Дослідження зоряної “ДНК” може поєднати Сонце зі своїми втраченими братами і сестрами

23.04.2018 0 By Chilli.Pepper

Нове дослідження 1 мільйона зірок у галактиці Чумацький Шлях, може допомогти астрономам пов’язати наше сонце з його давно втраченими братами і сестрами, повідомляє livescience.

enter image description here

Елементи далеких зірок можуть показати, чи виникли вони у тому ж зоряному розпліднику, що і наше сонце. © SDO / NASA


 

В ході дослідження буде ідентифікуватися зоряна “ДНК”: кількість хімічних елементів, таких як залізо, алюміній і кисень, які містять зірки. Астрономи можуть потім використовувати ці дані, щоб знайти зірки, які з’явилися з тих же родових кластерів в зіркових розплідниках галактик, тим самим зіставивши їх із “сім’ями при народженні”, згідно заяви, опублікованої Сіднейським університетом, одним з декількох установ, що беруть участь в астрономічному дослідженні.

Коли всесвіт утворився після Великого вибуху, було тільки два елементи: водень і гелій. Елементи, які з’явилися пізніше, допомогли сформувати зірки і планети, завдяки чому життя змогло затвердитись на Землі. Це нове дослідження вимірює елементи у більшої кількості зірок, ніж в будь-якому попередньому проекті, і на безпрецедентному рівні точності, що допоможе астрономам зрозуміти, як формуються і змінюються з часом галактики, заявили представники університетів.

18 квітня був відзначений перший реліз даних з величезного спостережного проекту, відомого як Галактична археологія з HERMES (GALAH). Проект запущений у 2013 році і об’єднує астрономів з Європи і Австралії з метою спостереження більше 1 мільйона зірок. GALAH використовує прилад HERMES – його назва означає високоефективний з високою роздільною здатністю багатоелементний спектрограф – який встановлений на англо-австралійському телескопі (AAT) в Новому Південному Уельсі, Австралія. Згідно даним австралійської астрономічної обсерваторії (AAO), прилад фотографує світло у чотирьох оптичних смугах: червоній, синій, зеленій та інфрачервоній.

enter image description here

HERMES, новий спектрограф, побудований в Австралійській астрономічній обсерваторії, дозволяє астрономам вивчати хімічний склад зірок, щоб зрозуміти, як вони формуються і розвиваються. © Н.А. Шарп, NOAO / NSO / Kitt Peak FTS / AURA / NSF


 

У релізі вчені описали спостереження 340 000 зірок Чумацького Шляху, повідомляючи результати 11 досліджень, опублікованих одночасно в журналах “Щомісячні сповіщення про Королівськомуій астрономічній спільноті”, “Астрономія і астрофізика”, згідно із заявою університету.

Для проекту GALAH AAT збирає зоряне світло з 360 зірок відразу, а HERMES розбиває світло на спектри або смуги світла в різних діапазонах довжин хвиль. Розмір і розташування темних смуг в спектрах показують кількість різних елементів у зірці, причому кожен елемент випромінює унікальний шаблон сигнатури на різних довжинах хвиль, повідомив у заяві член команди GALAH Даніель Цукер, ад’юнкт-професор Університету Маккуорі в Австралії.

Програмне забезпечення, назване “Кеннон” (на честь новаторського астронома США Енні Скай Кеннон), аналізує ці смуги в спектрах, шукаючи збіги між зірками. Сонце Землі, як і всі зірки, виникло в дитячому кластері, який, ймовірно, породив тисячі інших зірок. Але оскільки кластери в Чумацькому Шляху, як правило, швидко розриваються і розкидані по всій галактиці, важко сказати, які зірки народилися в тому ж самому місці, говорить в заяві вчений проекту GALAH Сара Мартелл, старший викладач Університету Нового Південного Уельсу в Австралії. За словами Мартелл, збір “ДНК” зірок і порівняння “відбитків пальців” у спектрах можуть допомогти астрономам знайти відповідність сонця з братами і сестрами, які утворилися поруч з ним мільярди років тому.

“Жодне інше дослідження не змогло виміряти таку велику кількість елементів для стількох зірок, як GALAH”, – повідомив у заяві астроном дослідник Гайандхі де Сілва  AAO і приладом HERMES, вчений курує співробітників GALAH. “Ці дані дозволять такі відкриття, як початкові зоряні скупчення галактики, включаючи кластер народження Сонця і його сонячних братів і сестер”.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: