Домовленість про будівництво фрегату ВМС України є в угоді з Великобританією

01.12.2021 0 By NS.Writer

Угода України та Великої Британії щодо кредитної підтримки розвитку спроможностей ВМС ЗС України містить положення про спільне виробництво фрегата. Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на текст угоди, який опублікував британський уряд.

Раніше британська суднобудівна корпорація Babcock заявляла, що забезпечить Україну «сучасним фрегатом».

Фрегат для ВМС України став одним з пунктів тристоронніх домовленостей між Babcock та міністерствами оборони України і Великої Британії.

Найімовірніше мається на увазі реанімація проекту українського національного корвету «Володимир Великий» (проєкт 58250).

У день підписання Меморандуму видання Думская зазначило, що заступник міністра оборони Олександр Миронюк «висловив надію, що Лондон допоможе Україні добудувати корвет „Володимир Великий“».

Проєктантом корабля проєкту 58250 є Державне підприємство «Дослідно-проектний центр кораблебудування» з Миколаєва, а заклали його на «Чорноморському суднобудівному заводі».

На початку планувалась серія з цих кораблів у 10 штук, які планувалось побудувати до 2026 року, перші 4 з яких у 2018 року, пізніше терміни скоригували до 2021 року.

Головний корабель заклали у травні 2011 року, але через брак фінансування його будівництво декілька разів призупинялось, останній раз будівництво профінансували наприкінці 2013 року. З окупацією Криму та початком бойових дій на Донбасі будівництво в чергове призупинили, а «Чорноморський суднобудівний завод» збанкрутував.

Відео з підприємства за 2017 рік зі станом будівництва корабля:

З відео видно, що у корвета вже готові секції до їх насичення системами та агрегатами і подальшого з’єднання, загалом їх у корабля 11 штук. Проте у загальному відсотку це близько 17% всього об’єму робіт з будівництва корабля, хоча корпус готовий на 80%.

Вартість у еквіваленті 2011 року оцінювалась у 250 млн доларів США, на ньому планувалось встановлювати ряд озброєнь іноземного виробництва, тому ціна незважаючи на велику вітчизняну складову майже не змінилось та і будівництво корпусу у загальному об’ємі вартості це близько 4/5 від усієї суми.

У кооперації у його будівництво залучені 117 підприємств, серед яких 14 іноземних компаній з 8 країн. З якими діють контракти на поставку артилерійської установки середнього калібру, артилерійської установки малого калібру, головних дизельних двигунів, дизель-генераторів та інше.

Щодо озброєння то воно мало відповідати боротьбі з:

– надводними цілями — на початковому етапі будівництва та розробки проекту французький уряд погодив поставки в Україну протикорабельних ракет Exocet MM40 Block3 (дальність ураження до 200 км). Загалом планується розміщення двох пускових установок із загальним боєзарядом у 8 ракет. Також має бути розміщені артустановки малого калібру(до 40 мм) та гармати середнього калібру(до 100 мм).

– підводними — буде встановлено два торпедних апарати.

– повітряними цілями — буде встановлено зенітно-ракетного комплексу середнього радіусу дії.

Корвет «Володимир Великий»: блогер показав стан недобудованого корпусу після ліквідації «ЧСЗ»

Параметри корабля проекту 58250 та можливості дещо переважають загальноприйняті для класу «корвет» стандарти, він має водотоннажність 2650 тон (корвет — 500–2000 т) і може виконувати не дві, а одразу три бойові задачі.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: