Дивіться, як OSIRIS-REx бере зразки поверхні астероїда Бенну

23.10.2020 0 By Chilli.Pepper

OSIRIS-REx став першою місією зі збору зразків астероїда в космосі після того, як успішно “відкусив шматочок” скельного матеріалу «реголіт» з поверхні Бенну.

Наразі НАСА випустили кілька відеороликів, що показують, як саме виглядав цей шестісекундний процес збору, і кращий спосіб описати його – це «керований хаос», повідомляє engadget.

d2851990-1466-11eb-afc3-d57fb2397c83

НАСА готувалися до цього моменту довгий час, оскільки OSIRIS-Rex вперше вийшов на орбіту Бенну на початку 2019 року. Вони провели дослідження на ранньому етапі, які показали, що органічний вуглецевий матеріал широко поширився по поверхні Бенну, особливо на ділянці Солов’я, обраному для процесу відбору проб. Це підживило у НАСА впевненість в успішному зборі проб органічного матеріалу, що було центральної метою місії.

Збір зразків був ретельно організованим танцем. OSIRIS-REx простягнув свою 2-метрову роботизовану руку TAGSAM з прикріпленим верхів’ям для відбору проб шириною 30 см, при цьому складаючи сонячні панелі для їх захисту. Потім зонд повільно наблизився до поверхні, в кінцевому підсумку торкаючись обраної мети в межах одного метра. Весь процес контролювався камерою SamCam, встановленою над “рукою”.

Камера показує, як корпус TAGSAM наближається, а потім вдаряється об поверхню Бенну зі швидкістю всього 0,3 км на годину, проникаючи в реголіт. Спочатку здається, що він розчавлює кілька пористих порід внизу, а через секунду запускає балон з азотом. Це, м’яко кажучи, розбурхало «значну частину матеріалу ділянки відбору проб». Він витратив від п’яти до шести секунд на збір матеріалу, причому більша частина була зібрана у перші три секунди.

Корпус верхів’я призначений для уловлювання та зберігання цього перемішаного матеріалу з поверхні. OSIRIS-REx спочатку сфотографує колекторний корпус, щоб підтвердити наявність реголіту, а потім у суботу виміряє масу гірської породи і пилу, обертаючись навколо своєї осі, як центрифуга.

НАСА заявили, що відбір проб «пройшов настільки добре, наскільки ми могли собі уявити», оскільки він подрібнив багато матеріалу, який мав бути зібраний у камері для проб. Вчені вже багато дізналися про Бенну, просто подивившись відео про зіткнення із поверхею, але нам доведеться чекати три довгих роки, поки космічний корабель повернеться на Землю, перш ніж ми зможемо перевірити, з чого він насправді зроблений.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: