Для чого підконтрольні РПЦвУ «Миряни» вирішили зустрітися зі Вселенським Патріархом Варфоломієм

15.08.2021 0 By NS.Writer

Підконтрольна РПЦвУ громадська організація «Миряни» вирішила зустрітись зі Вселенським Патріархом Варфоломієм. Для цього «Миряни» написали Його Всесвятості відкритого листа, який нещодавно опублікували у своєму Телеграм-каналі, пише експерт з релігійних питань Олександр Єфременко.

У ньому учасники цього громадського об’єднання у доволі різкій манері вимагають від Патріарха Варфоломія зустрітись з ними 21 серпня о 9 годині ранку. Усупереч усім дипломатичним нормам, «Миряни», не дочекавшись відповіді на свій лист, заявили Патріарху, що їх зустріч, за їх вимоги, відбудеться під стінами Верховної Ради, де за їх інформацією має відбутись зустріч Його Всесвятості із Головою Верховної Ради.

У листі також повідомляється предмет майбутньої зустрічі «Мирян» із Патріархом. Зокрема вони хочуть розповісти «про соціальну катастрофу, яку принесли дії експрезидента Петра Порошенка на українську землю», а також про те, що рішення Патріарха Варфоломія дарувати Томос про автокефалію Православної Церкви України призвело до «гонінь» на Московський Патріархат в Україні.

Ці гоніння проявились у так званих «захопленнях храмів, що породили релігійну ворожнечу, а також морального і фізичного тиску на служителів РПЦвУ». Іншими словами заяви і вимоги незмінні. Про них як самі «Миряни» так і інші представники РПЦвУ неодноразово заявляли, як в Україні, так і за її межами.

Утім учасникам громадської організації здається, що Патріарху «надають невірну інформацію про події, що розгортаються в Україні». Тому вони як «борці за правду» хочуть донести її самому Патріарху, а за одно «знайти вихід з тієї ситуації, в якій опинилася наша Церква».

Зі змісту цього листа дивує декілька його аспектів. Перше, що кидається в очі це тон у якому він написаний. Лиш на початку цього звернення можна відчути його, м’яко кажучи, «різкий характер». Це навіть не прохання чи звичайний лист про можливу зустріч, а щось на кшталт до вимог терористів.

Лише терористи вимагають задовільнити свої забаганки без урахування побажань іншої сторони. Так само і в цьому листі Патріарха відразу ставлять перед фактом, що його будуть чекати у визначений час у відповідному місці, а тому він зобов’язаний прийти.

Цілком закономірно, що про зустрічі так ніхто не домовляється, а тим більше із особами такого рівня, як Вселенський Патріарх, який до того ж прибув в Україну на запрошення Президента. Очевидно і зрозуміло, що програма такого візиту готується заздалегідь, і про відповідні зустрічі необхідно домовлятись також заздалегідь.

Проте як можна побачити із тексту самого листа, його авторам було просто начхати на усі протокольні і дипломатичні моменти. Окрім цього у тому ж тексті видно одну завуальовану деталь — самі автори розуміють, що на цю так звану зустріч Патріарх не прийде. І більше того вони і самі не зацікавлені у цьому.

Із подачі цього листа стає очевидною його головна мета, яку приховують за бажанням донести «правду», це створити необхідну картинку, а можливо навіть цілу провокацію.

Інший аспект цього запрошення — це місце так званої зустрічі. Із усіх можливих місць, де буде Патріарх Варфоломій, обрано саме будівлю Верховної Ради України. Дивує той факт, що ця громадська організація, яка вважає себе християнською, і яка в самому запрошенні вказує, що чекатиме Патріарха з «молитвою», але йде на зустріч з Патріархом не до храму, а під Верховну Раду.

З приводу цього виникає логічне запитання: «Чому саме таку точку локації обрали „Миряни“»? Щоб знайти на нього відповідь варто згадати нещодавні акції, які проводила ця організація. Як відомо на початку червня «Миряни» вже проводили акції протесту під Верховною Радою, а тепер же, там же хочуть зустрітись, а точніше вимагають від Вселенського Патріарха прийти до них.

Висновок напрошується сам по собі імовірно на цю так звану зустріч прийдуть ті ж самі люди, що і минулого разу, тобто горезвісні «бабусі у жовтих кєпочках». Тому для зручності, і щоб знову не проводити організаційну роботу, організатори і обрали саме це місце.

Зважаючи на попередній мітинг, можна спрогнозувати, що ця так звана зустріч буде носити той же характер, і фактично ми станемо свідками несанкціонованої акції протесту із плакатами та табличками проти Патріарха Варфоломія з лозунгами «Варфоломєй ми тєбя нє звалі».

І все це заради того, аби потім по російських каналах та пропогандиських ресурсам запустити низку сфабрикованих матеріалів про «гоніння на вєрующіх». Таким чином так зване запрошення лише чергова провокація з боку представників Московського Патріархату в Україні.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: