Міністр закордонних справ України дав інтерв’ю китайському інформагентству «Сіньхуа»

01.05.2022 0 By NS.Writer

Ситуація в Україні дійшла тієї точки, яку Китай не хотів побачити. Китай вважає, що за кризою в Україні стоїть проблема європейської безпеки, Україна мала б бути мостом між Сходом та Заходом, а не передовою конфронтації між великими державами. Китай виступає за рівноправний діалог між країнами, дотримується концепції неподільності безпеки, аби зрештою сформувати збалансований, ефективний та стійкий механізм європейської безпеки. Які Ваші пропозиції щодо досягнення довгострокового миру та безпеки в Україні й Європі, а також створення механізму європейської безпеки, який відповідатиме життєво важливим інтересам усіх європейських країн?

Ваше питання торкається відразу кількох тем, що мають суспільний інтерес, і я готовий їх прокоментувати.

Насамперед в нас нема сумнівів в тому, що Китай не хотів побачити те, до якої точки дійшла сьогодні ситуація в Україні.

Ми також вважаємо, що ця війна не відповідає інтересам Китаю. Глобальна продовольча криза та економічні проблеми, спричинені вторгненням Росії на територію нашої Держави, становитимуть серйозну загрозу для китайської економіки. Я впевнений, що ваші експерти достатньо вивчили цю загрозу.

Кожна країна, зокрема Китай, прагне глобальної стабільності. Зрештою, міжнародна торгівля та контакти між людьми можуть розвиватися краще лише в умовах стабільності. Стабільність є гарантією успішної реалізації глобальних проєктів, зокрема таких як ініціатива «Один пояс, один шлях», запропонована керівництвом Китаю. Росія вже підірвала цю ініціативу.

По-друге, нинішня криза справді відображає проблеми безпеки у Європі. Тимчасова окупація Автономної Республіки Крим та частини Донецької та Луганської областей Росією у 2014 році не лише порушує суверенітет та територіальну цілісність України, а й є серйозним викликом глобальній системі безпеки.

Якщо зараз не зупинити Росію, то за кілька років вона спричинить ще більше криз.

Історично та географічно Україна – європейська країна. Вибір європейського шляху був зроблений українським народом, і такий курс розвитку підтримує переважна більшість українців. Українці не погодяться відігравати роль буферної зони між Сходом та Заходом. Це правда, що Україна перебуває на перехресті між Сходом і Заходом, але Україна – це не міст, який будь-хто може перетнути як йому заманеться. Скоріше, Україна – це ворота, відчинені для всіх, хто має добрі наміри, ворота, відчинені для торгівлі, комерційної діяльності, інвестицій, туризму, культури. Але ці ворота зачинені для тих, хто приходить зі зброєю та злими намірами, для тих, хто хоче грабувати та руйнувати, а не створювати можливості для розвитку та рівноправного діалогу. Я знаю, що Китай завжди прихильний до такої взаємовигідної співпраці й дуже доброзичливо ставиться до України.

Український народ б’ється до крові за незалежність від іноземних агресорів, а наші найкращі сини та дочки віддають свої життя за існування нашої країни. Єдиний шлях до забезпечення довгострокової безпеки та миру в Україні є відновлення суверенітету над усіма її територіями в межах міжнародно визнаних кордонів.

Щодо другої частини Вашого питання, а саме про стабільність у Європі та механізму безпеки, який відповідатиме інтересам усіх європейських країн, то всі країни європейського континенту, кожна з них розбудовує свою систему зовнішніх відносин, співпрацюючи з державами в межах континенту, так і поза ним.

Раніше ми розглядали Будапештський меморандум як важливий критерій безпеки для України, але, на жаль, він не приніс справжньої безпеки Україні.

Наразі Україна вивчає можливість отримання гарантій безпеки від постійних членів Ради Безпеки ООН, зокрема Китаю, та інших великих держав. Ми пропонуємо Китаю стати одним із гарантів безпеки України на знак нашої поваги та довіри до Китайської Народної Республіки.

Пошук гарантій безпеки – це наш шлях, який ми просимо поважати. Інші країни можуть обрати для себе власні механізми.

Можемо довго обговорювати тему європейської безпеки, але одне можу сказати точно: найбільша нестабільність, яка зараз виникла в Європі, спричинена саме російським вторгненням в Україну.

Європейські країни залякані, тому що не можуть гарантувати, що завтра Росія не вирішить вторгнутися до них.

Ситуація з безпекою на європейському континенті значно покращиться лише тоді, коли Росія покаже, що вона не має намірів загрожувати Європі та підтвердить власні обіцянки своїми діями, а також коли Росія виведе свої війська з території України.

Китай завжди підтримував і заохочував усі дипломатичні зусилля, які сприяють мирному вирішенню кризи в Україні, і виступав за те, аби усі сторони виявляли стриманість та уникали подальшого погіршення ситуації та виникнення масштабної гуманітарної кризи. Китай неодноразово активно виступав за мирне врегулювання кризи в Україні та надав багато екстреної гуманітарної допомоги українській стороні. Як ви оцінюєте роль Китаю у вирішенні кризи в Україні?

1-го березня цього року, на п’ятий день російського вторгнення в Україну, я провів телефону розмову з членом Державної Ради, Міністром закордонних справ Китаю паном Ван Ї. 4-го квітня ми ще раз провели розмову. Розмови були дуже серйозними за глибокими, тривали майже годину. Ми детально проаналізували глобальні виклики, що виникли внаслідок війни в України, та шляхи їх вирішення. Особливу увагу ми приділили питанню глобальної продовольчої безпеки та зняття блокади українських портів. Україна відома у світі як великий експортер сільськогосподарської продукції, якою забезпечує понад 344 млн людей у всьому світі. Надзвичайно важливо забезпечити споживачів українською сільськогосподарською продукцією, як-от зерном. Для цього Росія повинна зняти блокаду українських портів та відкрити їх для цивільних торгових судів.

Я хотів би висловити подяку міністру Ван Ї за його позицію підтримки суверенітету та територіальної цілісності України та готовність сприяти досягнення перемир’я дипломатичним шляхом. Я також дякую Товариству Червоного Хреста Китаю за надання гуманітарної допомоги на суму 5 мільйонів юанів та Уряду Китаю за пропозицію продовжити надавати допомогу. Ми дійсно дуже потребуємо такої допомоги. Користуючись цією можливістю, хотів би звернутись до китайської сторони з прохання продовжувати надати підтримку.

Я також хотів би висловити подяку китайській стороні за її позицію щодо уникнення подальшої ескалації ситуації. Україна ніколи не хотіла війни і прагне, аби вона закінчилася якнайшвидше. На жаль, ми не бачимо бажання Росії до деескалації, оскільки вона продовжує бомбардування, обстріли, вбиває мирних жителів та руйнує наші мирні міста та села. Якби російські солдати не принесли війну на нашу землю, українські бійці ніколи б не завдали їм шкоди.

Ситуація загострюється не через Україну. Ми реалізуємо своє право на самозахист.

Ми сподіваємось, що Китай виступатиме з позиції необхідності уникнути ескалації ситуації, закликатиме Росію припинити вогонь. Це стало б важливим кроком у підтримці миру та запобіганні подальшим гуманітарним катастрофам.

Усі сторони, включаючи Росію, переконалися, що війна проти України – це помилка. Усі проблеми та питання мають вирішуватися шляхом переговорів, а не грубою силою. Ми сподіваємося, що Китай продовжить займати конструктивну позицію щодо Росії, спонукаючи її припинити агресію, зняти блокаду з міжнародної торгівлі та поважати територіальну цілісність своїх сусідів.

Мені відомо, що китайський світогляд та тисячолітнє вчення конфуціанства сягають своїм коріння у культуру миру, миру як найдорожчої цінності. Прикладом цього є п’ять принципів мирного співіснування, запропоновані Прем’єр-міністром Китаю Чжоу Еньлаєм. Ми поважаємо п’ять принципів мирного співіснування, і я вважаю, що нинішня позиція Китаю ґрунтується на цій традиції миру. Китай займає відповідальну позицію, не прагне жодних геополітичних цілей і не підливає масла у вогонь у війні Росії проти України.

Які заходи проводить уряд України для захисту українських та іноземних громадян?

Історія свідчить, що трагічні випробування тільки зміцнюють українців, об’єднують нас всіх. Той факт, що Росія розв’язала війну проти мирної України, не тільки об’єднав всіх українців, що живуть в нашій країні, а й об’єднав всіх українців по всьому світу на спільний опір проти ворога.

Ми живемо та працюємо в умовах воєнного стану вже багато тижнів. В цей період уряд визначив вісім базових напрямків роботи, на основі яких уся країна живе, працює, накопичує ресурси та захищає себе в умовах повномасштабної війни.

Серед цих напрямків роботи найважливішим є “Все для перемоги”. Тобто всі ресурси, в першу чергу, йдуть силам оборони. Другий напрямок – це забезпечення продовольчої безпеки. Ми створили стратегічні резерви продовольства, що можуть забезпечити життя протягом декількох років, надаємо допомогу працівникам, що задіяні у сфері сільського господарства, розгорнули програму безкоштовної доставки основних соціальних продуктів в міста, що перебувають на передовій. Третій напрямок – це реалізація нової економічної політики, що включає повне або часткове звільнення від оподаткування, повна відкритість системи контролю бізнесу, скасування податку на додану вартість та імпортних мит, аби перезапустити економіку. Четвертий напрямок – це програма надання соціально-економічної підтримки та соціальної допомоги громадянам України. Уряд гарантує своєчасну виплату пенсій, в регіонах, де ведуться активні бойові дії навіть завчасно було виплачені кошти за квітень. Також виплачується сума у розмірі 6500 гривень тим, хто втратив роботу. Реалізується також програма “Ти вдома” для вимушених переселенців. Кожна людина, що прихистила людей, які покинули свої домівки, отримує від держави компенсацію за комунальні послуги. Крім цього, держава кожного місяця виплачує вимушеним переселенцям 2000 гривень, дітям або людям з інвалідністю – 3000 гривень. Надається компенсація роботодавцям, які приймають на роботу переселенців. Уряд також почав розвивати програму побудови модульних будинків в західних регіонах для розміщення переселенців. П’ятий напрямок – забезпечення енергетичної безпеки держави. Шостий – це “логістика воєнного часу”, забезпечення мобільності людей та товарів під час війни. Сьомий напрямок роботи ми називаємо “Мир з Україною”, що спрямований на завершення війни дипломатичним шляхом. Восьмий і дуже важливий напрямок, ‒ це “Відбудова України”. Ми вже сьогодні обмірковуємо, яким чином нам відбудовувати наші міста після закінчення війни.

Однак, наразі одним з найважчих напрямків роботи є відкриття гуманітарних коридорів, евакуація населення з небезпечних населених пунктів, а також надання необхідної медичної допомоги. Уряд докладає всіх зусиль для того, аби уникнути гуманітарної катастрофи, ліквідувати та максимально зменшити небезпеку для життя та здоров’я людей.

За час повномасштабної війни понад 4 мільйони українців покинули Батьківщину, шукаючи прихистку в європейських країнах. Уряд активно співпрацює з міжнародними партнерами для забезпечення необхідних умов для українських біженців під час перебування закордоном.

Я хочу наголосити на тому, що, не зважаючи на те, чи це громадянин України, чи громадянин іншої держави, український уряд надає допомогу всім. Ми працюємо цілодобово, підтримуємо контакти з послом КНР в Україні, в умовах постійних обстрілів організували евакуацію китайських студентів з Харкова і Сум до Львова, звідти вони мали змогу безпечно повернутися до Китаю. Російські артилерія та ракети не розрізняють громадянства, ми ще раз закликаємо китайську сторону вплинути на Росію, щоб вона негайно припинила війну проти України. Це допоможе стабілізувати ситуацію в нашій країні, дозволить сконцентрувати сили для забезпечення безпеки людей, включаючи також і безпеку наших друзів з інших країн.

Міжнародна спільнота уважно слідкує за переговорами України з Росією. Які основні перешкоди в процесі перемовин? Як ви оціните перспективи досягнення обома сторонами мирної угоди? Яку роль має відігравати у майбутньому Україна між Росією та західними країнами?

Так, переговорний процес між Україною та Росією щодо досягнення мирної угоди дуже складний. Декілька тижнів тому за посередництва Туреччини делегації обох сторін провели раунд переговорів у Стамбулі. Серед іншого, українська делегація висунула проєкт угоди про міжнародні гарантії безпеки Україні. Російська сторона прийняла ця пропозиція для вивчення. На жаль, після цього процес переговорів значно ускладнився.

Стосовно майбутнього України, наша позиція в цьому питанні дуже чітка. Україна є частиною великої європейської сім’ї, але так само має гарні відносини, що ґрунтуються на взаємній повазі, з Китаєм та іншими країнами Азії. Українці не сьогодні стали європейцями, наша історія підтверджує, що вже декілька століть Україна є невід’ємною частиною європейської цивілізації, Україна відіграла велику роль у формуванні та розвитку Європи, забезпечила стабільність та регіональну безпеку в Європі. Ми впевнені, що і надалі продовжуватимемо відігравати таку ж роль.

Переклад з кит.: Українська асоціація китаєзнавців

Читайте також на Newssky «Забобони як перешкода для Божої любові» та дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс» «Маріуполя більше немає. А люди є».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: