Кашмір після скасування особливого статусу. Ексклюзив

02.08.2021 0 By NS.Writer

Версія російською

Вже близько двох років минуло відтоді, як 5 серпня 2019 року влада Національного демократичного союзу на чолі з Нарендрою Моді скасувала статті 370 і 35 (А).

Внаслідок цього повну юридичну силу набрали Конституція Індії та всі 890 ключових законів Джамму та Кашміру, серед яких: закон «Про реєстрацію каст і племен (із метою запобігання звірствам)» від 1954 р., закон «Про захист свідків» від 2014 р., закон «Про Національну комісію з дотримання прав сміттярів» від 1993 р., закон «Про реєстрацію племен та інших лісових мешканців» від 2007 р., закон «Про Національну комісію з дотримання прав меншин» і закон «Про право дитини на отримання безкоштовної та обов’язкової освіти» від 2009 р.

В підсумку, можна навести чіткі факти на підтвердження того, що наразі стан справ у сферах політики, економіки та безпеки найкращий за всю історію долини. Спадання рівня насильства та прогрес — це обнадійливі цілі союзної території на майбутнє.

Ця доповідь відображає значні зміни у Джамму та Кашмірі від моменту скасування статті 370 і нагадує про досягнення в боротьбі з вагомими викликами та отримані в результаті стимули.

Економічні ініціативи

— Союзний міністр фінансів Нірмала Сітхараман 17 березня 2021 року розповів про те, що бюджет Джамму та Кашміру складає 1 086 210 млн рупій, із яких 398 170 млн рупій були призначені на капітальні витрати, а 688 040 млн рупій — на дохідні витрати. Це означає, що 37% цільового бюджету призначені для нових розробок та інфраструктурних проєктів.
Влада вперше передбачила фонди для потреб районних рад розвитку (РРР) та блокових рад розвитку (БРР). Згідно з бюджетною документацією, 2 млрд рупій призначили на потреби РРР, і кожна з них отримає у 2021/22 роках по 100 млн рупій. Аналогічно, 712,5 млн було запропоновано в якості «фонду розвитку» 285 блоковим радам розвитку. Це означає, що кожна БРР отримає 2,5 млн рупій на нові розробки. Також влада пропонувала призначити у 2021/22 роках 300 млн рупій на облаштування офісів РРР та БРР. Близько 13 130 млн рупій було призначено на інтерфейси первинної швидкості й місцевим міським органам для сільської та міської інфраструктури, йдеться в документі.

— (1 січня 2021) В рамках необхідного кроку назустріч рекламі садової продукції Джамму та Кашміру та з метою перенесення її на глобальний ринок влада союзної території підписала історичний Меморандум взаєморозуміння з ТОВ «Національна федерація маркетингу аграрної кооперації Індії» — найбільш високопоставленою організацією маркетингових кооперацій для аграрної продукції у країні. Меморандум порозуміння з НФМАК радикально змінить обставини для садового відгалуження аграрного сектору Джамму та Кашміру, адже площа найбільш густого розташування яблуневих, ліщинових, вишневих, квіткових тощо садів має потенціал збільшити доходи фермерів у 3-4 рази. Протягом наступних п’ятьох років із затратою 17 млрд рупій НФМАК укриє 5 500 га земель, зосередившись на яблуках, ліщині, вишні, персиках та інших важливих садових продуктах. Також упродовж наступних трьох місяців НФМАК створить двадцять філіалів Організації фермерів-виробників — по одній на кожен район.

Ключові моменти:

– Упродовж наступних п’ятьох років (2021/25) НФМАК, відповідно до договору, інвестує 17 млрд рупій у створення плантацій високої щільності на площі 5,5 тис. га.

– Очікується, що плантації високої щільності з яблунями, ліщиною, вишнею, персиком, квітами збільшать дохід фермерів у 3-4 рази. Яблуневі плантації високої щільності буде створено в містах Кіштварі та Бгадерваху.

– НФМАК створить 20 філіалів Організації фермерів-виробників: по одній у кожному районі.

– Також на 5 млрд рупій буде побудовано три кластери холодного зберігання — в Північному Кашмірі, Південному Кашмірі та місті Катхуа.

– В цілях брендингу та маркетингу НФМАК введе географічні розпізнавальні позначки на таких плодах, як яблука, ліщина, вишня, оливки, лічі.

Післяврожайна інфраструктура:

– Також РРР та БРР нарощуватимуть післяврожайну аграрну інфраструктуру штату шляхом зведення сховищ низької температури, об’єктів для оцінювання та обробки.

Розплідники для кореневищ:

– Буде створено високотехнологічні розплідники для вирощування кореневищ; їх доставлятимуть просто до фермерів.

Лабораторії для виявлення вірусів:

– Договір також передбачає зведення лабораторій для виявлення вірусів, у яких можливо буде тестувати якість посадкового матеріалу.

(31 травня 2021) Влада Джамму та Кашміру підписала Меморандум про взаєморозуміння з приватною авіалінією для транспортування садової та аграрної продукції з коротким терміном придатності в різні пункти призначення всієї країни.

Меморандум між Відділом садівництва та Go-Air було підписано у присутності головного секретаря Відділів агрокультури та фермерського добробуту й садівництва, Навіна Кумара Чоудгрі.

Головний секретар назвав цю подію вагомим кроком і сказав, що вона надасть садівникам Джамму та Кашміру сил і збільшить їхні доходи, а крім того посприяє зростанню сільської економіки.

Він додав, що це також усуне проблеми з транспортуванням садової продукції, а особливо з коротким терміном придатності: вишні, сливи, абрикосу тощо.

(6 липня 2021) Враховуючи значний прогрес, влада Джамму та Кашміру вперше ініціювала експорт сорту вишні мішрі зі Срінаґару до Дубаї. Перша партія вишні була віртуально позначена головним секретарем Відділу агрокультури та фермерського добробуту Навіном Кумаром Чоудгрі та головою Розвитку агрономії та експорту обробленої харчової продукції (РАЕОХП).

«Експорт таких плодів із коротким терміном придатності з союзної території на міжнародний ринок — це ніби мрія втілилась у життя, і це стало можливим завдяки РАЕОХП, який посприяв перевезенню цього сорту вишні акціонерами „Desai Agri Food Private Limited“, венчурною компанією „Іннотерра Дубаї“», — сказав головний секретар.

Політичні ініціативи

Опублікувавши поправку, у жовтні 2019 року в Джамму та Кашмірі провели перші вибори БРР; явка виборців також вражала: вона склала 98,3%. Було обрано голів 310 блокових рад розвитку, а всього в перегонах узяли участь 1 092 кандидати.

Наприкінці 2020 року було оголошено результати виборів до 278 РР із 280, розташованих у 20 районах союзної території Джамму та Кашмір. Вибори складалися з вісьмох етапів. Незважаючи на побоювання можливих заворушень у зв’язку з багатьма факторами у Джамму та Кашмірі, вибори минули спокійно. Демократичне волевиявлення відбулось успішно завдяки цивільній адміністрації та службі безпеки.

РРР разом із БРР та народними панчаятами (традиційна форма правління в індійських селах) увійшли до триярусної владної структури Джамму та Кашміру. Внаслідок цього кроку прості люди отримали змогу керувати місцевою владою шляхом виборів політичних представників. Також вони зможуть вносити свій вклад до планування на рівні районів і блоків: окрім решти, й до введення різних моделей підвищення добробуту.

На всебічну зустріч, яку 24 червня скликав прем’єр-міністр Моді, прийшли лідери всіх значних політичних сил Джамму та Кашміру, й це стало гарним початком для прокладання шляху до відновлення демократії та в цілому політичних процесів союзної території.

Зустріч Делімітаційної комісії з політичними силами 6 липня ґрунтувалася на позитивних результатах усебічної зустрічі. Комісія раніше подавала запити на звіти від усіх районних рад, а тепер подала запит на пропозиції від політичних лідерів та інших осіб. Після завершення процесу розмежування виборча комісія та громадяни Джамму та Кашміру визначать, хто їх представлятиме.

Молодіжні ініціативи

До ініціатив індійської влади, спрямованих на розвиток молоді та спорту в союзній території, входять такі заходи, як друга версія зимових ігор Khelo (пер. з гінді — «Грай»), яку минулої зими провели у всесвітньо відомому туристичному курорті Ґульмарґу.

Намір індійської влади побудувати оптимальну спортивну інфраструктуру в союзній території витікає у розвиток двох центрів передового досвіду Khelo в містах Джамму і Срінаґар та інших таких центрів у 20 районах, де готуватимуть молодих спортсменів.

Прем’єр-міністр призначив 2 млрд рупій на розробку покращень для спортивної інфраструктури та заохочення молодих талантів із великим потенціалом у сфері спорту.

Ще 300 млн рупій було призначено владою на покращення спортивної інфраструктури, тренувальних центрів і забезпечення професійних тренерів, які би відточували вміння місцевих спортсменів.

Для пропаганди спорту на початкових рівнях обрані представники панчаятів зв’язались одне з одним і всі панчаяти були забезпечені спортивними комплектами вартістю 20 тис. рупій кожен на час проведення програми «Назад до села-3», відповідно до локальних потреб.

(18 червня 2021) Щоб підвищити рівень взаємодії молоді з панчаятами, віцегубернатор Манодж Сінха дав розпорядження створити в кожному панчаяті Джамму та Кашміру молодіжні клуби для конструктивної співпраці та реагування на всі актуальні для молодого покоління проблеми.

На першому етапі до співпраці у формі участі в молодіжних клубах будуть залучені 22,5 тис. молодих людей із 4 290 панчаятів, а влада бере на себе зобов’язання виділити на цю ініціативу 120 млн рупій.

Молодіжні клуби стануть нервовими центрами всіх молодіжних програм за участі суспільства, незалежних виборчих комісій, спортивних і культурних заходів.

Також влада союзної території вирішила створити в Джамму та Срінаґарі два сучасних центри підготовки до іспитів, аби додати менторство до громадських послуг та інших конкурсних іспитів за моделлю PARVAAZ.

(14 лютого 2021) З метою максимально використати демографічні вигоди Джамму та Кашміру адміністративна рада на чолі з віцегубернатором Маноджем Сінхою затвердив пропозицію зареєструвати Місію молоді в законі «Про реєстрацію спільнот» у якості Спільноти.

Місія молоді передбачає взаємодію з 80% молодого населення Джамму та Кашміру протягом наступних п’ятьох років і перетворення його на рушійну силу соціально-економічного розвитку союзної території.

Місія сприятиме введенню необхідних організаційних та адміністративних структур для активної пропаганди й цілеспрямованої співпраці з боку молоді союзної території.

Це рішення спрямоване на забезпечення динамічного середовища для співпраці з молоддю та розширення її можливостей, аби перетворити молодих людей на посланців миру, процвітання та вдосконалення. Молодь пройде крізь сито систематичних втручань і позитивного вкладу в усі сфери, в тому числі створення засобів для існування, освіти чи розвитку навичок, психосоціальних або кар’єрних консультацій, фінансової допомоги, суспільного визнання, спорту й відпочинку.

Щоб поліпшити навички та збільшити рівень працевлаштування молоді, місія уклала партнерський договір із такими закладами, як фонд ІКІКІ (Індустріальна кредитна й інвестиційна корпорація Індії), Інститут Бомбейської фондової біржі та Ashok Leyland (індійське автобудівельне підприємство).

(23 червня 2021) Місія молоді Джамму та Кашміру ініціювала процес на підтримку більш ніж 2 500 студентів, які щороку складають конкурсні іспити, покликані підготувати їх до конкурсу на різних іспитах на національному етапі. Місія також організовує особливі підготовки до складання НВТВК (Національного вступного тесту на відповідність критеріям) та КДСДК (Комісії на державну службу в Джамму та Кашмірі).

В рамках цієї ініціативи видатним студентам буде призначено стипендію за проведення інструктажу з конкурсних іспитів. Сюди входитимуть іспити на КСДС (Комісія на союзну державну службу), КДСДК, судову систему, інженерію та інші Всеіндійські іспити.

(5 липня 2021) «Ми зробили гольф доступним для рядових членів суспільства. Він перестав бути виключно грою еліти. Мрії про інклюзивне суспільство також у процесі втілення в реальність».
Так сьогодні сказав віцегубернатор Манодж Сінха, відкриваючи Академію гольфу у гольфклубі Срінаґару в Кашмірі.

«Джамму та Кашмір — неначе електростанція спортивних талантів. Адміністрація регіону старанно працює над створенням процвітаючої спортивної культури та забезпеченням обнадійливих спортивних талантів відповідними платформами. Ми надамо всю можливу допомогу й необхідну інфраструктуру для розвитку потенціалу молодих спортсменів союзної території», — заявив віцегубернатор.

Ініціативи безпеки

До скасування статті 370 (29 червня 2018–4 серпня 2019, всього 402 дні) в Джамму та Кашмірі сталося 455 терактів, у той час як із 5 серпня 2019 року до 9 вересня 2020 року (всього 402 дні) в союзній території відбулося 211 терактів.

Участь у терористичних організаціях місцевої молоді скоротилася на 40%, оскільки лише 67 молодих людей піддалися пропаганді взявши до рук зброю з метою порушення спокою Індії.

Після 5 серпня випадків насилля в Кашмірській долині стало значно менше, а служба безпеки досягла великих успіхів у боротьбі проти тероризму. Так повідомляє Союзне міністерство внутрішніх справ, також підкреслюючи, що пов’язана з тероризмом діяльність у долині після скасування стаття 370 скоротилася приблизно на 36%.

У Кашмірській долині з 1 січня по 15 липня 2019 року було зареєстровано 188 пов’язаних із тероризмом інцидентів, а у 2020 році це число зменшилося до 120, повідомляє МВД. Також було згадано, що у вказаний період 2019 року в Кашмірі ліквідували 126 терористів, а в той самий період у 2020 році — 136.

З 1 січня по 15 липня 2019 року в Кашмірі відбулася 51 гранатна атака, а у 2020 році їх кількість скоротилася всього до 21.

У 2019 році з 1 січня по 15 липня в Кашмірі було вбито 75 осіб зі служби безпеки та 23 цивільних, а в той самий період 2020 року через теракти загинули 35 військових і 22 цивільних.

Також помітно скоротилася кількість атак із використанням саморобних вибухових пристроїв. З 1 січня по 15 липня 2020 року мав місце лише один таких терористичний акт. У той самий період 2019 року відбулося шість таких атак.

За 2020 рік у Кашмірі ліквідували 110 місцевих терористів, включаючи більш ніж 50 осіб із Хізб-ул-Муджахідіну (ісламістське збройне угрупування, що орудує в індійській частині Кашміру; має мету відділити регіон від Індії та приєднати його до Пакистану) та приблизно по 20 осіб із Лашкар-е-Тайба (ісламістське терористичне угрупування, що діє переважно на території Пакистану; орудує й у індійському Кашмірі, оскільки поставила собі на меті приєднати весь кашмірський регіон до Пакистану) та Джаїш-е-Мухаммад (група джихадистів, які бажають відділення Кашміру від Індії). У той же період служба безпеки ліквідувала щонайменше 14 терористів із ІДДК (Ісламська держава Джамму та Кашміру) й Ансар Газват-уль-Гінд (одне з відгалужень Аль-Каїди, що веде свою діяльність на території Джамму та Кашміру).

Загалом з січня по 30 липня 2020 року в долині було ліквідовано 148 терористів. Із них 48 були знищені упродовж червня.

У 2020 році служба безпеки ліквідувала кількох особливо розшукуваних терористів: голову «Хізбула» Ріяза Найку, голову «Лашкара» Гайдера, голову «Джаїша» Карі Ясіра та голову «Ансар Газват-уль-Гінду» Бурхана Коку. Крім того, в період до 15 липня служба безпеки знищила 22 сховища терористів, конфіскувавши та додавши до свого арсеналу 190 збройних одиниць, у тому числі декілька гвинтівок АК-47.

Інфраструктурні ініціативи

Раніше цього року прем’єр-міністр Нарендра Моді встановив новий кінцевий термін для прокладання 272-кілометрової залізниці Удгампур—Срінаґар—Барамулла у Джамму та Кашмірі. Її планують завершити в період між серединою 2021 та 2025 роком. Проєкт доволі великого обсягу: його вартість становить 280 млрд рупій, і він має сполучити Кашмірську долину з іншими регіонами країни.

9 червня віцегубернатор Джамму та Кашміру Манодж Сінха урочисто відкрив у районі Кхонмох у Срінаґарі побудовану Організацією захисту, досліджень і розвитку (ОЗДР) лікарню на 500 ліжкомісць для хворих на Covid-19.

Після зведення ковідної лікарні на 500 ліжкомісць у Джамму ОЗДР усього за 17 днів побудувала таку саму у Срінаґарі. Срінаґарський заклад забезпечений усім необхідним сучасним обладнанням. Лікарня обладнана центральним кондиціюванням і 125 ліжками для відділення інтенсивної терапії. Крім того, 25 ліжкомісць передбачено для дітей; 375 забезпечені цілодобовим надходженням кисню.

Великим ривком до посилення енергетичної інфраструктури Джамму та Кашміру стало електронне відкриття віцегубернатором Маноджем Сінхою 17 енергетичних проєктів вартістю 1 189 100 тис. рупій 3 квітня 2021 року. Електронне відкриття відбулося в селі Деліні (Північний Кашмір, район Барамулла).

В ході розмови на програмі «Naya Savera» (пер. з гінді — «Новий світанок») на каналі Zee Salaam із його редактором Діпаком Тіварі віцегубернатор підкреслив мету ввести ефективну орієнтовану на громадян адміністративну систему, приділивши особливу увагу інфраструктурі всіх секторів Джамму та Кашміру з акцентом на сферах зв’язку, здоров’я й освіти.

Віцегубернатор говорив про тривалість і глибину ініціатив керівництва з розвитку та процвітання Джамму та Кашміру й зауважив, що найбільше фінансування було передбачене для того, щоб перетворити союзну територію на зразок розвитку. Бюджет становить 1 085 210 млн рупій і переважає всі попередні асигнування, а 37% виділених засобів підуть на розвиток та інфраструктурні проєкти, сказав віцегубернатор.

Для реконструкції енергетичного сектору Джамму та Кашміру вживають короткострокових, середньострокових і довгострокових заходів. Упродовж найближчих двох років Джамму та Кашмір має отримати якісне та цілодобове електропостачення, поділився Манодж Сінха. Щодо розвитку секторів освіти й охорони здоров’я віцегубернатор сказав, що медичні заклади Джамму та Кашміру вже зазнали значних змін на краще.

Він додав, що в союзній території вже зводяться нові медичні коледжі та лікарні, два філіали Всеіндійського інституту медичних наук (ВІМН), два філіали Інституту раку, кісткові інститути й дитячі лікарні.

За новою промисловою моделлю розвитку, надання медичних та освітніх послуг також зберігається для забезпечення кращого медичного обслуговування у приватних лікарнях, пояснив віцегубернатор. Також він додав, що Джамму та Кашмір — це єдиний регіон Індії, в якому є Індійський інститут технологій, Індійський інститут менеджменту, два філіали ВІМН і два філіали Центрального університету.

Віцегубернатор Сінха сказав, що було створено цільову групу з уведення нової освітньої політики. Для реформування шкільної освіти й заохочення професійних курсів у школах в усьому Джамму та Кашмірі відкрили 607 професійних лабораторій. У школах і закладах вищої освіти, які курує керівництво союзної території, спостерігається значне зростання кількості поданих на навчання заявок, додав віцегубернатор.

Він також сказав, що мешканці Джамму та Кашміру обдаровані, що вони мають величезний потенціал і що їм раніше бракувало лише відповідних платформ, які створюють наразі. «Враховуючи прагнення громадян Джамму та Кашміру до розвитку та з метою запуску розумного транспортування, проєкти метро у Срінаґарі та Джамму будуть завершені за три роки. Упродовж найближчих 16 місяців у Джамму та Срінаґарі з’являться дві ІТ-вежі для розвитку сектору інформаційних технологій і забезпечення платформ для юних талантів-техніків Джамму та Кашміру, що дозволить їм працювати у сферах штучного інтелекту, робототехніки та 3D-друку. Також ми зосереджені на зведенні таких об’єктів, як центри даних, що необхідно в силу сучасних вимог», — прокоментував віцегубернатор.

Із приводу участі суспільства у процесі керування він висловився, що докладає всіх зусиль, аби почав працювати механізм, згідно з яким усе населення Джамму та Кашміру могло би сказати своє слово у процесі нововведень.

(6 липня 2021) Для зміцнення мережі доріг Джамму та Кашміру віцегубернатор Манодж Сінха поставив Відділу громадських робіт мету провести оновлення та ремонт 8 тис. км доріг.
Повідомляють, що влада Джамму та Кашміру здійснила справжній квантовий стрибок у плані досягнень у автодорожньому секторі: протягом 2020/21 років було прокладено 3 167 км нових доріг за 272 моделями, тоді як упродовж минулих п’ятьох років було прокладено лише 1 450 км доріг. «4200 км доріг, які сполучають 191 населений пункт за Прем’єр-міністерською моделлю сільських доріг (версії 1 і 2); 237 проєктів, які просуваються дещо повільно; 74 проєкти у сфері охорони здоров’я, які будуть завершені протягом поточного року».

Конституційні пільги

– У спільноти зареєстрованих племен (ґуджарів, бакервалів тощо), яка складає приблизно 12% населення, з’являться політичні представники за рахунок бронювання місць у парламенті.

– Прийнятий у 2006 році закон «Про реєстрацію племен та інших лісових мешканців» тепер набрав повної сили. Раніше не було відповідного державного акту. Тепер же права племен і зареєстрованих спільнот, які мешкають у лісі, будуть захищені.

– «Інші відсталі класи» Джамму та Кашміру отримають належне у навчанні та працевлаштуванні: тепер вони будуть повністю володіти всіма пільгами громадян союзної території. Сміттярі тепер отримають повне громадянство, а разом із ним додаткові права та пільги: наприклад, більше вони не будуть зобов’язані прибирати сміття вручну. Тепер набере повної сили прийнятий іще 1993 року закон про сміттярів.

– Зникне гендерна дискримінація: жінки отримають рівні права. Право власності та інші права жінок, які вийшли заміж за межами Джамму та Кашміру, тепер будуть захищені; такі жінки збережуть свої повні та законні права на землю.

– Всі центральні закони й акти про захист прав жінок і дітей наберуть повної сили; серед них закон «Про заборону дитячих шлюбів», закон «Про захист жінок від домашнього насилля», закон «Про ювенальну юстицію» тощо.

– Закон «Про Комісію з захисту прав дитини» від 2005 р. передбачає прискорений судовий розгляд у справах злочинів проти дітей, насилля над правами дітей тощо. Цей закон тепер набере повної сили, згідно з ним буде забезпечений необхідний захист прав жінок і дітей.

– Закон «Про 86-у поправку до Конституції» від 2002 р. (право на освіту) робить освіту невід’ємним правом дітей віком від 8 до 14 років. Тепер блага, які дає право на освіту, поширилися й на Джамму та Кашмір.

– Справедливість для біженців із Західного Пакистану: більш ніж 20 тис. біженців із Західного Пакистану донедавна були чужинцями у власній країні, їм було відмовлено у демократичних, громадянських правах і навіть у праві власності. Тепер вони зможуть скористатись усіма демократичними та іншими правами як громадяни країни.

Висновки

Влада Індії розпочала активну роботу зі сприяння змінам у Джамму та Кашмірі. Однак, незважаючи на те, що багато вже зроблено, в майбутньому належить зробити не менше. Це означає, що союзна територія та її населення найближчим часом потребуватимуть «особливого обходження», щоб запобігти спробам безпринципних суб’єктів порушити спокій у долині, протистояти державним збройним силам і їх відгалуженням. Необхідність такої стратегії потрібно зрозуміти і прийняти, оскільки нестача робочих місць і невпевненість у майбутньому робить молодь сприйнятливою до пропаганди й тероризму.

Міцний і довірливий зв’язок між народом і владою критично важливий, аби завоювати серця та розуми людей, які можуть бути сприйнятливими до пропаганди терористичних угрупувань. Це врятує не одне життя, покладе кінець конфлікту й буде виправданим ходом.

Для проведення у Джамму та Кашмірі успішних виборів із задовільними результатами місцеві досвідчені політики мають отримати більшу свободу дій, оскільки це призведе до адекватних дебатів і подальшої стабільності.

Після 5 серпня 2019 року стало зрозуміло, що громадянам Джамму та Кашміру імпонують пільги та заходи, яких влада вживає для підвищення рівня добробуту. Як приклад, можна навести масову участь людей у програмі «Назад до села» та вражаюча реакція молоді на оголошення про робочі вакансії.

Керівництву Індії слід негайно заповнити всі порожнечі у влади союзної території Джамму та Кашміру і зробити це раніше, ніж відведення військ США з Афганістану створить ефект хвилі за межами регіону. Адже завжди є ймовірність того, що такий вплив знайде відгук у населення Кашміру.

Максим Михайленко, директор з досліджень ІДС Кронос
переклад Ольги Макарової


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: