На орбіту виведено супутник з унікальними українськими технологіями з Харкова (відео)

25.10.2021 0 By NS.Writer

Унікальний теплообмінник, який розроблений та виготовлений АТ «ФЕД» та ХАІ — тепер на орбіті, пише defence-ua.com.

Харківське АТ «ФЕД» спільно з Центром Технічної Фізики Державного аерокосмічного університету ім. Жуковського «ХАІ», розробило та виготовило унікальний теплообмінник для космічних апаратів, який встановлений на геостаціонарному телекомунікаційному супутнику SES-17.

23 жовтня ракета Ariane 5 з космодрому Куру у Французькій Гвіані вивела у космос цей супутник та французький військовий космічний апарат SYRACUSE 4A.

Супутник SES-17, загальною масою 6,4 тонни, був виготовлений франко-італійською компанією Thales Alenia Space, яка замовила у харків’ян терморегулюючий гідроакумулятор. Цей теплообмінник працює на двохфазному принципі охолодження та дозволив забезпечити стабільну роботу бортової електроніки супутника, яка відрізняється надвисокою потужністю.

«Справа в тому, що загальна більшість супутників, які зараз знаходяться на орбіті мають потужність до 14 кВт. Використання нашого виробу дозволило перетнути цю межу. Зокрема сонячні батареї SES-17 генерують понад 25 кВт.

Був тендер, в якому брали участь голландська та американська компанії, а також АТ „ФЕД“. Перед оголошенням переможця представники Thales Alenia Space приїздили до Харкова та перевіряли не тільки роботу нашого виробу та технологічний рівень підприємства, а і рівень підготовки наших фахівців. В результаті ми виграли тендер.

Це був доволі дорогий захід для компанії — для виробництва агрегату, розробка якого почалась у 2016 році, був побудований спеціальний цех та виготовлено унікальне зварювальне обладнання. Але ми розуміли питання іміджу підприємства, як виробника вузлів для космічної техніки.

Це також дозволило підглянути нас до стандартів, які використовуються у Європейський космічній агенції. Тому розробка та вироблення таких терморегулюючих гідроакумуляторів стане нашою компетенцією на довгі роки і ми вже маємо портфель замовлень на ці вироби», — розповів в інтерв’ю Defense Express голова правління АТ «ФЕД» Віктор Попов.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: