Миколай Коперник вчився у Юрія Дрогобича

19.02.2022 0 By NS.Writer

Юрій Дрогобич є першим автором української друкованої книги

Непевною залишається лише дата народження Юрія Дрогобича (узгоджено 1450 рік), але перевіреним і затвердженим залишається факт його ректорства в університеті Болонії, в Італії, який також був одним із базових університетів для старшини Війська Запорозького. Тож, перебування там українця на посаді викладача виглядає досить органічним.

У дитинстві Юрій Дрогобич проходив науку у священника церкви святого Юра у місті Дрогобич. Осиротівши у 16 років, Юрій усе ж здобув ступінь магістра у Ягеллонському університеті, навчаючись там упродовж 1468-1473 років. Потім продовжив навчатися у Болонському університеті, де й здобув ступінь доктора філософії (1478), доктора медицини (1482), і сам читав лекції. Завдяки його мудрості, вже 31-річного Юрія Дрогобича було обрано студентами на посаду ректора першого університету Європи.

Першу наукову книжку українського автора було надруковано 7 лютого 1483 року.

Нею виявилася «Прогностична оцінка поточного 1483 року» ректора Болонського університету Юрія Дрогобича У родині він звався він Юрій Котермак, але як був з Дрогобича, і пишався цим, то й отримав назву свого рідного міста собі за прізвисько.

У Парижі збереглися копії двох астрологічних трактатів Юрія Дрогобича, а в Баварській державній бібліотеці в Мюнхені є його прогноз на 1478 рік, переписаний німцем Г. Шеделем.

«Прогностична оцінка поточного 1483 року» — це астрологічний календар.

На основі аналізу взаємного розташування небесних світил і оцінки небесних явищ автор здійснив передбачення щодо земних подій. З тексту виходить, що Юрій Дрогобич переймався долею людського роду, оспівував розум, що людину «звеличує над світом» і надає їй «могутньої влади».

За глибиною змісту і якістю оформлення, перша друкована книга, написана українським автором, відповідає рівню аналогічних західноєвропейських друкованих видань того часу.

У своєму трактаті автор подає дані з різних природничих наук. Зокрема, визначено з точністю до години і хвилини час двох майбутніх місячних затемнень та фаз Місяця упродовж цілого року, вказано траєкторії руху планет, описано розташування Сонця, Місяця та зірок, видимих: «у Константинополі, Кафі, Вільнюсі та Москві, містах славного князівства Литовського і по всій Малій Азії, а також у Кракові, Познані — містах славного королівства Польщі й Львові, Дрогобичі — містах Русі, Буді та Кошицях — містах Угорщини, Вроцлаві й Нисі — містах Сілезії, Неаполі і Таренті — містах Апулії та по всій Сицилії і Калабрії». У розділі «Про становище Польщі» Юрій Дрогобич підкреслює, що Львів і Дрогобич належать до Русі, під якою Автор розуміє «Руське Королівство» — колишні володіння галицько-волинського короля Данила.

Нині відомо про два оригінальних примірники книги Юрія Дрогобича «Прогностична оцінка поточного 1483 року»: один у бібліотеці Ягеллонського університету в Кракові,а другий — у бібліотеці богословського факультету Тюбінґенського університету. Знайдено його було українською журналісткою та бібліографом Ганною Чикаленко-Келлер.

Юрій Дрогобич і досі залишається загадковою постаттю, бо декілька разів змінював своє ім’я, живучи у Європі, за часів, коли війни були звичним явищем. Можливо, зміна імен рятувала тоді йому життя. Відомо, що народився він у Дрогобичі, у родині солевара Михайла-Доната Котермака. У Європі називався Джорджо да Леополі, Georgius Drohobiczde Russia, або Jerzy Drohobycz (Kotermak).

Єпископ міста Дрогобича одного разу попросив Юрія Дрогобича попрацювати репетитором з математики для свого небожа — Миколи Коперника. Згодом вони зустрілися у Ягеллонському університеті Кракова, де серед студентів Юрія Дрогобича навчавсяі майбутній видатний астроном Миколай Коперник.

Українці дізналися про свого славетного земляка лише через 500 років після його народження.

Упродовж 1487-1493 років Юрій Дрогобич лікував польських королів Казимира IV Ягеллончика і Яна I Ольбрахта, тому мав титул королівського лікаря.

У рідному місті вченого йому споруджено пам’ятник. За часів Незалежності України, його образ було увіковічнено на кількох марках та ювілейних монетах. 2011 року на фасаді Болонського університету було встановлено меморіальну дошку на честь Юрія Дрогобича.

У Болонському університеті існувала традиція розміщення на стінах коридорів рельєфних символів студентських братств, на честь завершення навчання. Серед них є і барельєф українського братства. Встановлювати ці знаки дозволялося лише з офіційного та задокументованого дозволу ректора. Можна лише уявити, з яким задоволенням український ректор Юрій Дрогобич надавав дозвіл українському братству увіковічнити знаки своїх народів та прізвища відмінників на стінах італійського університету, яким він керував.

Ексклюзив

Раніше Newssky писав, як «Кіноактриса Катерина Винник стоїть за Україну».

«Сердюк»Володимир Сердюк, винятково для Newssky.com.ua


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: