Контррозвідка передала МОУ вилучених товарів військового призначення більше ніж на 1 млрд у минулому році

12.02.2022 0 By NS.Writer

За минулий рік контррозвідники СБУ запобігли 67 порушенням порядку здійснення міжнародних товарних передач оборонного значення, на загальну суму 795 млн грн. та передали Міністерству оборони України вилучені з незаконного обігу комплектуючі до авіаційної техніки, бронетехніки та зенітно-ракетних комплексів вартісю понад 1 млрд. грн., пише defence-ua.com.

Контррозвідка СБУ проводить системну роботу щодо запобігання незаконному вивезенню з України товарів, що підлягають державному експортному контролю. За минулий рік, викрито десятки спроб нелегального переправлення за кордон вітчизняної військової продукції і товарів подвійного призначення — про це повідомляється на офіційному сайті СБУ.

За матеріалами СБУ, суд покарав 36 організаторів відповідних злочинних схем, що становлять загрозу державній безпеці нашої країни та були організовані у різних регіонах України.

У 2021 році контррозвідка передала МОУ вилучених з незаконного обігу товарів військового призначення більше ніж на 1 млрд. грн. / Інфографіка: СБУ

Так, в Житомирській області викрито спробу нелегального переправлення з України комплектуючих до зенітно-ракетних комплексів. Також, зловмисники намагались приховано вивезти конструкторську документацію до цих видів озброєння.

Встановлено, що до протиправної діяльності причетний колишній працівник одного з оборонних заводів. До оборудки він залучив декількох знайомих з Київської та Житомирської областей.

Спільники налагодили механізм незаконного привласнення військового майна, у тому числі комплектуючих до зенітно-ракетних комплексів малого і дальнього радіуса дії, а також конструкторську документацію до цих видів озброєння.

Також контррозвідка СБУ у 2021 році запобігла незаконному вивезенню за кордон технологічного обладнання для військових кораблів на Миколаївщині.

Оборудку організували представники місцевої комерційної структури, що спеціалізується на проектуванні і виготовленні суднових і промислових вентиляційних систем. Контрольовані державою товари вони намагалися незаконно переправити за кордон.

Для реалізації схеми ділки внесли до супровідної документації недостовірні відомості про сферу використання вантажу.

Учасники схеми планували переправити товари подвійного призначення іноземним замовникам, під виглядом цивільної продукції.

Для реалізації злочинної схеми, вносили недостовірні дані до товарно-супровідної документації.

Крім того, під час слідчо-оперативних дій, викрито оборудку щодо закупівлі військових комплектуючих у межах державного оборонного замовлення, на суму понад 140 млн грн.

За викритими фактами протиправної діяльності, тривають розслідування для встановлення всіх обставин правопорушень і притягнення до відповідальності винних осіб.

Раніше також Defense Express повідомляв, що співробітники Головного управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України стали на заваді зловмисників, які намагалися переправити до РФ комплектуючі до армійської авіації, зокрема — до ударного гелікоптера Мі-24. Також ми писали про те, що російського шпигуна, який зазіхав на українські ракетні технології, зокрема щодо протикорабельного ракетного комплексу «Нептун», було позбавлено волі на 8 років.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: