Для ДПСУ прибули два гелікоптери Airbus Н125 – вперше з додатковим обладнанням

23.11.2021 0 By NS.Writer

Два гелікоптери Airbus Н125 для Державної Прикордонної служби України прибули у середу до України. Машини з бортовими номерами 61 та 62 «синій» та тимчасовою заводською реєстрацією F-WMXG і F-WTBC, відповідно, можна було спостерігати в Міжнародному аеропорту «Львів», пише defence-ua.com.

Два гелікоптери Airbus Н125 для Державної Прикордонної служби України прибули до України у середу 17 листопада ц.р. / Фото: Олексій Тренін

Їх фотографії опублікував авіаспоттер зі Львова Олексій Тренін.

Цікаво, що нові машини прибули з додатковим обладнанням. Те, що можна ідентифікувати — це електронно-оптична станція, що встановлена в передній частині машини — скоріше за все мова йде про те, що раніше в ДПСУ називали «оптико-електронним обладнанням для моніторингу державного кордону та виключної (морської) економічної зони України».

Також ця партія гелікоптерів обладнана тросовою підвіскою, що може забезпечувати перевезення зовнішніх вантажів (в компанії стверджують, що їх маса може доходити до 1400 кг). Також в задній частині можна побачити встановлений на двоплощинній підвісці прилад — ним може бути потужний прожектор, що сумісний з системою нічного бачення.

Варто зазначити, що гелікоптер Airbus Н-125, не зважаючи на невеликий розмір, має велику стабільність польотів, може підняти на борту до 6 членів екіпажу, а також у ньому відсутня вібрація в салоні, що необхідно для роботи оператора. Також такі машини можуть тривалий час перебувати в повітрі без дозаправлення.

Держприкордонслужба України всього має отримати 24 нових вертольоти Airbus Helicopter Н125. Це передбачено міжурядовою угодою з Французькою Республікою, а також інвестиційним проектом МВС щодо створення єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту.

Два гелікоптери, які прибули до України рівно рік тому 03 січня 2020 року використовувались для підготовки пілотів — прикордонників.

У 2020 році В ДПСУ продовжували розвивати необхідну для експлуатації французьких гелікоптерів інфраструктуру. На відміну від гелікоптерів Мі-8, які також експлуатуються Держприкордонслужбою України, Airbus Н125 є гелікоптерами ангарного зберігання і потребують відповідного обслуговування.

В рамках підготовки технічної бази для експлуатації Н125 в ДПСУ у 2020 році облаштували два ангари у Харківській області, по одному ангару в Сумській області та Києві. Наразі тривають підготовчі роботи зі спорудження ангару у Чернігівській області. Зазначене може свідчити про пріоритетність забезпечення моніторингу за допомогою французьких гелікоптерів Північно-Східної ділянки державного кордону України.

Протягом року у Держприкордонслужбі нові гвинтокрили підтвердили свою ефективність та економічність. Вони налітали майже 460 годин. У 2020-му їх переважно застосовували для навчання льотного та технічного складу. При цьому, навчання нерідко поєднувалося з повітряним моніторингом тієї чи іншої ділянки державного кордону України.

В зв’язку з очікуванням надходження нових гвинтокрилих машин та з огляду на перспективу розширення авіапарку, Держприкордонслужба запрошує до своїх лав пілотів, які мають бажання та спроможні охороняти український кордон на сучасних та надійних гвинтокрилах.

Нагадаємо, що велику Угоду між Урядами України та Франції щодо офіційної підтримки у створенні єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту було підписано 29 травня 2018 року у Парижі. Документ підписали від імені Уряду України міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та Державний секретар Міністерства економіки та фінансів Франції Дельфін Жені-Стефан.

29 травня 2018 року Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков підписав з державним секретарем Міністерства економіки та фінансів Франції Дельфін Жені-Стефан угоду на закупівлю 55 гелікоптерів французької компанії Airbus Helicopters / Фото: Прес-служба МВС України

Всього в рамках цієї угоди, загальна вартість якої становиь близько 551 мільйонів євро, Україна має отримати 55 одиниць французької авіаційної техніки — гелікоптери Н145, Н125 та Н225 виробництва французької компанії Airbus.

На початку травня ц.р. Уряд України затвердив Стратегію відродження вітчизняного авіабудування. яка дисонує з оголошеним наприкінці березня ц.р. рішенням про придбання у франції 55 гелікоптерів компанії Airbus Helicopters. На фото: Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан потискають руки після підписання угоди про придбання 55 гелікоптерів компанії Airbus Helicopter/Фото: Прес-служба КМУ

Нагадаємо, що раніше Defense Express проводив порівняльний аналіз вітчизняних та французьких гелікоптерів , а також аналізував чи вдасться українським виробникам утримати нашу країну серед передових в технологічному відношенні держав на тлі рішення про закупівлю гелікоптерів іноземного виробництва в той час як Україна лише нещодавно увійшла до групи з двадцяти країн світу, що можуть виготовляти гелікоптери.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: