Експерт пояснює, чому деякі люди приваблюють комарів більше за інших

22.06.2017 0 By Chilli.Pepper

Деякі люди приваблюють комарів більше за інших, але якщо саме ви підходите у якості меню до їх обіду, існує кілька способів стати непривабливим.

фото: pixabay

 

Перш за все, комарі шукають легку, безпечну їжу, тому вони віддають перевагу людям, які не знають, що їх кусають, щоб вони не переривали процес годування.

“Вони також віддадуть перевагу людям, які не страдають на анемію та мають капіляри, близькі до поверхні. Якщо не брати до уваги згаданого, це просто питання наявності – хто перший попався”, – каже Джозеф Конлон, технічний радник Американської асоціації контролю за москітами.

Комарів також можна привабити генетичними характеристиками того, як метаболізується їжа, а крім того, як флора і фауна на своїй шкірі метаболізує секрецію шкіри.

“Зрештою комарі знайдуть вас за вашим CO2, так само, як акула знаходить здобич, відстежуючи кров у воді. Вогники просто полегшують справу,” каже Конлон.

Існує понад 300 різних сполук, які виділяються з людської шкіри. Деякі мають репелентні властивості, деякі з них мають аттрактантні властивості. Конлон каже, що вчені зараз тільки починають їх ідентифікувати та розуміти.

Комарів приваблює піт, тому що в поті є молочна кислота, яка є ще одним аттрактантом на пару із СО2.

Якщо п’ять людей сядуть на вулиці, і всі вони мають однаковий відносний тип шкіри та запахи, вони будуть однаково привабливими для комарів. Їх положення відносно місць відпочинку комарів на додаток до їхньої активності, одягу тощо визначатиме, хто стане ціллю шкідників.

“Якщо комар ідентифікує вас як потенційне джерело крові, він почне кормитися, й буде продовжувати це робити до тих пір, поки не наїсться або його не відженуть. Я не думаю, що можна робити припущення щодо переваг комарів стосовно типу крові. Занадто багато інших чинників існує”, – каже Конлон.

Комарів не обов’язково приваблюють вогні, крім виду «Aedes aegypti», також відомих як таких, що переносять жовту лихоманку.

“Вони віддають перевагу більш темним кольорам і контрасту між ними та світлими тонами, що, ймовірно, пояснюється фактом, що вони можуть годуватися вдень. Вночі, коли більшість інших видів воліють годуватися, колір не є проблемою”, – каже Конлон.

Міф про те, що комарів приваблюють людей, що п’ють пиво, також не обов’язково правдивий.

“Вживання людьми пива як фактор, що пояснює більшу привабливість для комарів, досліджували вчені на Філіппінах, але, наскільки мені відомо, це єдине дослідження, яке демонструє зв’язок”, – каже Конлон.

Конлон зауважив, що слід враховувати, що в цих дослідженнях використовувалися невеликі вибірки, тому їхні дані слід сприймати критично.

За можливості, плануйте свої заходи таким чином, щоб уникнути тих годин, коли найбільш активні комарі, що зазвичай буває під час світанку та сутінків. Також потрібно одягатися в світлий, вільний одяг.

Крім того, вентилятори ефективно розсіюють запахи, які комарі використовують для пошуку жертви. Експериментуйте, поки не побачите результатів.

Свічки з цитронеллою мають м’який репеллентний ефект, але не забезпечують значно більшого захисту, ніж інші свічки, накшталт Tiki Torches, що виробляють дим.

Конлон пропонує мати в навності репеленти і каже, що N, N-діетил-3-метилбензамід (DEET) залишається стандартом, за яким порівнюють всі інші репеленти.

За словами Конлона, іншим репелентом, що часто обирають прихильники натурального продукту, є масло лимона-евкаліпта, в продажу під маркоюRepel®. Repel – це 40-процентна формула природного евкаліпта. Він також ефективний для відлякування кліщів.

Протягом багатьох років котяча м’ята вважалася репелентом проти комарів. Проте лише нещодавно її ефективність було доведено, й її як засіб стало можливим зареєструвати в Агентстві з охорони навколишнього середовища (США).

Також існує одяг, сплетений з репелентних матеріалів.

Його рекламують під назвою “Щит від комах”, ці предмети одягу виробляються шляхом просочення перметрином тканини, яка збереже свої репелентні властивості впродовж 70 циклів прання”, – каже Конлон.

За словами Конлона, цей метод є надзвичайно ефективним у відлякуванні всіх літаючих комах, на додачу до кліщів.

Джерело. Переклад Олени Александрової.

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: