Коротко про головне із зустрічі президентів України та США

02.09.2021 0 By NS.Writer

Президент України Володимир Зеленський здійснив триденний (31 серпня — 2 вересня) офіційний візит до Сполучених Штатів Америки. Відбулася зустріч із президентом США Джозефом Байденом, а також низку інших зустрічей. За результатами візиту буде підписано 20 двосторонніх стратегічних угод. Після переговорів була оприлюднена спільна заява України і США, пише radiosvoboda.org.

Про результати — коротко:

– США підтвердили підтримку України щодо відновлення її територіальної цілісності на Донбасі і в Криму.

«Сполучені Штати — разом з Україною й будуть продовжувати працювати над тим, щоб притягнути Росію до відповідальності за її агресію. Підтримка США суверенітету й територіальної цілісності України є непохитною»

– Президент України Зеленський заявив, що запропонував залучити США до процесу мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

«Я запропонував формати… імплементації представників США на рівні президента в формат мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. США будуть думати над моєю пропозицією, оскільки до зустрічі я не обговорював ці деталі і не передавав»

– США підтвердили продовження надання безпекової допомоги Києву та співпраці у секторі оборони.

«На зустрічі з Джо Байденом пріоритет — безпекові питання. Зокрема, безпека на Донбасі, в окупованому Криму, в Чорноморсько-Азовському регіоні й енергетична безпека України та Європи»

– Підтвердили надання нового пакету безпекової допомоги на суму 60 мільйонів доларів, що включає системи Javelin та інше оборонне летальне й нелетальне обладнання.

– Домовилися про створення спільних систем озброєння та обміну розвідданими.

– США підтвердили підтримку євроатлантичних прагнень України.

«Сполучені Штати підтримують право України обирати свій власний зовнішньополітичний курс вільно від зовнішнього втручання, включаючи прагнення України вступити до НАТО…Підтримка була, а термінів немає»

– Україна попросила про підтримку у звільненні полонених.

«Дуже чутливе питання. Ми сьогодні зранку передали Вашій команді, пане президенте, список всіх полонених України. Це списки людей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донбасу, у тимчасово окупованому Криму, в Росії, в Москві. Це близько 450 людей. Ми хотіли б попросити сприяння США у поверненні цих людей»

– США запевнили про можливість санкцій проти «Північного потоку-2».

– За словами Володимира Зеленського, Україна отримала гарантії від президента США Байдена стосовно того, що у разі виникнення загроз для енергетичної безпеки України з боку Російської Федерації чи інших сторін проєкту «Північний потік-2», Сполучені Штати запровадять санкції проти них.

– США нададуть Україні ще 45 млн доларів гуманітарної допомоги і майже 500 млн — на реформи.

– Домовилися із NASA про співпрацю у космічній галузі.

– Домовилися активізувати роботу Комісії стратегічного партнерства і затвердити нову Хартію на засіданні комісії цієї осені у Вашингтоні.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: