Фото одного атома виграє головний приз у конкурсі на наукову фотографію

14.02.2018 0 By Chilli.Pepper

Хоча, можливо, вам знадобляться окуляри, повідомляє thisiscolossal.

атом одинак

Фото © David Nadlinger / Oxford University


 

Квантовий фізик Девід Надлінгер з Оксфордського університету зумів зафіксувати образ, що було неможливо всього кілька років тому: один атом підвішений в електричному полі, видимий неозброєним оком. Дивовижний знімок під назвою “Самотній атом в іонній пастці” нещодавно отримав загальний приз у науковому конкурсі фотографії і зображення в області досліджень інженерних і фізичних наук Великобританії (EPSRC). Ви можете побачити атом в знімку вище, крихітна плямка в самому центрі.

Щоб бути точним, фотографія відобразила не стільки атом, а скоріше світло, що випромінюється ним, під час перебування у збудженому стані. Зі звіту EPSRC:

“Самотній атом в іонної пастці” Девіда Надлінгера з Оксфордського університету показує атом, утримуваний полями, що виходять від оточуючих його металевих електродів. Відстань між маленькими наконечниками голок становить близько двох міліметрів.

При висвітленні лазером правильного синьо-фіолетового кольору атом поглинає і повторно випромінює світлові частинки досить швидко, щоб звичайна камера могла зафіксувати його на фотографії з тривалим впливом. Картина-переможець була зроблена через вікно камери надвисокого вакууму, в якій знаходиться іонна пастка.

Охолоджені лазером атомні іони забезпечують первинну платформу для вивчення і використання унікальних властивостей квантової фізики. Вони можуть слуговати надзвичайно точними годинниками і датчиками або, як було досліджено британським мережевим центром квантових інформаційних технологій, будівельними блоками для майбутніх квантових комп’ютерів, які могли б вирішити проблеми, що затьмарюють навіть сьогоднішні найбільші суперкомп’ютери.

“Ідея побачити один атом неозброєним оком вразила мене як чудовий прямий і вісцеральний міст між мініатюрним квантовим світом і нашою макроскопічною реальністю”, – сказав Надвінгер. “Швидке і легко обраховане обчислення показало, що цифри на моєму боці, і коли я відправився в лабораторію з камерою і триногами в одну спокійну неділю, я був винагороджений цієї конкретною картиною маленької, блідо-блакитної точки”.

Ви можете слідкувати за його відкриттями – великими і маленькими на Twitter.

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: