Динозаври зникли – і з`явились – внаслідок удару!

22.04.2018 0 By Chilli.Pepper

Загальновідомим є те, що динозаври зникли внаслідок удару – знищені величезним метеоритом, який зіткнувся із Землею 66 мільйонів років тому, повідомляє sciencedaily.

enter image description here

Викопний динозавр ©ramirezom / Fotolia


 

Але їх походження було менш зрозумілим. У новому дослідженні вчені з Музею науки, Тренто, Італії, університетів Феррари і Падуї, Італії і Брістольського університету показують, що ключова експансія динозаврів також викликана кризою – масовим зникненням, яке відбулося 232 мільйони років тому.

У новій статті, опублікованій 16 квітня в Nature Communications, наводяться докази, що відповідають двом подіям – масовому вимиранню, названому Карніанскім плувіальним епізодом, і початковій диверсифікації динозаврів.

Динозаври виникли набагато раніше, на початку тріасового періоду, приблизно 245 мільйонів років тому, але вони залишалися дуже нечисленними до шокових подій в Карніані через 13 мільйонів років.

Нове дослідження показує момент, коли саме динозаври стали переважати, із використанням докладних даних секвенування гірських порід у Доломітах, на півночі Італії – де знаходять сліди динозаврів.

Спочатку не було ніяких слідів динозаврів, а потім їх стало багато. Це маркує момент їх швидкого розповсюдження, і гірські послідовності в Доломітах добре датовані. Порівняння з гірськими послідовностями в Аргентині і Бразилії, тут знаходять перші великі кількості скелетів динозаврів, показують, що спалах їх популяції відбувся одночасно.

Провідний автор д-р Массімо Бернарди, куратор в MUSE і науковий співробітник Школи наук про Землю Брістоля, сказав: “Ми були раді бачити, що сліди і скелети розповідали одну і ту ж історію. Ми вивчали сліди в Доломітах протягом певного часу, і дивно, наскільки чіткий зріз зміни від “немає динозаврів” до “все динозаври” ми отримали.

Довгий час підозрювалася, що ця подія викликала зрушення серед життя на землі і в морі, але деталі не були зрозумілі. Потім, в 2015 році, датування секцій гірських порід і вимір значень кисню і вуглецю показали що сталося.

У західній частині Канади відбулися масові виверження, представлені сьогодні великими базальтами Врангелліі – це викликало сплески глобального потепління, кислотні дощі, згубні на суші і в океанах.

Співавтор П’єро Джьянолла з Університету Феррари додав: “Ми виявили докази зміни клімату в Доломітах. Було чотири імпульси потепління і кліматичне збурення, і все це за мільйон років або близько того. Це, мабуть, призвело до повторного вимирання”.

Професор Майк Бентон, також співавтор з Університету Брістоля, сказав: “Важливе значення має виявлення зв’язку між першою диверсифікацією динозаврів і глобальним вимиранням”.

“Вимирання не просто прояснило шлях для покоління динозаврів, але також і для витоків багатьох сучасних груп, включаючи ящірок, крокодилів, черепах і ссавців – ключових наземних тварин сьогодні”.

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: