ДОБРОВОЛЬЧИЙ РУХ: ПРИКЛАД ЕСТОНІЇ

01.05.2015 0 By Chilli.Pepper

kaits4Мудрі нації дбають про свою безпеку, глупі – нехтують нею. Перші – стають розвинутими, заможними, впливовими. Другі – платять за свою глупість високу ціну та ведуть упосліджений спосіб життя, балансуючи на межі виживання.

Українська нація у своїй історії встигла зробити чимало помилок, нехтуючи питаннями безпеки та суб’єктності. Ціною за недбалість в цих питаннях стали життя десятків мільйонів українців, що загинули від Голодоморів, репресій та як гарматне м’ясо у чужих війнах. Повторювати цих помилок ми не маємо права. Маємо завжди пам’ятати, що необхідною умовою розвитку та добробуту нації є спроможність себе захистити.

Сьогодні, в умовах російської військової агресії українська нація породила потужний добровольчий військовий рух і саме життя диктує необхідність його правового урегулювання та інституціоналізації. Не потребує зайвих доказів той факт, що на сьогодні Добровольчий Український Корпус є суспільно визнаною платформою для розгортання патріотичних добровольчих військових формувань. Якби це було не так, то ДУК на сьогодні просто б не існував. А тому Українській Державі час терміново законодавчо врегулювати та забезпечити діяльність добровольців, запровадивши в Україні систему національної оборони, аналогічної до тих, що діють в Естонії чи Швейцарії.

Естонія має в своїй системі оборони не лише національні Збройні сили, але й широку систему організованих і підтримуваних державою постійно діючих добровольчих воєнізованих формувань, об’єднаних в Союз оборони Естонії.

OUN-r_Flag_1941.svgНа сьогодні Добровольчий Український Корпус “Правий сектор” є високоефективною системою, що використовуючи мінімум ресурсів, забезпечує мобілізацію, моральну та військову підготовку добровольців, здатних виконувати серйозні бойові задачі. Якщо порівнювати вартість та рівень підготовки одного бійця в системі ДУК з аналогічними показниками в системі збройних сил, то порівняння буде не на користь останніх. Це досягається перш за все за рахунок відмінності у мотивації як самих добровольців, так і інструкторів, що проводять підготовку в системі ДУК.

Крім бойових підрозділів, що з позитивної сторони зарекомендували себе в боях, в системі ДУК функціонує також високоефективна військово-медична служба, що рятує поранених бійців на полі бою; польова жандармерія, що слідкує за дисципліною; система розвідки та контррозвідки; система логістичного забезпечення; резервні територіальні батальйони та система військової підготовки.

Враховуючи, що все це створено та функціонує виключно на волонтерських засадах, без жодного бюджетного фінансування, очевидним є той факт, що ДУК на сьогодні є єдиним бездоганно працюючим прототипом для розгортання на його основі загальнонаціональної системи територіальної оборони та резервної армії. Для цього необхідно прийняти законодавство, аналогічне тому, що діє в Естонії і забезпечити процес створення системи територіальної оборони та резервної армії мінімально необхідними для цього ресурсами.

eston2Естонська модель, яку ми пропонуємо запровадити в Україні передбачає, що Союз оборони Естонії (Кайтселійт):

• є легальним добровольчим воєнізованим формуванням;

• поруч зі Збройними силами є частиною Сил оборони Естонії;

• керівник Кайтселійт є заступником міністра оборони;

• оплату за свою роботу отримують лише постійно працюючі в Кайтселійт військовослужбовці та цивільний персонал. Добровольці здійснюють свою діяльність на волонтерських засадах;

• носить територіальну структуру та має наперед розроблені плани для діяльності у різних ситуаціях. У випадку військової тривоги Кайтселійт протягом лічених годин спроможний провести мобілізацію своїх членів, озброїти їх та зайняти наперед визначені позиції оборони, виставити охорону стратегічних об’єктів та запустити систему логістики по забезпеченню своїх військових підрозділів всім необхідним для виконання оборонних операцій;

• держава повністю забезпечує добровольців амуніцією, засобами індивідуального захисту, системами цифрового шифрованого зв’язку, зброєю, транспортом, індивідуальними аптечками та можливостями для тренування;

• офіцерський та старшинський склад має право зберігати зброю вдома, за умови виконання правил безпечного зберігання;

• індивідуальна зброя добровольців зберігається в зброярських кімнатах на пунктах збору та тренування. В умовах військової тривоги доброволець протягом години отримує зброю на руки та приступає до виконання військових обов’язків;

• діє постійний процес підготовки резервістів-добровольців за заздалегідь визначеним планом. Заняття проходять у зручний для добровольців час;

• проходить бойове злагодження, беручи участь в спільних з Збройними силами навчаннях. Крім того, бере участь у міжнародних навчаннях.

565px-OUN-M-03.svgВся діяльність добровольчого воєнізованого формування вписана в рамки законодавства, а тому є цілком легальною та має велику підтримку населення, яке бачить в них основу національної обороноздатності.

Командування ДУК ПС прагне легалізації та готові включитися у роботу по розбудові загальнонаціональної системи територіальної оборони та резервної армії. Нашою головною задачею є оборона незалежності та територіальної цілісності держави Україна!

Євген Сойкін

Джерело: pravyysektor.info


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: