«Кавказ-2020»: залякування і тиск з боку Росії тривають

08.09.2020 0 By NS.Writer

«Кавказ 2020» — це не лише два вересневих тижні активної фази, це ще й ланцюжок військових навчань, який веде до завершального етапу і якого побоюються авторитетні експерти та світові лідери через можливу агресію проти сусідніх країн.

Ескперти зазначають, що після 2014 року масштабність і розмах стратегічних навчань у Росії почали зростати. А навчання «Кавказ-2020» російське керівництво вкотре використовує для демонстрації Україні та державам Європи воєнної могутності Росії. Тому це навчання можна розглядати ще й як елемент тиску на нашу країну.

Аналіз безпекового середовища довкола України свідчить про цілеспрямовані заходи Росії з нарощування бойового потенціалу поблизу українських кордонів, а мілітаризація окупованого Кримського півострова посилюють воєнну загрозу національній безпеці України. Стратегічне командно-штабне навчання «Кавказ-2020» стало черговим етапом підвищення навченості російського агресора.

Навчання розпочались ще в липні 2020 року, але активна фаза в другій половині вересня стане завершальним етапом військових маневрів, що тривають упродовж кількох місяців. Загалом, «Кавказ 2020» — великий військовий захід, спланований Російською Федерацією в цьому році. За звичною практикою, перед стартом цих маневрів відпрацьовуються навички і підвищується бойова готовність всіх підрозділів, які будуть брати участь у активній фазі (орієнтовно третій та четвертий тиждень вересня). Тому підготовча фаза навчань розпочалась ще в липні поточного року масштабними батальйонними навчаннями різних родів військ.

Наближаючись до активної фази маневрів, міністерство оборони Російської Федерації планомірно проводило навчання на суші, в повітрі та на воді. До навчання були залучені військовослужбовці сухопутних військ, морського флоту, авіації, артилерії, десантних військ, морської піхоти, військової поліції і т.д. Зазвичай, під час цих навчань відпрацьовуються всі питання, пов’язані з використанням угруповань військ на стратегічних напрямках: розгортання системи управління, перевірка бойової і мобілізаційної готовності, відпрацювання військами різних навичок на полігонах у межах окремих тактичних епізодів. Свої завдання виконують артилерія, танкові підрозділи, ППО, авіація та інші. Це комплекс заходів, який передбачає відпрацювання всіх елементів бойової взаємодії.

Готувалися до навчання і військові психологи Південного військового округу, які провели цілий комплекс тренінгів з корекції психологічного стану членів екіпажу кораблів. Як наголосили у прес-службі Південного військового округу, основною перевагою таких тренінгів є можливість для моряків поспілкуватися в невимушеній обстановці, що дозволить повноцінно відпочити від служби і отримати емоційне розслаблення. Зазвичай такі заходи спрямовані на зняття нервово-психологічного навантаження, тому щоб підготувати екіпажі суден до виконання злочинних наказів, з ними заздалегідь розпочали проводити відповідну психологічну роботу. Та й коли у військових навчання відбуваються практично цілодобово і навантаження неабияке не лише фізичне, а й психологічне, то подібна підтримка вкрай необхідна.

Аналітики та експерти наголошують, що під час навчань Росія намагається зробити чергову спробу легітимізації анексії Криму. Наприкінці серпня та на початку вересня біля кордонів з Україною продовжуються ряд чергових навчань. Так, в анексованому Росією Криму незаконно проводиться «міжнародний» конкурс «Глибина», який свідчить про чергову зневагу Росією міжнародного права. До конкурсу були залучені представники Гвінейської республіки та Республіки Мозамбік. Саме цей факт можна розглядати як підтвердження спроби легітимізації Криму на міжнародній арені.

Починаючи з 2014 року Генеральна Асамблея ООН прийняла ряд резолюцій про територіальну цілісність України та мілітаризацію Криму. Зрозуміло, що і Мозамбік, і Гвінея, як члени ООН, повинні виконувати свої зобов’язання та дотримуватись норм прийнятих резолюцій. До того ж, всі іноземні громадяни повинні дотримуватися діючого порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму. Тому такі протиправні дії Росії з організації та проведення цього «конкурсу» привели до порушення представниками Гвінеї та Мозамбіку норм міжнародного права і законодавства України.

Російська Федерація і далі продовжує практику проведення навчань безпосередньо біля кордонів сусідніх держав. Подібні військові авантюри, на жаль, можуть вартувати сусідам чергових територіальних втрат.

Під час навчань «Чисте небо» на Єйському полігоні, який знаходиться на березі Таганрозького заливу (біля Азовського моря) представниками РФ, Білорусі, В’єтнама, Камбоджі, Лаоса, Пакистана, і Узбекистана було проведено ряд маневрів. Мета навчань — подолання місць з поганою прохідністю та стрільба по гелікоптерам та безпілотним літальним апаратам. Все ніби-то нічого, та локація проведення «Чистого неба» знаходиться дуже близько до тимчасово окупованої території Донбасу. В 2014 році подібні російські навчання в Таганрозькому заливі стали приводом для чергового спільного з «ДНР» нападу на Південно-Східну частину України та прокладення коридору до Азовського моря, зокрема до порту Новоазовська.

Не забуло керівництво Південного військового округу і про підняття морального духу підрозділів та прийняло рішення використовувати найпередовіші та найсучасніші методи, які тільки існують в Російській Федерації.

Наприклад, за попередніми даними, 3 вересня військові Південного військового округу мали писати диктант на тему Великої Вітчизняної війни. Оце вже точно беззаперечний фактор підняття духу військовослужбовців, сучасний і передовий та ще й в неабияких масштабах: диктант передбачався на території 15 суб’єктів федерації у військових частинах, з’єднаннях, будинках офіцерів та військових базах. Виявляється, для підтримки бойового духу військовослужбовців в XI столітті варто просто написати історичний диктант. І не більше…

Олекса Вернигора

Публікація здійснюється в рамках інформаційної програми IDS Kronos


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: