IDEF-2021: В Туреччині будуть представлені українські озброєння

15.08.2021 0 By NS.Writer

Чергова, 15-а за рахунком Міжнародна виставка оборонної промисловості IDEF-2021, що входить до числа найбільших світових майданчиків, на яких демонструються новинки озброєнь та військової техніки, розпочнеться вже наступного вівторка, 17 серпня, в Стамбулі. Україну представлятимуть як державні, так і приватні компанії, пише defence-ua.com.

Виставка IDEF-2021 пройде у виставковому центрі TÜYAP з 17 по 20 серпня ц. р. під патронатом адміністрації президента Туреччини, за організаційної підтримки міністерства національної оборони Турецької Республіки та виставкової організації TÜYAP. Цього року очікується участь в заході понад 1 170 турецьких та іноземних компаній. Серед них і, щонайменше, 23 компанії з України.

Зокрема, на окремому стенді будуть прдставлені підприємства ДК «Укроборонпром», зокрема — компанії спец експортери — ДК «Укрспецекспорт», ДП СЗТФ «ПРОГРЕС», ДП ДГЗП «СПЕЦТЕХНОЕКСПОРТ», а також ДАХК «Артем», ДП «Арсенал», ДП «Конотопський авіаремонтний завод „Авіакон“, Казенне підприємство „Науково-виробничий комплекс „Іскра“, ХКБМ ім. О.О. Морозова, ДП “ Харківське конструкторське бюро двигунобудування», ДП «Завод імені В.О. Малишева», АТ «Завод «Маяк», ДП «Маяк-Перспектива», ДП НВК «ПРОГРЕС», ДП «Дослідно-проєктний центр кораблебудування», Державний науково-дослідний інститут хімічних продуктів, ДП НВКГ «ЗОРЯ» — «МАШПРОЕКТ».

Приватні підприємства будуть представлені такими грандами, як АТ «Мотор Січ», ПрАТ «ФЕД», ТОВ «Науково-виробничий центр «СПЕЦТЕХНОМАШ», які розгорнуть окремі стенди. Братимуть участь в IDEF-2021 також приватні Науково-виробниче підприємство «АЕРОТЕХНІКА — МЛТ» та ТОВ «Інспецпром». Про конкретні зразки, що будуть представлені українськими компаніями, наразі інформації немає.

Очікується, що до відкриття виставки число учасників може збільшитись ще. Близько 120 делегацій вже підтвердили свою участь в заході. Також серед почесних гостей виставки очкується близько 30 іноземних міністрів.

Поряд з міністрами, що увійшли до складів делегацій, серед гостей будуть глави генштабів, командувачі сухопутними військами, ВМС і ВПС, заступники очільників генеральних штабів і міністрів, командувачі жандармерією і поліцією, береговою охороною та радники.

Організатори відмічають, що в цьому році підвищений інтерес до IDEF-2021 проявили вищі посадові особи, відповідальні за постачання оборонної продукції. Це, на думку організаторів заходу, може свідчити про те, що виставка пройде успішно і досягне поставлених цілей.

Попередня виставка IDEF пройшла 2019 року. Тоді в заході взяла участь 151 делегація з 70 країн світу і трьох міжнародних організацій. До складу делегацій увійшли 588 високопоставлених гостей. Зразки сучасної військової техніки на виставці представила 1 061 компанія з 53 країн. З виставкою ознайомилися 76 010 представників оборонних компаній і відомств з 96 країн, журналісти з 26 країн.

Нагадаємо, що військово-технічне співробітництво України та Туреччини, яке останнім часом динамічно розвивається, в останні два роки, що пройшли між виставками IDEF 2019 та IDEF 2021, набуло ще більшої динаміки. Це не дивно, бо плідна співпраця відповідає стратегічним інтересам і України, і Туреччини, а її драйверами виступають особисто президенти обох країн Володимир Зеленський та Реджеп Ердоган.

Суттєвий прорив у розвитку військово-технічного співробітництва між Україною та Туреччиною стався в жовтні 2020 року під час візиту української делегації на чолі з Президентом України та за участю Міністра оборони України до Стамбула. Тоді було підписано низку двосторонніх документів. Зокрема, Міністр оборони України Андрій Таран та голова Державного агентства з питань оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір підписали Меморандум про наміри між Міністерством оборони України і Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки в галузі оборонно-промислових проектів, який містить плани реалізовувати проекти з будівництва бойових кораблів, БПЛА і турбінних двигунів.

Також Міністр оборони України Андрій Таран та Міністр національної оборони Турецької Республіки Хулусі Акар підписали Рамкову військову угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Турецької Республіки.

Згідно з цією угодою, співпрацю Києва та Анкари у військовій сфері планується розвивати по 21 напрямку. У їх числі — військова підготовка, оборонна промисловість, обмін секретною військовою інформацією, миротворчі операції, протидія піратству, а також співробітництво в сфері досліджень, розробок і технологій. Цю угоду і українські і турецькі експерти називають «плацдармом для обох країн, що створює великі можливості».

Інформаційно-консалтингова компанія «Діфенс Експрес» є партнером спеціалізованого видання IDEF DAILY Міжнародної оборонної виставки IDEF-2021 і висвітлюватиме хід заходу та участь в ньмоу українських підприємств.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: