Високотехнологічний арсенал демократії: інновації в еволюції сучасної війни

19.05.2020 0 By Chilli.Pepper

Автор: Дуг Лівермор у smallwarsjournal.

«Ми повинні бути великим арсеналом демократії. Ми повинні ставитись до свого завдання з тією ж резолюцією, тим самим почуттям терміновості, тим самим духом патріотизму та жертовності, який ми продемонстрували б, перебуваючи у стані війни ».

– Франклін Рузвельт, 29 грудня 1940 року

Здатність використовувати фінансові можливості для фінансування як технологічних інновацій, так і великомасштабного виробництва військової техніки все більше стимулювала розвиток сучасної війни.

 

арсенал демократії

Є всі свідчення того, що ці взаємозалежні елементи надалі матимуть ще більший вплив на середовище міжнародної безпеки в 21 столітті і за його межами. У своїй тезі “Західний шлях війни” Джеффрі Паркер представляє кілька загальних характеристик, унікальних для західних суспільств, які сприяли їх військовим успіхам. [I] Серед цих характеристик Захід користувався помітними перевагами, пов’язаними з фінансовою мобілізацією та технологічними інноваціями, що значно пояснюють еволюцію сучасної війни. Звичайно, інші характеристики, визначені Паркером, як і раніше мають практичне значення, але ці дві характеристики зробили найбільший загальний вплив на розвиток війни. Паркер розповів про те, як західні країни використовували свої зростаючі економіки та фінансові інститути для фінансування великих сухопутних армій і величезного флоту за допомогою технологій, що швидко розвиваються, для боротьби з іншими західними державами та врешті-решт для розширення у великі глобальні імперії. Такі запропоновані переваги продовжують чинити величезний вплив на сучасну війну, і ясно, що ця тенденція продовжуватиме впливати на майбутнє середовище безпеки.

Здатність та готовність використовувати винахідливі фінансові механізми, такі як акредитиви, національні банки, посилення оподаткування та облігації, надали цим країнам можливість перенести тягар боргових зобов’язань, а також величезні переваги та сильно вплинули на еволюцію та масштаби сучасної війни. До середини 17 століття Англія користувалася величезною економічною силою завдяки глобальному бізнес-ринку, і як така була готова взяти на себе великий борг для фінансування війни та імперську експансію. Банк Англії був життєво важливим для того, щоб Корона змогла виставити безліч переконливо великих армій і флотів, які давали значні військові переваги по всьому світу. Наприкінці переможної Семирічної війни 1763 р. Велика Британія накопичила значну заборгованість у розмірі приблизно 122 млн. фунтів стерлінгів при річній процентній ставці 4,4 мільйона фунтів. [ІІ] Під час Наполеонівських воєн наступного століття невідповідність між фінансовими системами Британії і Франціі була навіть суворішою, знову надаючи переваги, що сприяли остаточній поразці Франції. Франція сильно залежала від оподаткування доходів через відсутність довіри фінансової установи до зародженого постмонархічного режиму Наполеона, у той час як завдяки “тривалій фіскальній чесності у поєднанні з відкритим бюджетним процесом у парламенті Великобританія могла продовжувати запозичувати”. [ІІІ] Здатність Британії нести велику заборгованість була важливою для здобуття неодноразових важливих перемог проти Франції та інших, які не могли дозволити собі таких витрат і не брали на себе велику заборгованість протягом тривалих періодів і в кінцевому рахунку були перевершені.

До другої половини 19-го століття економічна і промислова нерівність між воюючими сторонами, яку, мабуть, було найбільш ясно продемонстровано під час громадянської війни в США, зробила результат конфліктів ще більш передбачуваним. На початку Громадянської війни у США Союз Північ контролював близько 70% загального багатства країни, друкував паперові гроші, забезпечені державним кредитом, а не дорогоцінними металами, продавав військові облігації для подальшого фінансування військового виробництва і міг покладатися на передові банківські установи і здатність встановлювати податки і тарифи на імпорт. Для порівняння: Конфедеративний Південь мав у своєму розпорядженні тільки близько мільйона доларів, забезпечених золотом, і був нездатний позичати гроші або отримувати доходи за допомогою тарифів, враховуючи блокаду більшості південних портів з боку Союзу. [IV] Економічна нерівність між Північчю і Півднем на Початок війни була настільки однозначною, що дуже мало хто з істориків вважають, що у Півдня була хоч якась надія перемогти Північ. Фінансово-промислова сутичка між державами виявилася серед найбільш впливових характеристик еволюції війни.

Наголос на фінансуванні, вивченні і розгортанні технологічних досягнень впливав на розвиток сучасної війни усе швидшими темпами, часто опиняючись вирішальним фактором у визначенні результатів конфлікту. Розвиток передових військово-морських суден, вогнепальної зброї і артилерії дозволив західним країнам перемогти переважаючих за чисельністю супротивників і створити заморські імперії у Північній і Південній Америці, Африці та Азії. Як обговорювалося раніше, Британська імперія в своєму розквіті простягалася так далеко навколо земної кулі, що можна з повною підставою стверджувати, що “Сонце ніколи не заходить над Британською імперією”. Хоча існує безліч прикладів, можливо, жоден з них не є таким яскравим, як битва при Улунді у 1879 році, що поклала кінець англо-зулуській війні гучною перемогою англійців. Незважаючи на те, що воїни-зулуси зі щитами і списами переважали числом майже п’ять до одного, менший британський контингент рішуче розгромив велику армію, значною частиною завдяки своїм сучасним гвинтівокам, десяти сучасним гарматам і двом скорострільним кулеметам Гатлінга. [V] Ця модель неодноразово відтворювалася протягом усього колоніального періоду, коли технологічна перевага, якою користувалися західні імперії, дозволила їм розширити своє панування по всьому світу.

Зростаючий темп західних технологічних інновацій та індустріалізації, про що свідчить впровадження залізниць і телекомунікацій у середині 19 століття, ще більше прискорив еволюцію війни. Американська громадянська війна вперше продемонструвала, що багато цих нових технологій узгоджуються, що спонукало багатьох істориків розглядати цей конфлікт як першу справді сучасну війну. Велика перевага Союзу Півночі у залізничній інфраструктурі дозволила йому переміщувати запаси та війська між Східним та Західним театрами військових дій з такою швидкістю, з якою Конфедеративний Південь не міг сподіватися зіставити це з відсутністю власної залізничної колії і локомотивів. Використання телеграфу експоненціально збільшило швидкість, з якою можна було віддавати накази, реквізувати припаси і отримувати розвідувальну інформацію про дії противника, передану військовим лідерам для стимулювання дій. Коли в червні 1863 армія північної Вірджинії генерала Конфедерації Роберта Лі перейшла у Пенсільванію, телеграфні повідомлення спонукали президента Союзу Авраама Лінкольна направити Армію Потомаку на перехоплення, що в кінцевому підсумку призвело до битви при Геттісберге і головної поразки Лі. [VI]

Менш ніж через півстоліття Перша світова війна стала свідченням жахливо логічного розширення цієї технологічної еволюції в умовах ведення війни, під час якої Центральні та Союзні держави протистояли одна одній на брудних і кривавих полях битв Європейського західного фронту. Здатність швидко розробляти технології, дослідні зразки і практичну зброю на полях бою стала важливим аспектом у розвитку війни, особливо на Західному фронті, де воюючі сторони залишалися замкненими протягом більшої частини війни в циклі дій / реакцій, зосереджених на виході з глухого кута траншей. Будівництво обома сторонами складних траншейних і бункерних укріплень призвело до розробки, масового виробництва і використання скорострільних кулеметів і автоматів, отруйного газу, важкої артилерії, танків і першого життєздатного бойового літака. [VІІ] У той час як Переможні союзники реалізували деякі уроки у міжвоєнний період, саме переможені німці найкраще застосували ці вчення і випустили у світ одного з найбільш технологічно просунутих військових в 1939 році. [VІІІ]

Подвійні елементи економічної потужності і технологічних інновацій будуть продовжувати чинити сильний вплив на розвиток сучасної війни. Стратегія національної оборони на 2018 рік переорієнтує Міністерство оборони США на конкуренцію за велику державу і конкретно розглядає важливість збереження економічної потужності і використання Інноваційної бази національної безпеки для військової переваги. [IХ] Приголомшлива економічна і технологічна міць США дозволяє їм розвивати збройні сили з більшою летальністю шляхом модернізації ключових можливостей для створення меншої, гнучкої і більш інноваційної сили. Тим часом, конкуренти, та близькі до конкурентів, такі як Китай і Росія, продовжують розвивати асиметричні можливості, щоб спробувати звести нанівець економічну і технологічну перевагу США, змушуючи збройні сили США продовжувати використовувати ті ж характеристики, щоб розвиватися швидше, ніж конкуренти. Економічна сила і технологічні інновації були двома найбільш впливовими елементами у розвитку сучасної війни, і є всі ознаки того, що ці тенденції набуватимуть більшого значення для середовища міжнародної безпеки в 21 столітті і далі.

Посилання

[I] Джеффрі Паркер, Історія війни в Кембриджі, Нью-Йорк, Нью-Йорк: видавництво Кембриджського університету, 2005.

[IІ] «Британські реформи і американське опір», Бібліотека Конгресу, http://www.loc.gov/teachers/classroommaterials/ Presentationsandactivities / Presentations / timeline / amrev / britref / (станом на 2 квітня 2020 р.)

[ІІІ] Майкл Бордо і Юджин Уайт, «Британські та французькі фінанси під час наполеонівських воєн», Національне бюро економічних досліджень, https://www.nber.org/papers/w3517.pdf (станом на 2 квітня 2020 г.) , 1,

[IV] Марк Шульман, «Економіка і громадянська війна», History Central, https://www.historycentral.com/CivilWar/AMERICA/ Economics.html, (станом на 2 квітня 2020 р.)

[V] Х’ю Чишолм, “Zululand”, енциклопедія “Британіка”, Кембридж, Массачусетс, видавництво Cambridge University Press, 1911, https://en.wikisource.org/wiki/1911_Encyclopædia_Britannica/Zululand (станом на 2 квітня 2020 р ).

[VІ] Вільям Дж. Фален, «Як телеграф змінив світ», Джефферсон, Північна Кароліна: McFarland & Co, 2015-го, 81.
[VІІ] Кріс Карола, «Танки, кулемети, протигази: інновації Першої світової війни все ще використовувалися збройними силами через сторіччя», Stripes, https://www.stripes.com/news/us/tanks-machine-guns-gas- masks-wwi-Innovations і раніше використовується військовими-через-век-1,462208 (станом на 2 квітня 2020 року).

[VІІІ] МакГрегор Нокс і Вільямсон Мюррей, ред. «Динаміка військової революції», 1300-2050, Кембридж, Великобританія: видавництво Cambridge University Press, 2001., 160, 173.

[IХ] «Короткий виклад стратегії національної оборони на 2018 рік», Міністерство оборони. https://dod.defense.gov/Portals/1/Documents/pubs/2018-National-Defense-Strategy-Summary.pdf (станом на 2 квітня 2020 р.)


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: