Корупція і безлад у Росгвардії, як руйнується остання опора режиму Путіна. Ексклюзив

04.06.2021 0 By NS.Writer

31 травня 2021 року Басманний райсуд Москви заарештував начальника відділу інноваційних технологій Головного управління ГУПО Росгвардіі Сергія Воробйова та його заступника Олександра Швецова. Предметом кримінальної справи став контракт на поставку дорогого спеціального обладнання, призначеного для охорони Північного морського шляху. Як з’ясувалося в ході перевірки, більшу частину техніки так і не вдалося ввести в експлуатацію. Фіктивні структури, які взялися за це, виявилися не здатними впоратися з поставленим завданням, до того ж не мали відповідних допусків. У результаті відомство зазнала багатомільйонних збитків.

Арешти і корупційні скандали серед «нових преторіанців», всесильних «префектів» гвардії російського диктатора, стали важливою частиною російського політичного життя і є дуже показовими. За п’ять років свого існування Росгвардія встигла проявити себе не стільки жорстокими розгонами масових мітингів, зокрема на підтримку Олексія Навального, скільки шахрайством та розкраданням державних коштів у фантастичних розмірах.

Так, у серпні 2018 року Російський фонд боротьби з корупцією, заснований Олексієм Навальним, випустив розслідування «Картопелька Росгвардіі», у якому йшлося про те, що наділений правом монопольних поставок для Росгвардіі, м’ясокомбінат «Дружба народів» (знаходиться в окупованому Криму), продає їй капусту, картоплю, цибулю та заморожене м’ясо за цінами, вищими за ринкові.

У відповідь голова Росгвардіі Віктор Золотов, колишній начальник особистої охорони Путіна, записав відеозвернення, в якому викликав Олексія Навального на дуель, пообіцявши зробити з російського опозиціонера «соковиту відбивну». Але вже у грудні 2018 року Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу через «наявність ознак порушення законодавства» про державне оборонне замовлення при поставці товарів Росгвардіі м’ясокомбінатом, а військова прокуратура організувала перевірку щодо м’ясокомбінату «Дружба народів». У січні 2019 року Слідчий комітет Росії порушив ще одну кримінальну справу про перевищення повноважень через поставки гнилої картоплі від комбінату «Дружба народів» для дислокованої в Грозному 46-ї бригади Росгвардіі.

14 квітня 2021 року Президент Росії Володимир Путін підписав указ про кадрові зміни в керівництві Росгвардіі, яким усунуто з посад чи звільнено зі служби більшість керівників Росгвардіі. Справа, звичайно, не у вислузі років, реорганізації служби і скороченні генеральських посад. Йдеться про резонансні слідства у декількох кримінальних справах про шахрайство в особливо великому розмірі.

Щонайменше п’ятнадцять високопоставлених генералів заарештовані чи звільнені з Росгвардіі усього за останні півроку (з жовтня 2020 року по травень 2021 року). Мова про голів департаменту реалізації держпрограм і організації закупівель Олександра Єліна, фінансово-економічного департаменту генерал-лейтенанта В’ячеслава Савкіна, договірно-правового департаменту генерал-майора Олександра Школьникова. Їм інкримінують розкрадання на закупівлях неякісної форми для Росгвардіі в 2017-2019 рр., збиток від яких оцінюється в 680 млн руб. За даними слідства, особовому складу Росгвардіі поставлялася форма низької якості, а платили за неї як за преміальну. Ці поставки курирував головний тиловик Росгвардіі, генерал-лейтенант Сергій Мілейко, заарештований Московським гарнізонним військовим судом 18 грудня 2020 року. У 2021 році у справі періодично з’являються нові епізоди, останній пов’язаний з масштабною незаконною приватизацією нежилих приміщень зі збитком державі на сотні мільйонів рублів.

Схожа доля, напевно, чекає начальника головного оперативного управління генерал-лейтенанта Миколу Косяченка, голову розвідуправління генерал-лейтенанта Казимира Боташева, генерал-лейтенанта Павла Бобкова, який очолював головне організаційно-мобілізаційне управління, начальників головного управління зв’язку генерал-лейтенанта Олексія Бєлякова та головного управління по роботі з особовим складом генерал-лейтенанта Миколу Рябчикова.

У жовтні 2020 року досить несподівано пішли у відставку два перших заступника голови Росгвардіі генерал-полковники Сергій Меліков та Сергій Ченчик.

Сергій Меліков, який починав офіцерську службу в 80-х роках у Львові та Одесі, на сьогодні є виконуючим обов’язки голови Дагестану.З моменту створення Росгвардіі саме Меліков визначав кадрову політику, де головним фактором була особиста відданість. Завдяки цьому ключові пости в центральному апарату Росгвардіі свого часу зайняли офіцери, які служили в 90-ті роки разом з Меліковим на Північному Кавказі.

Зрозуміло, що звільнені генерали, якщо їм вдасться відкупитися від арешту мають намір стати чиновниками в новій вотчині Мелікова. Наприклад, головою Каспійська вже призначений генерал-майор Борис Гонцов, товариш по службі Мелікова, який пішов з посади першого заступника командувача Східним округом Росгвардіі у грудні минулого року. Отже, основна частина корумпованих генералів екс-гвардійців їде до Дагестану, щоб захопити владу в республіці та замінити собою місцеві клани. Для цього у команди Мелікова будуть всі важелі: бюджет, інфраструктура, силовий кийок, щоб цю інфраструктуру заповнювати. Начебто нічого особливого, варто згадати старий анекдот як приклад корупції радянської епохи: полковники 40-ї армії під командуванням генерала Громова після виведення військ з Афганістану успішно зайняли командні висоти і окопалися… в Московській області.

Показово, що 18 березня 2020 року Володимир Путін підписав федеральний закон про обов’язкове проходження поліграфа при прийомі на службу і призначення на керівні посади Росгвардіі, із поясненням, що цей обов’язок вводиться законом «для забезпечення власної безпеки» відомства. Це логічне укладається в загальнополітичне русло путінської політики і відображає головну лінію російської офіційної ідеології: Росія живе в оточенні ворогів, суспільство повинно ще тісніше згуртуватися і всіляко оберігати «лідера нації» і його «преторіанську варту».

Федеральна служба військ національної гвардії Російської Федерації (Росгвардія), створена указом Володимира Путіна 4 квітня 2016 року, саме з побоювання за своє майбутнє і долю найближчого оточення. Американська аналітична компанія Stratfor розцінила створення Росгвардіі як спробу російського диктатора убезпечити себе від можливої нелояльності інших силових відомств, в тому числі збройних сил, «в разі державного перевороту».

За словами самого Володимира Путіна, Росгвардія була створена для контролю над обігом зброї, боротьби проти внутрішніх ворогів, підтримання порядку на масових акціях протесту, запобігання в ході них заворушень і терористичних актів. Але головне, підпорядковується Росгвардія виключно Володимиру Путіну. Посилення ефекту від санкцій, відповідні протести населення, яке стрімко бідніє, наслідки пандемії, майбутня фальсифікація виборів та інші ризики визначають потрібність у персональних захисниках, якими командує тільки сам диктатор. Росгвардія для цього найзручніший інструмент і механізм ручного управління країною. У цьому змісті «гачок», культивація корупції серед керівництва Росгвардіі важливий важіль впливу Володимира Путіна задля залежності найближчого оточення. Корупція керівництва Росгвардіі є ключовою ознакою кризи путінського режиму.

Найближче завдання «нових преторіанців» — запобігти організації масових заворушень в Росії після виборів в Держдуму в вересні 2021 року, за білоруським сценарієм. На думку Кремля, опоненти Путіна планують організовувати такі масові протести.

По даним російського порталу державних закупівель 23 квітня 2021 року відомством проведено аукціон з закупівлі гранат для придушення масових заворушень на 227 мільйонів рублів. У Росгвардіі відзначили, що кошти призначені для боротьби з терористами в умовах міста, для нелетального впливу на учасників масових заворушень і правопорушників, розсіювання несанкціонованих скупчень правопорушників, а також для надання психофізичного та світлозвукового впливу.

24 травня 2021 року гендиректор групи компаній «Калашников» Дмитро Тарасов повідомив, що новітній модульний пістолет Лебедєва (МПЛ) і його модифікована модель МПЛ-1 прийняті на озброєння Росгвардіі. На придбання першої великої партії виділено майже 300 мільйонів рублів.

З огляду на вищезгадане, українським політикам, що добиваються миру для своєї країни, слід більш враховувати безупинну авторитаризацію правління, корупцію, криміналізацію та мілітаризацію країни-агресора.

Олексій Бєльський, політичний аналітик, для Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: