На ДП «Антонов» розповіли про проект будівництва літака на базі Ан-132 з Саудівською Аравією

14.02.2022 0 By NS.Writer

Мова начебто йде про транспортний літак, створений на основі модифікованого Ан-132Д, пише defence-ua.com.

Саудівська сторона відновила проект будівництва невеликих транспортних літаків на своїй території на базі українського планера.

Таку інформацію повідомив в інтерв’ю «Security talks з Валентином Бадраком» генеральний директор ДП «Антонов» Сергій Бичков.

«Ми, перед новим роком (2022), провели зустріч на території заводу („Антонов“) зі спадкоємним принцом Саудівської Аравії. Ми підписали спільний протокол, і вони повинні наприкінці лютого (2022 року) приїхати, вже безпосередньо з дорожньою картою, де ми не тільки відновлюємо (співпрацю), а вже конкретно розписали поновлення робіт з проектування, створення та запуску літакобудівного заводу та виробництва в Саудівській Аравії», — розповів він.

За словами очільника ДП «Антонов», мова йде про оновлений проект, що буде створений на базі відомого літака-демонстратора Ан-132Д.

Літак-демонстратор Ан-132Д під час церемонії викатки 20 грудня 2016 року

«Але це не буде один до одного Ан-132. Саудівська сторона висловила свої додаткові побажання та вимоги, й нам знадобиться близько року для створення нового модифікованого проекту. Але паралельно ми запускаємо виробництво цього літака», — зауважив Сергій Бичков.

Він також додав, що оновлений літак начебто не зазнає «значних конструктивних змін». «Потрібно розмістити крило на 1,5 метра далі від носової частини. От і все!», — наголосив він.

ТТХ Ан-132Д

Нагадаємо, у квітні 2016 року ДП «Антонов» та компанія Taqnia Aeronautics (Саудівська Аравія) домовилися про розробку легкого транспортного літака Ан-132 (оновлена версія на базі відомого легкого транспортника Ан-26) з подальшим його виробництвом у Саудівській Аравії.

У лютому 2018 року, ДП «Антонов» та компанії Taqnia Aeronautics й WAHAJ, підписали тристоронній Меморандум про взаєморозуміння з організації виробництва Aн-132.

За планом, на першому етапі виробництва початкова партія серійних Ан-132 мала бути побудована на ДП «Антонов» у кооперації з Taqnia та WAHAJ. Наступні етапи передбачали створення виробничих потужностей на території Саудівської Аравії, орієнтовно у 2021 році.

Літак-демонстратор Ан-132Д під час показового польоту в ОАЕ у 2017 році / Фото: Oleg V. Belyakov

Але в середині минулого року, Сергій Бичков повідомив про скасування проекту, у зв’язку з «тактичною» помилкою при проектуванні цього літака та початком лобіювання в Саудівській Аравії інтересів Airbus.

Водночас він тоді повідомив, що існують плани щодо відродження співробітництва.

«Якщо не в цьому році, то на початку наступного сподіваємося підписати контракт з Ер-Ріядом на спільне створення такого (оновленого) літака, який з часом буде випускатися на авіазаводі в Саудівській Аравії», — розповів він.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: