Експерти: оголена Мона Ліза – справжнього авторства да Вінчі

01.10.2017 0 By Chilli.Pepper

Експерти з мистецтва виявили “подразливі” підказки, які припускають, що 500-річні плітки про версію оголеної Мони Лізи авторства Леонардо да Вінчі справедливі.

На фото: копія Мони Лізи Леонардо да Вінчі, яка була написана в той же час, що і оригінал в тій же самій студії, показана в Музеї Прадо в Мадриді в середу 1 лютого 2012 року (AP Photo / Paul White) (AP2012)

 

Малюнок деревним вугіллям оголеної Мони Лізи, який знаходитися в музеї, північніше від Парижа, ось уже 150 років, і як тепер вважають, є роботою самого майстра, а не одного з його студентів, як міркували раніше, повідомляє новину Бі-бі-сі.

Музей Конде відправив портрет, що відомий як «Джоконда ню» (і його можна побачити тут) в Лувр для тестування і виявив, що він є старше, ніж вважали, датований датою життя да Вінчі (1452-1519), і, ймовірно, був створений в його майстерні.

Дослідники вважають, що ескіз, можливо, був підготовкою Леонардо до картини оголеною версії його шедевра. Згідно з розповідями того часу, да Вінчі намалював оголену Мону Лізу, яка зникла через два роки після його смерті в 1519 році.

«Можливо, хоча немає впевненості в тому, що це було підготовче креслення для намальованої Джоконди ню», – каже куратор Музею Конде Матьє Делдікк в «Таймс оф Лондон».

«Ми навіть не знаємо, чи дійсно цей портрет був намальований ним, але є велика ймовірність, що це так. Те, що інформувало нас – це ретуш. Є невеликі підказки». Да Вінчі був лівшею, і деякі з перехресних штрихів були зроблені правшой, але ці дотики могли бути додані після того, як робота була створена, кажуть дослідники.

Серед підказок, запропонованих паном Делдіком:

  • Руки і тіло майже ідентичні
  • Портрети майже однакового розміру
  • Маленькі дірочки, пробиті навколо фігури, припускають, що вони могла використовуватися для простеження її форми на полотні

«Це робота, яка займе якийсь час», – сказав про пан Бруно Моттін, експерт по збереженню Лувра. «Це дуже важка робота, тому що вона особливо крихка».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: