Два розробника Python Core залишилися в Україні

07.03.2022 0 By Chilli.Pepper

Український програміст Сергій Сторчака є одним із провідних авторів популярної мови програмування Python. Використовуючи Google Translate для спілкування, постійний розробник Python Software Foundation допоміг 11-річній племінниці Сторчака втекти з України до Варшави. Україна є добре налагодженим центром для розробників, багато з яких є чоловіками військового віку, повідомляє newssky.com.ua із посиланням на businessinsider.

Ukraine subway bunker

Люди ховаються на станції метро в Києві, Україна, 24 лютого 2022 року. Валентин Огіренко/Reuters

Україна має одну із найбільших популяцій програмістів у світі.

Вона також важливий центр для мови програмування Python, який є основою таких сайтів, як YouTube, пошук Google, Facebook і Amazon.

«Люди іноді питають, що зробило східноєвропейців добрими у програмуванні. Типова відповідь, яку ми даємо, така: «Суворі вчителі та довгі зими». Це лише частково жарт», – сказав Лукаш Ланга, постійний розробник Python Software Foundation із Познані, що у Польщі.

Python був створений на початку 1990-х років і зараз є проектом з відкритим кодом, який підтримується фондом і спільнотою розробників. За словами Ланги, Сергій Сторчака, український розробник, є другим за продуктивністю недавнім учасником Python та десятим за результативністю за весь час.

Сторчака опинився перед неможливим вибором, коли Росія вдерлася в його країну. Як і багато молодих чоловіків-програмістів в Україні, він вирішив залишитися. Андрій Свєтлов, ще один впливовий розробник Python, який спеціалізується на підтримці асинхронних мереж, також залишається в Україні.

Сторчака живе за межами Конотопа, міста на північному сході України, окупованого російськими військами. 26 лютого він написав у Твіттері: “Російські танки були на дорозі за 2 км від мого будинку, а російська бронетехніка проїжджала повз мої вікна. Швидше за все, я опинюся в окупованій зоні, де закон не діє”.

Світлов перебуває в Києві, де російські війська оточили місто.

Insider не зміг зв’язатися зі Сторчакою, але поспілкувався з Лангою, який спілкувався з двома розробниками.

«Ніхто з них не хотів залишати свою країну, навіть перед обличчям великого ризику, який для них це становить», – сказав він.

Але оскільки військова криза загострилася у п’ятницю та на вихідних, спільнота розробників Python згуртувалася, щоб допомогти молодшим членам сім’ї Сторчака.

Спілкуючись із родиною Сторчака через Google Translate, Ланга вдалося забезпечити тимчасове житло для племінниці та найкращої подруги Сторчака, якій 11 років. Вони перетнули кордон із Польщею на автобусі з матір’ю та зустріли Ланга, який проїхав понад 300 км до Варшави, щоб передати ключі і забезпечити сім’ю предметами першої необхідності.

За межами спільноти програмістів Python «Сторчака» не відоме ім’я, але в його рядах «важко переоцінити вплив внесків Сергія», – сказав Insider Томас Воутерс, тимчасовий генеральний менеджер Python Software Foundation.

У недавньому рейтингу аналітичної компанії RedMonk Python зрівняється з Java як другою за популярністю мовою програмування у світі після Javascript. Згідно з інформацією Stack Overflow, форуму для програмістів, він випередить Javascript за обсягом трафіку користувачів за поточних темпів зростання.

Сторчака — лише один із багатьох розробників ядра Python з України та один із багатьох українців, які працюють у його технологічному секторі. Ланга заохочує програмістів Python за межами України робити пожертви на звернення Червоного Хреста.

Сотні тисяч українців покинули країну після російського вторгнення 24 лютого, що спричинило затримки та затори на кордоні. Чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати за межі країни.

«Зараз дуже важко будувати свої плани», – сказав для Insider Алекс Сердюк, співавтор стартапу Respeecher, у якому працює близько 30 співробітників. Він у селі біля кордону з Молдовою, що, за його словами, «тішить мене, бо моя дружина та діти можуть виїхати з України, якщо їм буде потрібно». Він планує залишитися.

“Я не можу сказати, що почуваюся добре”, – сказав Ланга Insider. «Ситуація дуже серйозна. Ми з родиною боїмося ескалації конфлікту».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: