Деякі планети можуть бути кращими для життя, ніж Земля

11.10.2020 1 By Chilli.Pepper

Земля не обов’язково найкраща планета у Всесвіті. Дослідники визначили дві дюжини планет за межами нашої Сонячної системи, на яких можуть бути умови, більш відповідні для життя, ніж наші власні. Деякі із цих зірок на орбіті, можливо, навіть краій за наше Сонце, повідомляє sciencedaily.

©deviantart.com

У дослідженні, проведеному вченим з Університету штату Вашингтон Дірком Шульце-Макухи, недавно опублікованому в журналі Astrobiology, докладно описуються характеристики потенційних «понаджиттєпридатних» планет, включаючи ті, які старші, трохи більші, трохи тепліші і, можливо, більш вологі, ніж Земля. Життя також могло б легше розвиватися на планетах, які обертаються навколо більш повільно змінюваних зірок із більшою тривалістю життя, ніж наше Сонце.

Усі 24 головних претендента на отримання статусу понаджиттєпридатних планет знаходяться на відстані більше 100 світлових років від нас. Але Шульце-Макух сказав, що це дослідження може допомогти сфокусувати майбутні зусилля зі спостереження, наприклад, із космічного телескопа Джеймса Веба НАСА, космічної обсерваторії LUVIOR і космічного телескопу PLATO Європейського космічного агентства.

«З появою наступних космічних телескопів ми отримаємо більше інформації, тому важливо обрати певні цілі», – сказав Шульце-Макух, професор WSU і Технічного університету в Берліні. «Ми повинні зосередитися на певних планетах, на яких є найбільш багатообіцяючі умови для складного життя. Однак ми повинні бути обережні, щоб не застрягти у пошуках другої Землі, тому що можуть бути планети, які більше підходять для життя, ніж наша».

Для дослідження Шульце-Макух, геобіолог, що спеціалізується на планетній життєпридатності, об’єднався з астрономами Рене Хеллером з Інституту досліджень сонячної системи ім. Макса Планка і Едвардом Гінаном з Університету Вілланова, щоб визначити критерії понаджиттєпридатності і пошукати серед 4500 відомих екзопланет за межами нашої сонячної системи для найкращих кандидатів. Придатність для проживання не означає, що на цих планетах безумовно є життя, це просто умови, що сприяють життю.

Дослідники обрали планетно-зоряні системи з ймовірними планетами земної групи, що обертаються у межах придатної для життя зони рідкої води батьківської зірки з архіву екзопланет “об’єкт інтересів Кеплера”.

Хоча Сонце є центром нашої сонячної системи, у нього відносно коротка тривалість життя – менше 10 мільярдів років. Оскільки для появи на Землі будь-якої форми складного життя знадобилося майже 4 мільярди років, у багатьох зірок, схожих на наше Сонце, названих G-зірками, могло закінчитися паливо, перш ніж складне життя могло виникнути.

Крім вивчення систем із більш холодними G-зірками, дослідники також розглянули системи з K-карликовими зірками, які дещо холодніші, менш масивні і менш яскраві, ніж наше Сонце. K-зірки мають перевагу в тривалості життя від 20 до 70 мільярдів років. Це дозволило б планеті, що обертається навколо орбіти, стати старшою, а також дало б життю більше часу для розвитку до тієї складності, яка на даний час спостерігається на Землі. Однак, щоб бути населеними, планети не повинні бути настільки старими, щоб вони вичерпали своє геотермальне тепло і не мали захисних геомагнітних полів. Землі близько 4,5 мільярдів років, але дослідники стверджують, що оптимальним місцем для життя є планета, вік якої становить від 5 до 8 мільярдів років.

Розмір і маса теж мають значення. Планета, яка на 10% більша за Землю, повинна мати більш придатну для життя твердь. Можна очікувати, що та, яка приблизно у 1,5 рази більша за масу Землі, довше збереже внутрішнє нагрівання за рахунок радіоактивного розпаду, а також буде мати більш сильну гравітацію, щоб утримувати атмосферу протягом більш тривалого періоду часу.

Вода – ключ до життя, і автори стверджують, що трохи більше її краще допоможе, особливо у вигляді вологи, хмар і вологості. Трохи більш висока середня температура поверхні, приблизно на 5 градусів за Цельсієм (або приблизно на 8 градусів за Фаренгейтом) вище, ніж на Землі, разом із додатковою вологістю також буде краще для життя. Ця перевага тепла і вологи спостерігається на Землі разом із більшим біорізноманіттям тропічних дощових лісів, ніж у більш холодних і посушливих районах.

Серед 24 найкращих планет-кандидатів жодна з них не відповідає всім критеріям понаджиттєпридатності планет, але одна володіє чотирма критичними характеристиками, що робить її, можливо, набагато більш комфортною для життя, ніж наша рідна планета.

«Іноді важко передати цей принцип понаджиттєпридатних планет, тому що ми думаємо, що у нас найкраща планета», – сказав Шульце-Макух. «У нас є безліч складних і різноманітних форм життя, і багато хто з них можуть вижити в екстремальних умовах. Добре мати адаптивне життя, але це не означає, що у нас є все найкраще».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: