Київ та Лондон продовжують домовлятись про ракетні катери та нові бази

28.08.2021 0 By NS.Writer

Щоб справа нарешті перейшла в практичну площину, Київ та Лондон мали укласти перший контракт уже серпні. Але поки не склалось, пише defence-ua.com.

Есмінець HMS Defender, на борту якого і був підписаний 21 червня цього року згаданий вище “військово-морський” Меморандум

Прес-служба Міноборони України розповіла, що 24 серпня цього року заступник Міністра оборони України Олександр Носов та делегація Великої Британії на чолі з Міністром з питань оборонних закупівель Джеремі Квіном провели робочу зустріч.

Результат цієї зустрічі — заявлено, що Україна та Велика Британія мають перейти до практичної площини виконання Меморандуму про співпрацю у військово-морській сфері, що був укладений 21 червня 2021 року в Одесі.

Мова була зокрема про проекти побудови ракетних катерів, передачу вживаних тральників та будівництво нових баз для Військово-Морських Сил України, «під час зустрічі було обговорено основні кількісні та якісні показники й етапи реалізації домовленостей».

Такі домовленості нарешті набувають хоча б якихось практичних обрисів: втілення усіх проектів має відбутись у строк до восьми років, і коштуватиме це все 1,7 мільярдів фунтів стерлінгів.

ВМС України досі не мають кораблів із ударним ракетним озброєнням, плани по переозброєнню катера «Прилуки» так і не були втілені.

Втім, щоб таки стартувала закладка кілів перших катерів, закладка перших каменів в основу нових ВМБ або ж відбулась передача двох протимінних кораблів для нашого флоту, потрібно аби Київ та Лондон підписали окремі рамкові угоди про втілення згаданих проектів. А коли саме це відбудеться — вітчизняне Міноборони поки що не розкриває.

Як раніше розповідав Defense Express, Міноборони України обіцяло, що буквально в серпні 2021 року Київ та Лондон укладуть контракт на будівництво ракетних катерів для ВМС України. В свою чергу, Командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа заявля, що обидві сторони навіть погодили формат співпраці: перші два ракетні катери будуватимуться на потужностях у Великій Британії, інші шість — на підприємствах України, котрі визначить британська сторона.

Ці кораблі мають будуватись за вимогами наших Військово-Морських Сил, і уже мають відповідний дизайн. Але про які саме вимоги йдеться, і як цей дизайн виглядає — Неїжпапа або ж представники МОУ так і не розкрили.

В свою чергу, також досі невідомо, коли саме Україна має отримати два британські протимінні кораблі типу Sandown.

Аташе з питань оборони Посольства Великої Британії в Україні, комодор Королівських ВМС Тіма Вудз говорив, що ці тральники Україна має отримати наприкінці 2022 року.

Але по факту, все залежатиме від того, наскільки швидко наша країна та Велика Британія підпишуть угоду про продажу протимінних кораблів. На даний момент нічого невідомо про прогрес по темі укладення такої угоди.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: