Міноборони створить Центр інновацій, свій власний «лайт-аналог» американської DARPA

15.10.2021 0 By NS.Writer

Ця установа буде займатися проектами у сфері цифрової трансформації українського війська та розробками у військових IT-технологій, пишет defence-ua.com.

Про створення нового «Центру інновацій» повідомили представники Міністерства оборони України в рамках прес-конференції «Стан та перспективи цифрової трансформації: оснащення ЗСУ високотехнологічними зразками озброєння», яка пройшла 7 жовтня цього року.

За словами Генерального директора Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони МОУ Сергія Максимова, формування цього Центру буде тривати до кінця цього року.

«Ми робимо перезавантаження підходів до започаткування та супроводження IT-проектів. Наразі підписана спільна директива Міністра оборони та Головнокомандувача ЗСУ про створення Центру інновацій. Новий менеджмент передбачає наявність власних ресурсів та їх супроводження. Для цього ми й відкриваємо цей Центр», — розповів Сергій Максимов.

Своєю чергою, заступник Генерального директора — керівник експертної групи планування та впровадження проектів Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони МОУ, полковник Сергій Галушко зазначив, що всі необхідні документи щодо створення цього Центру були підписані у поточному місяці, у жовтні 2021 року.

«На минулому тижні підписано наказ Міністра оборони про затвердження положення про цей Центр», — говорить Сергій Галушко.

Сергій Галушко також повідомив, що основою новоствореного Центру стануть фахівці колишньої «Аеророзвідки» (в/ч А2724).

«Раніше вона («Аеророзвідка — ред.) була в складі Військ зв’язку, сьогодні вона буде вже безпосередньо в контурі Міністерства оборони», — зазначив він.

Також полковник пояснив, що цей Центр буде схожий на відомий американський аналог, але з дещо меншими можливостями та напрямками роботи.

«Центр інновацій є аналогом добре відомої американської DARPA (Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів Міноборони США), але аналогом нашим українським. Ми сподіваємося, що завдяки нашим офіцерам будуть створені та апробовані ті чи інші рішення та продукти для забезпечення потреб війська», — наголосив він.

«На першому етапі мова звичайно не йде про такі масштаби, які, наприклад, є в наших партнерів в США. Ми на цьому етапі бачимо переважно проекти пов’язані з цифровою трансформацією. Тобто ми звужуємо цю діяльність в межах наших повноважень», — додав Сергій Галушко.

За його словами, вже існує перелік проектів для нової команди цього Центру. Окрім колишніх військовослужбовців військової частини А2724 до роботи будуть також залучені молоді спеціалісти — курсанти військового вишу, які були випущені в цьому році.

«Ще курсантами вони цілеспрямовано готувалися служити в цій частині. Вони отримали офіцерські звання, зараз проходять службу. І вони найближчим часом стануть в стрій цієї частини. Ми сподіваємося, що перші проекти Центру в наступному році вже будуть реально на передовій», — відзначив Сергій Галушко.

Варто додати, що спеціалісти Центру також будуть займатися й розробкою (а також тестуванням та супроводженням) нового програмного забезпечення для потреб Збройних сил України.

«Центр інновацій буде або сам розробляти програмне забезпечення, або при закупівлі (від інших розробників) він буде його тестувати та приймати рішення щодо подальшої експлуатації. І воно вже буде далі передаватися у війська після відпрацювання у Центрі», — повідомив заступник міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Юлій Гере.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: