Марсіанський супервулкан чи ударний кратер?

14.04.2018 0 By Chilli.Pepper

На зображеннях від Mars Express ESA кратер під назвою Ісменіа Патера, який знаходиться на Червоній Планеті. Його походження залишається невизначеним: слід метеорита, який врізався у поверхню чи залишки супервулкану?

enter image description here

Вигляд з Mars Express на Ismenia Patera. Всі фото: ©esa.int


 

Ісменіа Патера – patera, що означає “плаский келих” на латині – знаходиться в регіоні Аравія Терра на Марсі. Ця перехідна зона між північним і південним регіонами планети – особливо інтригуюча частина поверхні, повідомляє esa.int.

Топографія Марса чітко розділена на дві частини: північну низовину і південну височину, остання – на кілька кілометрів вище. Цей розрив є ключовою темою, яка являє інтерес для вчених, що вивчають Червону Планету. Ідеї ​​про те, як цей драматичний розкол сформувався, припускають або масивний одинарний вплив, кілька ударів, або давню тектоніку плит, на подобі Землі, але зрештою її походження залишається нез’ясованим.

enter image description here

Ismenia Patera в контексті Arabia Terra


 

Ісменіа Патера близько 75 км в діаметрі. Його центр оточений кільцем пагорбів, блоків і шматків гірської породи, які, як вважається, були скинуті і зсунуті в кратер прилеглими ударами.

Матеріал, відкинутий через ці подій, також створив невеликі провали і западини, які можна побачити в самій Ісменіа Патера. Яри ​​і канали зміяться від кратера до краю дна, вкритого пласкими крижаними відкладеннями, які показують ознаки течії і рухи – вони, ймовірно, те саме, що і скелясті льодовики, які з часом застигли на холоді і посушливому кліматі.

enter image description here

Іsmenia Patera – вигляд у перспективі


 

Ці знимки було зроблено 1 січня за допомогою стереокамери з високою роздільною здатністю на Mars Express, який з 2003 року обертався навколо планети.

Такі фото з високою роздільною здатністю і докладні зображення проливають світло на численні аспекти Марса – наприклад, як розуміти ці рельєфи, які рубцюють сформовану поверхню, в першу чергу, і те, як вони розвивалися за багато мільйонів років. Це ключове питання для Ісменіа Патера: як ця западина сформувалася?

Є дві провідні ідеї для формування “Плаского Келиха”. Одна пов’язує його з потенційним метеоритом, який зіткнувся з Марсом. Потім осадові відкладення і лід, заповнили кратер, поки він не впав, сформувавши розщеплений, нерівномірний пейзаж, що спостерігається сьогодні.

Друга ідея передбачає, що Ісманія Патера не кратер, а колись колиска для вулкана, який катастрофічно вивергнувся, викинувши величезну кількість магми в околиці і зруйнувався у результаті.

enter image description here

Топографія Ismenia Patera


 

Вулкани, які втрачають таку величезну кількість матеріалу в одному виверженні, називаються супер-вулканами. Вчені до сьогодні не визначилися із тим, чи існують вони на Марсі чи ні, але на планеті відомо безліч масивних і значних вулканічних структур, у тому числі знаменитий Олімп Монс – найбільший вулкан, будь-коли виявлений в Сонячній системі.

Аравія Терра також показує ознаки розташування давньої і довго-неактивної вулканічної провінції. Фактично, ще один кандидат на супервулкан, Сілое Патера, також знаходиться в Аравії Терра.

enter image description here

Ismenia Patera в 3D


 

Певні властивості поверхні, виявлені в Аравії Терра, припускають вулканічне походження: наприклад, їх нерегулярні форми, низький топографічний рельєф, їх відносно підняті обіддя і очевидний недолік недостатності матеріалу, який зазвичай присутній навколо ударного кратера.

Однак деякі з цих особливостей і нерегулярні форми також можуть бути присутніми в ударних кратерах, які з плином часу просто еволюціонували і взаємодіяли зі своїм середовищем.

Більш докладні дані про внутрішнє і надри Марсу будуть сприяти нашому розумінню і осяять світлом такі структури, як Ismenia Patera, що розповідають більше про складну і захоплюючу історію планети.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: