Готуємо не просто офіцерів-зв’язківців, а професіоналів у галузі ІТ-технологій, кібербезпеки й телекомунікацій

02.02.2021 0 By NS.Writer

Незабаром виповниться 103 роки з дня заснування Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут (ВІТІ). Напередодні свята кореспонденти АрміяInform завітали до відомого вишу, щоб поспілкуватися з його начальником — генерал-майором Віктором Остапчуком.

Як змінився навчальний процес в інституті з початком переходу української армії на стандарти НАТО? Який конкурс був на торішній вступній кампанії? Хто ці хлопці й дівчата, які обирають ВІТІ? І до яких військових формувань, окрім ЗСУ, тут готують фахівців? Відповіді на ці запитання читайте у нашому матеріалі.

«З реформуванням ЗСУ до військових ставлять зовсім інші вимоги — і дуже приємно, що курсанти розуміють це»

— Ми готуємо не просто офіцерів-зв’язківців, а професіоналів у галузі ІТ-технологій, кібербезпеки й телекомунікацій. Події на сході України, звісно, внесли корективи у процес навчання. Як і перехід на стандарти НАТО, що теж вплинув — і не лише на освітню програму підготовки майбутніх офіцерів, а й на методи виховання. Вчимо курсантів на власному прикладі. У нашому виші багато офіцерів, які брали участь у бойових діях. Ми створюємо всі необхідні умови, щоб курсанти після випуску володіли потрібними практичними навичками, знаннями та якісно виконували поставлені їм завдання, — розповідає Віктор Остапчук.

За його словами, інститут постійно розвивається, трансформується, починаючи від кафедр, навчально-матеріальної бази, закінчуючи розташуванням курсантського складу.

— З часом змінюється все — від нормативів з фізичної підготовки за вимогами Альянсу до харчування за Каталогом. Навіть домедичну допомогу наші вихованці вивчають за новими стандартами, керуючись засобами нового зразка. З реформуванням ЗСУ до військових ставлять зовсім інші вимоги — і дуже приємно, що курсанти розуміють це, прагнуть тут і тепер поліпшити наше військо, — додає генерал-майор.

Розмова переходить до кадрових питань.

— Кадрова нестача є не лише проблемою нашого вишу, а й Збройних Сил у цілому. Щодо укомплектованості посадами — нам найбільше бракує ланки курсових офіцерів: маю на увазі посади курсового офіцера й начальника курсу. Тому на цю ланку йде найбільше навантаження, а так бути не повинно. Вирішуються ці труднощі тоді, коли приходять наші випускники — вже бойові офіцери з військ. Вони прагнуть зростання. Але спочатку мають послужити начальниками курсів. Потім — стати викладачами, — зазначає начальник інституту.

І зауважує, що інститут передусім цінує офіцерів з бойовим досвідом.

— Щоб розв’язати кадрові питання, звертаємося до Командувача військ зв’язку та кібербезпеки ЗСУ, командувачів оперативних командувань, очільників видів. Вони йдуть назустріч у питанні оновлення кадрового потенціалу.

Охоплюємо весь силовий блок країни

— Під час цієї вступної кампанії діяло багато обмежень, пов’язаних з пандемією. Раніше ми проводили дні відкритих дверей, коли приходили до нас батьки, майбутні абітурієнти. Вони могли ходити по приміщеннях інституту, на кафедрах спілкуватися з викладачами. Під час торішньої вступної кампанії цього вже не можна було робити. От і довелося проводити такі дні в онлайн-форматі. Це ми зробили за допомогою наших ІТ-фахівців, успішних курсантів, які разом налагодили процес, — каже Віктор Остапчук.

Торік щосуботи проводили дні відкритих дверей онлайн, де курсантська спільнота під орудою заступника начальника інституту з навчальної роботи збиралася й розповідала про той чи інший фах. На зустріч запрошували провідних викладачів і науковців вишу. Курсанти розповідали майбутнім абітурієнтам про своє життя і побут.

— Такий формат дуже допоміг. За час вступної кампанії набрали 335 першокурсників. Навіть не очікували, що на такі спеціальності, як «ІТ-технології», «кібербезпека» буде конкурс — три претенденти на місце. Наразі за держзамовленням для ЗСУ набрали 222 особи, 113 — для інших військових формувань. Уже четвертий рік поспіль виконуємо план набору з першого разу, без оголошення додаткового набору, — стверджує очільник вишу.

Він наголошує: Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут готує офіцерів не лише для ЗС України, а й для СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Державного космічного агентства і ДССТ.

— Охоплюємо весь силовий блок країни. Готуємо фахівців, які завжди мають великий попит. Бо вони потрібні не тільки у силових структурах, а й у цивільному житті — «комп’ютерні науки та технології», «комп’ютерна інженерія», «телекомунікації та радіотехніка», «кібербезпека», «озброєння та військова техніка». У період навчання наші випускники вивчають не тільки військові предмети, а й апаратно-програмні комплекси цивільних компаній (таких, як CISCO. — Ред.), волоконно-оптичні технології, побудову мереж передачі інформації.

«Уже кілька років поспіль наші курсанти стають переможцями й посідають призові місця таких навчань, як Hackathon»

Генерал-майор додає: курсантів ВІТІ залучають і як перекладачів під час міжнародних навчань, зустрічей з військовими держав НАТО.

— Наших курсантів залучають до міжнародних навчань Sea Breeze, CWIX. Тобто не тільки офіцери їздять за кордон для перейняття досвіду інших армій. Уже кілька років поспіль і курсанти представляють ЗСУ на міжнародних змаганнях НАТО з програмування, стають переможцями та посідають призові місця у таких змаганнях, як Hackathon, — зауважує Віктор Остапчук.

Генерал-майор констатує, що ВІТІ — єдиний військовий виш, який готує військових програмістів.

— Перевага наших випускників — довготривала перспектива кар’єрного зростання. Крім цього, в інституті функціонує ад’юнктура й докторантура з підготовки наукових кадрів вищої кваліфікації та спеціалізована вчена рада щодо захисту кандидатських (докторських) дисертацій з визначеними науковими спеціальностями. Тому можемо повернутись до початку нашої розмови, коли обговорювали кадрове питання. Кожен начальник кафедри, факультету відстежує найкращих майбутніх випускників. Через деякий час з ними проводять співбесіди й ми даємо можливість їм вступати до ад’юнктури. Цих випускників забираємо і на посади курсових офіцерів. Після навчання в ад’юнктурі офіцери захищають дисертації, отримують наукові ступені, їх призначають на науково-педагогічні посади, щоб передавати досвід молодшому поколінню, — підбив підсумки начальник ВІТІ генерал-майор Віктор Остапчук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: