жовтні нам підтвердили всю цю історію. Але і тут не все так просто. Зараз «ЮКІ» можна подивитися у понад 70 країнах світу. Їх могло би бути значно більше, але згідно з законодавством в деяких країнах ти не маєш права показувати англомовне кіно без локалізованої версії, зокрема субтитрів. На сьогодні кіно недоступне у Німеччині, Іспанії, Італії, Франції.

За цих кілька днів я зрозумів, що поява стрічки на Apple TV супроводжується «ефектом радіо». Якщо твій продукт з’являється там, його бачать медіа, кінокритики, локальні сайти в різних країнах. У мене взагалі цікава історія — я дізнався про те, що фільм доступний на сервісі не від агрегатора, так як були вихідні, а на локальному польському сайті.

Дохід приблизно такий же, як на Prime Video — до 30% від загального бокс-офісу. Тут важливо розуміти, що вихід на Apple TV — на даному етапі історія більше репутаційна, аніж фінансова. Крім цього, вона відкриває перед студією великі можливості — українці з усього світу мають змогу подивитися продукт на легальних майданчиках, а світова аудиторія — побачити якісний український продукт та звернути увагу на кіновиробництво у нашій країні.

Де стрічку можна подивитися в Україні

Ми всі розуміємо, що в Україні такий контент окупити неможливо. Фільм вийшов в прокат на початку грудня 2020 року, за цей час його подивилося близько 5000 людей. З точки зору документалістики — це багато, і ми встановили рекорд як найкасовіший документальний фільм. Але що таке 5000 з точки зору переглядів в інтернеті?

Більше того, нашій TeleProstir Studio вдалося «зачистити» кіно на просторах інтернету, починаючи від сайту «Толока» до HDrezka. У даний час стрічку легального можна подивитися на медіасервісі MEGOGO.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: