Компанія Nanoracks планує створити приватну космічну станцію

25.01.2022 0 By NS.Writer

У проєкті під назвою Starlab також братимуть участь Lockheed Martin і Voyager Space, пише thealphacentauri.net.

Nanoracks Starlab в поданні художника. За словами представника компанії, введення станції в експлуатацію може відбутися вже у 2027 році. Джерело: Nanoracks

Nanoracks запропонувала свою станцію в рамках програми NASA Commercial LEO Destinations (CLD) — ініціативи з пошуку приватної заміни Міжнародній космічній станції, списання якої можливо вже в кінці 2020-х. Агенція повідомляє, що свій інтерес до CLD виявили вже 53 компанії — серед них Blue Origin, SpaceX і Virgin Galactic.

За словами Nanoracks, станція буде готова до роботи у 2027 році й зможе приймати на борт до чотирьох астронавтів одночасно. Вона складатиметься з надувного відсіку зі стикувальним вузлом і енергорушійного модуля. Внутрішній простір Starlab складатиме 340 кубічних метрів (близько 40 відсотків від того, що доступно на МКС); довжина й ширина складуть 17 і 8 метрів відповідно. Станцію буде обладнано роботизованим маніпулятором і передовою лабораторією.

Збиранням і підтримкою Starlab займеться Lockheed Martin, а Voyager Space відповідатиме за фінансування.

Як вважає виконавчий директор Nanoracks Джеффрі Ме́нбер, розвиток приватних космічних станцій та іншої комерційної інфраструктури на низькій навколоземній орбіті не є можливим без державних субсидій:

Ми з колегами з NASA не можемо вирішити, яку роль в цій сфері повинна грати державна підтримка. Так чи інакше, її отримують всі галузі промисловості в США.

Варто відзначити, що за умовами програми CLD, NASA готове покрити частину вартості розробки станції.

Nanoracks, що займається організацією запусків корисного вантажу й різних досліджень у космосі, вже кілька років цікавиться розробкою власної станції: так, цього серпня до її лав вступив колишній віцепрезидент NASA з комерційних космічних станцій Маршалл Сміт. Компанія переконана, що поточні її клієнти будуть вельми зацікавлені у використанні Starlab, особливо зі зниженням вартості запусків.

Більше про програму Commercial LEO Destinations можна почитати в цьому матеріалі.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: