Клієнтами заводу по виробництву Bayraktar TB2 в Україні будуть не лише ЗСУ

27.09.2021 0 By NS.Writer

В Baykar Defence бідкаються, що не встигають виконувати усі експортні замовлення на свої безпілотники, пише defence-ua.com.

У Росії бояться, що новий ударний БпЛА ось-ось з’явиться над головами “іхтамнетів”. Наприклад, із отакою 1-тонною авіабомбою

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів он-лайн включення, під час якого заявив, що в Україні таки буде збудований завод по виробництву безпілотних розвідувально-ударних комплексів Bayraktar TB2.

Його цитата звучала приблизно так — «У відносинах України з Туреччиною все буде добре. Завод „Байрактарів“ на території України буде».

На перший погляд може здаватись, що будівництво підприємств оборонного сектору — це не профіль міністра зовнішніх справ.

Але з іншої, якщо міністр закордонних справ від імені держави робить заяву, що «завод „Байрактарів“ на території України буде», це означає, що наша влада хоче таки прискорити процес вирішення усіх бюрократичних проблем, які стримують проект, і які описувало Defense Express у своїх публікаціях. Тим більш, що для такого «прискорення» є усі резони.

Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний заявляв, що Україна планує протягом 2021-2022 років потроїти флот своїх безпілотників Bayraktar TB2.

І очевидно, було би добре, аби бодай частина таких БПЛА для Збройних Сил України мали би бодай якусь частину локалізації виробництва на українських потужностях.

Можливо, замовником продукції заводу в Україні по виробництву Bayraktar TB2 будуть не тільки ЗСУ, але й інші експортні клієнти Baykar Defence.

Наприклад, сьогодні стало відомо, що збройні сили Марокко отримали перші безпілотні літальні апарати Bayraktar TB2. І така поставка стартувала аккурат на тлі загострення між Марокко та Алжиром: ці країни не можуть «поділити» між собою Західну Сахару, алжирський уряд нині проголосив нову санкцію — закрили повітряний простір для прольоту усіх літальних апаратів, що належать Марокко.

Цікаво, що за декілька днів до цієї події технічний директор компанії Baykar Makina Сельчук Байрактар дав коментар для турецьких ЗМІ, у якому наголосив на наступному. В структурі доходів компанії Baykar 70% припадає саме на експорт, і при цьому — компанія буквально «час від часу не встигає експортувати дрони усім бажаючим».

«Ажіотажний» попит виникає не тільки Bayraktar TB2. Наприклад, як розповів Сельчук Байрактар, як тільки компанія передала збройним силам Туреччини перші три БПЛА Akinci, уже декілька зовнішніх покупців також зацікавились покупкою цієї моделі. І це при тому, що Baykar зможе виробляти по 1-2 таких БПЛА в місяць, тобто від 12 до 24 на рік.

Схоже, для України виникли найсприятливіші умови, аби закріпити «безпілотний альянс» з Туреччиною та збудувати завод по виробництву Bayraktar TB2.

Головне при цьому — не вчинити за принципом «ми ніколи не втратимо можливості змарнувати наші можливості».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: