На фоні дій «Газпрому» Європа рекордно збільшила імпорт скрапленого газу морем

25.01.2022 1 By NS.Writer

Загальний об’єм надходження природного газу з імпортних LNG-терміналів у січні 2022 року зросте до нового історичного рекорду, перевищивши 10 млрд кубометрів, пише biz.censor.net.

За даними Gas Infrastructure Europe, попередній максимум імпорту LNG в Європу було зафіксовано у листопаді 2019 року (9,1 млрд куб. м.), повідомляє Інтерфакс.

При цьому рівень використання потужностей терміналів 18 січня вже досяг рекордного показника 73% від їх максимальної пропускної спроможності. У той день із LNG-терміналів до газотранспортної системи Європи надійшло 393 млн куб. м газу, вільний резерв потужності становив 146 млн куб. м.

Водночас у Франції, яка є найбільшим споживачем зрідженого газу у Європі, рівень використання потужностей для його регазифікації досяг 92%. У Нідерландах (через них отримує LNG також Німеччина — головний газовий ринок Європи) — 90%.

Вільні потужності терміналів помітні насамперед на ринках, які використовують LNG для власних потреб і добре забезпечені трубопровідним газом. Литва використовує свої регазифікаційні потужності лише на 13%, Польща — на 21%, Греція — на 38%.

Як зазначає S&P Global Platts, збільшенню постачання LNG сприяли вищі ціни в Європі, порівняно з країнами Азії, де ціни на LNG зазвичай традиційно вищі.

Однак в результаті скорочення купівельної активності азіатських гравців спотовий індекс Platts JKM (Japan Korea Marker — відображає спотову ринкову вартість вантажів, що поставляються в Японію, Південну Корею, Китай та Тайвань) з 15 грудня виявився нижчим за котирування на головному європейському хабі TTF. До цього додалося зниження тарифів на перевезення вантажів.

Експерти S&P Global Platts виявили появу у поведінці азіатських імпортерів еластичність попиту у відповідь на коливання спотових цін.

У підсумку вільні вантажі LNG переорієнтувалися з Азії до Європи. Повернення «азіатської премії» поточні котирування ф’ючерсів обіцяють лише у квітні.

Крім того, видання Financial Times повідомляє, що США ведуть переговори з Катаром та іншими великими експортерами LNG щодо планування надзвичайних заходів на випадок, якщо постачання газу «Газпрому» до Європи буде поручено у випадку російської агресії проти України.

Президент США Джо Байден цього місяця у Вашингтоні має провести переговори з еміром Катару шейхом Тамімом бен Хамадом Аль Тані.

Як повідомлялося, за перші 16 діб у січні 2022 року середньодобовий обсяг транзиту газу через Україну склав 52,4 млн кубометрів на добу, що є найменшим показником за останні чотири роки, свідчать дані «Оператора ГТС». Таким чином, «Газпром» використовує вже заброньовані потужності лише наполовину.

Водночас російський монополіст знову відмовився бронювати додаткову транзитну потужність через Україну на лютий, а також не став бронювати потужності польської ділянки газопроводу «Ямал-Європа».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: