Формула СЕО Intetics – як розрахувати зарплату українського програміста

28.07.2021 0 By NS.Writer

Тема зарплат в українському IT — найбільш обговорювана в спільнотах програмістів. Як її розрахувати, на що звертати увагу і при цьому залишатися на ринку, не досягаючи «скляної стелі», пише dev.ua.

Останнім часом пожвавилися дискусії навколо оплати праці висококваліфікованих фахівців, які ось-ось можуть досягти так званої скляної стелі — граничної цифри в зарплаті, вище якої вже не стрибнути.

Про те, якою «стеля» для програмістів є зараз, ми писали тут. Але виявляється, в компаніях існують спеціальні формули, які задають зарплатні планки для фахівців.

CEO і президент компанії Intetics Борис Концевой поділився з dev.ua алгоритмом, за яким зарплати розраховуються в галузі.

За основу розрахунку беруть середню зарплату американського роботодавця на локального програміста і коефіцієнт продуктивності кожного окремого спеціаліста.

Виходячи з цих показників розраховується, власне, зарплата (білабле рейт), яка складається з максимальної середньої зарплати українського програміста і оверхедів компанії (додатковий час на розробку або запуск продукту).

Отже, формула виглядає як співвідношення вартості локального програміста для американської компанії в співвідношенні до коефіцієнта продуктивності кожного конкретного фахівця.

Billable rate = Середня витрата американського роботодавця на локального програміста / Коефіцієнт продуктивності

Що означає ця формула?

Billable rate — це і є максимальна середня зарплата українського програміста з урахуванням оверхедів (допвитрат) фірми. При цьому відхилення такої середньої зарплати можуть бути значними як в одну, так і в іншу сторону.

Середня витрата — це середня зарплата локального програміста плюс накрутки (зарплатні податки + бенефіти + робоче місце).

Коефіцієнт продуктивності — хитра величина, що показує наскільки американський роботодавець вірить, що продуктивність американського програміста вища за продуктивність українського фахівця.

«Мій естімейт (оцінка — ред.) дорівнює 2. Думаю, багато хто стверджуватиме, що він 0,5», — говорить Концевой.

Якщо розраховувати зарплату для програміста рівня senior, то, згідно з формулою, вона складе близько $5 000.

Розберемо поетапно.

Середня витрата = Середня зарплата локального програміста з податками, преміями і робочим місцем становить приблизно $125 000 + 20% = $150 000

Цю суму варто розділити на коефіцієнт продуктивності — в нашому випадку 2.

Отримуємо $75 000. І це максимальний Billable rate (заробіток, можливий для сеніора) в Україні, якщо розраховувати його за формулою Intetics.

Оверхед у фірм зараз, за словами Концевого, $800- $1 800, середнє значення — близько $1 300 або приблизно $15 000 на рік.

Отже, максимальна зарплата складе $75 000 (білабл) — $15 000 (оверхед-витрати компанії) = $60 000 на рік або $5 000 на місяць.

Але, каже Концевой, це не аксіома — зарплатні варіації можуть бути різними, адже цифри можуть відрізнятися.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: