Киргизький бізнес Путіна або Долар проти Вані. Ексклюзив

20.08.2021 0 By NS.Writer

Міжнаціональний конфлікт в киргизькому селі Булан-Соготту, де побилися киргизькі та російські підлітки, не залишив байдужим навіть деяких офіційних осіб багатонаціональної Росії і їх можна зрозуміти. Російське посольство в Киргизії повідомило, що пильно стежить за ситуацією. Депутат Мосміськдуми від «Єдиної Росії» і один з провідних журналістів ВДТРК Андрій Медведєв навіть наважився поставити під сумнів дружні почуття колишніх середньоазіатських республік СРСР до Москви. Керівник московського патріархату Володимир Гундяєв надіслав побитому Вані «лист спасіння» (чим би це не було), запропонувавши… зробити паломництво до православних святинь. Мабуть власним коштом, бо де той Бішкек…

Але найгучніше розійшовся глава Росспівробітництва Євген Примаков-молодший (Сандро), який трохи раніше організував в Москві конкурс віршів імені українського поета Тараса Шевченка, який взагалі-то ще давно радив робити з усіма примаковими дуже негарні речі. Онук покійного російського прем’єра навіть обіцяв, що «тих, хто його бив і знущався над ним, ми в „примирливі“ поїздки сюди не чекаємо, а я сам простежу за тим, щоб в наші обмінні програми поїздок до Росії ці люди не потрапили». Це вочевидь настільки перелякало юних киргизьких націоналістів, що вони одразу здали квитки на рейс Бішкек-Москва за двісті доларів, які валяються в Булан-Соготту під кожним сараєм. Хоча, з точки зору кордонів в Іссик-Кульському районі важливіші юані.

Москва так голосно просторікувала, що прем’єр-міністр Киргизії Улугбек Маріпов і його уповноважений з прав людини Токон Мамитов взяли справу під особистий контроль. І в обмін на вибачення спортивних чиновників, батьки побитого, зрозуміло, абсолютно добровільно відкликали заяву в правоохоронні органи. Що в цій ситуації виглядає аж занадто іронічно?

Киргизія, в якій російська мова має статус офіційної, надзвичайно залежна від Росії. У минулому році з $7,24 млрд її валового внутрішнього продукту $2,32 млрд, або 32%, склали перекази заробітчан з колишньої РРФСР. Більш того, виділивши Бішкеку кілька великих кредитів, Москва, разом з якою у Бішкеку традиційно розкрадають гроші російських платників податків, списала основну частину боргу в розмірі $703,2 млн. Понад те Киргизії постійно виплачується безоплатна допомога (щоправда, «оплатою» є російська авіабаза Кант та інші «плюшки»). В ході спільної прес-конференції з колишнім президентом Алмазбеком Атамбаєвим 28 лютого 2017 року, Володимир Путін оголосив про $425 млн. Ці кошти було нібито безоплатно передано союзнику по ОДКБ для стабілізації бюджету, модернізації митної інфраструктури та облаштування прикордонних пунктів. Ще $500 млн. пішло до киргизького Фонду розвитку, а на газифікацію країни окремо виділяється 100 млрд рублів (близько $1,5 млрд). Це при тому, що в самій Росії населення переважно вирубує ліси та палить кізяки щоби якось зігрітися чи приготувати той самий «Доширак».

У свою чергу наступник Атамбаєва Сооронбай Жеенбеков безоплатно отримав від Путіна $30 млн на дрібні потреби, а нинішній президент Садир Жапаров випросив $20 млн для ля виплат пенсій, зарплат бюджетникам і субсидій малозабезпеченим. Знов-таки при тому, що кожен п’ятий житель РФ виживає на межі голоду. Цікаво, який відсоток відкату рушив назад до Москви? При всіх трьох в країну безоплатно надходить зброя, боєприпаси та військова техніка на $200 млн. Що особливо важливо з урахуванням постійних прикордонних сутичок з Таджикистаном і Узбекистаном, а також можливим приходом з Афганістану загонів талібів.

В обмін на можливість брехати з телевізора про власну велич та відкати з покрадених грошей, Кремль давно дозволяє себе публічно принижувати. Наприклад, Атамбаєв заявляв, що вступив з РФ до Митного союз, оскільки той — «менше зло». У відповідь Путін, якого оргзлочинність колись приставила до Собчака, і який і не подумав захищати ГКЧП та СРСР — прибувши в Киргизію, поклав квіти до пам’ятника учасникам повстання 1916 проти Російської імперії, коли було вирізано близько 4 тисяч російських колонізаторів. Тому побитий Ваня теж зробив висновки і тепер цитує сури з Корану, очевидно, зрозумівши, що з напіврозваленої РФ, яка вміє стріляти лише ховаючись за жінками і дітьми — допомога не прийде, і що сила за ісламом. Колись такі продані Москвою за долари та пиху Вані опиняться у перших загонах ісламістської навали, штурмуючої гарнізони у прикордонних провінціях РФ. Адже так в історії бувало вже не раз.

Андрій Курбський, аналітик, для Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: