КРУК вимагає виключити РФ із Ради Європи

19.03.2021 0 By NS.Writer

Про це пише координатор в ГО «Таврійська гуманітарна платформа» Андрій Іванець.

Раді Європи, Організації Об’єднаних Націй,
Європейському Союзу, Організації з безпеки і співробітництва в Європі
Президенту України В. Зеленському
Кабінету Міністрів України

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

Крайової Ради Українців Криму
щодо незаконного затримання ФСБ РФ на тимчасово окупованій території Криму
українців В. Єсипенка і Є. Павленко та інших порушень прав людини та міжнародного правопорядку Росією

9 березня 2014 р. під час відзначення Дня народження Т. Шевченка російські окупаційні сили захопили у Сімферополі двох представників української громади Криму. Нездатність світових ядерних держав виконати свої гарантії суверенітету та територіальної цілісності Україні, неефективність світових механізмів підтримання міжнародного правопорядку та захисту прав людини призвели до того, що за останні сім років АР Крим і Севастополь перетворені державою-окупантом на «територію страху і безправ’я».

10 березня 2021 р. стався черговий акт порушення прав і свобод людини з боку окупаційної влади — на Ангарському перевалі силовики РФ, які незаконно діють на тимчасово окупованій території АР Крим, цинічно захопили громадян України — жительку Алушти Єлизавету Павленко та уродженця Кривого Рогу, позаштатного журналіста Радіо Свобода (проект «Крим.Реалії») Владислава Єсипенка, які за день до того брали участь у заходах із вшанування пам’яті Тараса Шевченка у Сімферополі.

У Є. Павленко вдома був протиправно проведений обшук, вилучені особисті речі та техніка, а сама вона утримується під домашнім арештом. Силовики РФ незаконно заарештували В. Єсипенка та звинуватили його у незаконному виготовленні і зберіганні зброї, а пізніше у роботі на українські спецслужби.

Ці дії стали продовженням цинічної та брутальної політики Росії із порушення прав і свобод громадян України та прав дискримінованих нею етнічних спільнот на тимчасово окупованій території Півдня України. В тюрмах Росії незаконно утримуються сотні українських громадян, захоплених в Криму та на інших тимчасово окупованих українських територіях, десятки українців викрадено, незаконно позбавлено свободи або вбито окупантами. І в цей же час Рада Європи без всіляких умов повернула до своїх лав Росію, яка масово порушує права і свободи людей, втручається у внутрішні справи інших держав, веде підлу війну проти України, використовує заборонену хімічну зброю проти неугодних навіть на території ЄС, відмовилася на законодавчому рівні визнавати рішення міжнародних судів.

У зв’язку з цим ми вимагаємо не лише припинення переслідувань Є. Павленко, В. Єсипенка, звільнення політв’язнів кримчан О. Приходька, В. Дудку, О. Бессарабова та всіх інших громадян України, а вжиття заходів, які б показали рішучість міжнародного співтовариства у захисті прав і свобод людини та міжнародного права. Для цього пропонуємо:

1) Раді Європи — зупинити членство Росії у своїх лавах, як систематичного та грубого порушника норм і принципів організації, до припинення нею війни проти України;

2) Державам та міжнародним організаціям, які поважають міжнародне право, запровадити нові секторальні санкції до Росії за масштабні систематичні порушення прав і свобод людини та дискримінацію української громади Криму, а також персональні санкції проти посадових осіб окупаційної влади Криму та Росії, які причетні до політично мотивовані переслідування громадян України за їх громадянську позицію;

3) Органам влади України вжити заходів для припинення переслідування Є. Павленко, звільнення В. Єсипенка, незаконно засуджених Росією політв’язнів-громадян України, а також до притягнення до відповідальності винних у грубому порушенні їх прав.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: