МКС буде затоплено в Тихому океані на початку 2031 року

13.02.2022 0 By NS.Writer

Згідно зі звітом NASA, міжнародна космічна станція (МКС) продовжить свою роботу до 2030 року, а на початку 2031 року буде затоплена в Тихому океані у точці Немо (умовна точка в океані, найвіддаленіша від будь-якої суші на Землі). Як повідомляє BBC, за планами космічної агенції, в майбутньому космічну діяльність поблизу Землі очолюватиме комерційний сектор, пише ain.ua.

Виведення МКС з експлуатації

МКС — це спільний проект п’яти космічних агенцій (Росії, США, Японії, Канади, Бразилії та Євросоюзу), що перебуває на орбіті з 1998 і постійно має екіпаж з 2000 року. За час роботи станції в її лабораторії мікрогравітації було проведено понад 3000 дослідницьких місій, а загалом на борту побувало понад 250 астронавтів.

Однак продовження проекту схвалено лише до 2024 року, і будь-яке пролонгування (як, наприклад оновлення модулів, які поступово потрібно виводити з експлуатації) має бути погоджено всіма партнерами.

У NASA заявили, що план виведення МКС з експлуатації означав перехід до комерційного сектору для діяльності на низькій навколоземній орбіті. Мета NASA — бути одним із багатьох клієнтів цих комерційних постачальників, купуючи лише ті товари та послуги, які потрібні агентству. Комерційні напрямки, а також комерційні перевезення екіпажу та вантажів стануть основою економіки на низькій навколоземній орбіті після завершення роботи Міжнародної космічної станції.

«Приватний сектор технічно та фінансово спроможний розробляти та експлуатувати комерційні напрямки на низькій орбіті за допомогою NASA. Ми з нетерпінням чекаємо можливості поділитися набутими уроками та досвідом роботи з приватним сектором, щоб допомогти їм розробити безпечні, надійні та економічно ефективні напрямки в космосі. У звіті, який ми надали Конгресу, детально описується наш комплексний план щодо забезпечення плавного переходу до комерційних напрямків після припинення роботи Міжнародної космічної станції у 2030 році», — сказав Філ Макалістер, директор відділу комерційного простору в штаб-квартирі NASA.

Перехід до комерційних космічних станцій

Рендер космічної станції Orbital Reef від Blue Origin

NASA прагне підтримувати безперервну присутність США на низькій орбіті Землі шляхом переходу з Міжнародної космічної станції на інші платформи та стимулювати приватний сектор у розвитку комерційних незалежних космічних станцій, які будуть доступні як державним, так і приватним клієнтам.

Для цього у 2021 році агенція надало фінансування трьом компаніям для розробки проектів космічних станцій та інших комерційних місць на орбіті:

Blue Origin — $130 млн;

Nanoracks LLC, — $160 млн;

Northrop Grumman Systems Corporation — $125,6 млн.

«Опираючись на наші успішні ініціативи щодо партнерства з приватною промисловістю для доставки вантажів, а тепер і наших астронавтів NASA, на Міжнародну космічну станцію, NASA знову лідирує на шляху комерціалізації космічної діяльності», — сказав адміністратор NASA Білл Нельсон.

Комерційні космічні станції — це перш за все економія грошей для космічного агенції. Комерційний сектор вже є важливою частиною американської космічної програми, де приватні компанії відповідають за доставку екіпажу та вантажів. За даними NASA, це дозволяє заощадити $1,3 млрд проти доставки власними силами і розробки ракет.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: