На платформі HJS проведено публічний захід-дискусію з проблематики шляхів деокупації Кримського півострова

14.04.2021 0 By NS.Writer

12 квітня 2021 року на платформі одного з провідних британських аналітичних центрів The Henry Jackson Society (HJS) було проведено публічний захід-дискусію з проблематики шляхів деокупації Кримського півострова та визначення ролі та місця Великої Британії в реалізації ініціативи «Кримська платформа». Участь у заході, модератором якого виступив депутат Парламенту ВБ Б.Сіллі, взяли ЗМЗС України В.Боднар, Генеральний директор ПД П.Бешта, керівник платформи «Український форум» The Chatham House О.Луцевич та Директор департаменту досліджень HJS Д.МакГлин, яка представила основні елементи підготовленого нею аналітичного матеріалу «Renewing the Resistance. The UK’s role in the Crimea Platform», доступного за посиланням.

Ключові сигнали:

В.Боднар: Росія в рази наростила кількість військових підрозділів на усій прикордонній з Україною території та в окупованому Криму (детально проаналізовані останні дані щодо передислокації ЗС РФ), продовжуючи політику ескалації конфлікту, регулярно порушуючи умови припинення вогню (2020). Аналогічним чином російська сторона діє в рамках ТКГ, не бажаючи виконувати взяті на себе зобов’язання, а також під час роботи в МО, зокрема, ОБСЄ. На тлі постійного нагнітання ситуації, Кремль посилив «інформаційний» напрям агресії проти України, зокрема, й серед західних медіа. Франція та ФРН відіграють важливу роль у переговорному процесі, втім, Україна прагне побачити більш активну роль наших партнерів, а Росія нарешті має чітко зрозуміти своє місце — сторони конфлікту. Переговорний процес навколо тимчасової окупації Криму має бути перезавантажений та чітко вибудований, особливо, враховуючи прагнення Кремля викреслити його з міжнародного порядку денного. «Кримська платформа» — інструмент для консолідації міжнародної спільноти, яка має перетворитися на координаційний механізм з деокупації півострова.

П.Бешта: «Кримська платформа» покликана стати єдиним форматом, учасники якої в ході її роботи вироблятимуть спільне загальне бачення проблем, з якими стикається Україна внаслідок агресії РФ та окупації півстрова. «КП» побудована на 3-основних принципах: стратегії, невизнанні та синергії. Ініціатива стане інструментом об’єднання зусиль України та міжнародних партнерів, кінцевою метою якої є деокупація Криму. Пріоритетами «КП» є консолідація міжнародної спільноти навколо політики невизнання, координація та посилення санкційної політики, безпековий вимір, права людини, які грубо та цинічно порушуються російською окупаційною владою, а також проблематика економічного та екологічного порядку денного.

О.Луцевич: Кремль не змінює своїх цілей щодо України — перетворити її на зону нестабільності та постійного напруження. По факту, дії В.Путіна з 2014 року є відповіддю на спроби українського керівництва стати на європейський та євроатлантичний шлях розвитку, тому керівництво Великої Британії має чітко нести меседж, зафіксований в Інтегрованому огляді — Росія є загрозою для демократичного світу. Останні події навколо кордонів України яскраво демонструють, що Росія готова підвищувати ставки, особливо, враховуючи, що вона не заплатила необхідної ціни за окупацію Криму та розв’язання війни на Донбасі. Сьогодні Путін, опинившись у складному внутрішньополітичному та соціально-економічному становищі, прагне продемонструвати Заходу своє виключне право на контроль ситуації в усіх колишніх радянських республіках, окрім країн Балтії. Відповіддю західних демократій має стати чітка та послідовна скоординована політика невизнання та засудження будь-яких агресивних проявів/кроків Росії проти сусідніх країн, підтримка наступних етапів співробітництва України та Грузії з НАТО (ПДЧ), сприяння підвищення рівня стійкості українського суспільства, посилення санкційної політики. Позитивно, що Захід, на відміну від ситуації у 2014 році, готовий до більш активного співробітництва з Києвом, у т.ч. у військовій сфері, обміні розвідувальною інформацією тощо. З метою недопущення продовження ескалації ВБ має ініціювати спеціальне засідання РБ ООН, оскільки ніхто не може гарантувати уникнення повторення ситуації із рейсом МН17.

Д.МакГлин: Крим є стратегічно важливим об’єктом для Чорного, Азовського та Середземного морів, надактивна мілітаризація якого становить загрозу для інфраструктури НАТО. ВБ уважно спостерігає за тим, що відбувається в/навколо України, занепокоєння викликає можливість використання Кремлем різного роду провокацій, штучно здійснених для додаткового загострення ситуації, чого не слід допускати. Сполучене Королівство стратегічний партнер України та зберігає чітку, послідовну та непохитну позицію підтримки Києва у його протидії російській агресії, зокрема, в рамках міжнародних організацій, що стосується санкційної політики тощо. Вочевидь, поштовхом до активних дій стало збиття російською стороною рейсу МН17, оскільки лише з того моменту Захід «прокинувся» та почав діяти. Уряду ВБ слід виходити з того, що стратегічне партнерство, зафіксоване в підписаній у жовтні 2020 року Угоді між Україною та Сполученим Королівством, є лише рамковим елементом, який слід наповнити конкретним прагматичним змістом. «КП» може стати яскравим прикладом міжнародного співробітництва, де Лондон має не лише бути представлений на найвищому рівні, але й взяти на себе роль лідируючої країни. Робота в рамках «КП», серед іншого, дозволить перезавантажити ставлення та розуміння Заходу про проблеми окупації Криму, виробити нові шляхи деескалації та вирішення конфлікту. Великій Британії слід ініціювати запровадження постійно діючої морської тренувальної місії під егідою НАТО на півдні України, посилити санкційну політику, розглянути питання направлення до акваторії Чорного моря та в українські порти військового корабля Королівських ВМС.

Під час QA сесії учасники обговорили перспективи блокування Росією виходів України у Чорне море, намагалися змоделювати алгоритми дій представників (кораблів) НАТО у разі атаки Росії на Україну під час їхнього перебування на території нашої держави, плани України щодо реалізації стратегії реінтеграції тимчасово окупованих територій після їх звільнення.

Висновок. Ситуація на сході України продовжує викликати занепокоєння політико-експертного середовища Великої Британії. На тлі низької ефективності існуючих переговорних форматів, насамперед, з точки зору виходу з тупикової ситуації навколо політико-безпекового виміру українсько-російського конфлікту, про що у ВБ кулуарно лунає інформація вже не перший рік, в оцінках та рекомендаціях британських експертів, зокрема, на прикладі опублікованого аналітичного матеріалу «Renewing the Resistance. The UK’s role in the Crimea Platform» (детально було викладено попередньо) проглядається необхідність активізації діалогу між стратегічними партнерами України на напрямі пошуку альтернативних варіантів процесу деокупації Криму та, у перспективі, окремих районів Донецької та Луганської областей.

Реалізація ініціативи «КП», за умови її наповнення конкретним змістом, на думку організаторів дискусії, може стати ефективним майданчиком для координації зусиль міжнародної спільноти на цій ниві, де Лондон має унікальний шанс взяти на себе лідируючу роль у процесі деокупації українських територій та стабілізації політико-безпекової ситуації у регіоні Чорного моря.

ПБ Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: