МВФ пообіцяв підтримку країнам, що постраждають у разі відключення Росії від SWIFT

08.02.2022 0 By NS.Writer

Міжнародний валютний фонд готовий допомогти країнам, які можуть постраждати від будь-яких побічних ефектів російсько-українського конфлікту та санкцій, запроваджених західними урядами щодо РФ, пише biz.censor.net.

Про це заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Кристаліна Георгієва, передає Європейська правда.

Георгієва сказала, що санкції неминуче перервуть деякі фінансові операції та функціонування фінансової системи, особливо якщо Росія буде обмежена в мережі фінансових транзакцій SWIFT.

«Якщо ми опинимося в ситуації, в якій є побічні ефекти, які вимагають більшої участі МВФ для інших країн, ми, звичайно, допоможемо. У нас все ще є близько $700 млрд кредитної спроможності», — заявила Георгієва.

Раніше голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн повідомляла, що країни Заходу не виключають жодного з варіантів реагування на можливе нове вторгнення Росії в Україну, в тому числі відключення РФ від міжнародної міжбанківської системи здійснення платежів SWIFT, а також санкцій проти газопроводу «Північний потік-2».

Як повідомлялося, у середині січня німецька газета Handelsblatt з посиланням на неназвані урядові джерела повідомила, що США та ЄС більше не розглядають варіант відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT як варіант посилення агресії проти України. За даними видання, натомість готуються адресні економічні санкції проти найбільших російських банків.

Згодом речниця Білого дому Джен Псакі заперечила цю інформацію. За її словами, США не відкидають жодних варіантів. Також Reuters, посилаючись на джерела в урядових колах Німеччини, написало, що рішення про варіант санкцій ще не прийняте.

Утім, міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок непрямо підтвердила відмову відключати РФ від SWIFT, зазначивши, що «найжорсткіший кийок» не завжди є «найрозумнішим» засобом. Схожу думку висловив прем’єр-міністр федеральної землі Баварія та голова Християнсько-соціального союзу (ХСС) Маркус Зедер.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: